IF Gnistan 80 vuotta  

 

  Oulunkylän kulttuurihistoriaan merkittävästi vaikuttanut IF Gnistan perustettiin 12. helmikuuta 1924. Sen ensimmäiset urheilulajit olivat hiihto ja voimistelu, mutta jo seuraavana kesänä seura järjesti Oulunkylän raviradalla myös yleisurheilukilpailut. 1930-luvulla Gnistanin ohjelmaan kuului hiihdon ja voimistelun lisäksi pesäpalloa ja uintia. Vuonna 1933 seuraan perustettiin naisjaosto ja samana vuonna alkoi myös jalkapallotoiminta. Seuran täyttäessä 40 vuotta siitä tuli puhdas jalkapalloseura. Kuluvana vuonna Gnistan juhlii 80-vuotista taivaltaan.

Ajatus seuran perustamisesta syntyi kuuden Åggelby Svenska Samsskolanin kolmannen luokan kaveruksen kesken. Bror Krabbe, Arthur Berggren, Gunnar Sandström, Harald Eklund, Ole Lindell ja Lars Lagerström perustivat Idrottsförening Gnistanin, jonka ensimmäinen puheenjohtaja oli Krabbe, sihteeri Eklund ja rahastonhoitaja Berggren. Bror Krabbe toimi seuran puheenjohtaja neljä vuosikymmentä.

Ensimmäisinä toimintavuosina seuraan hankittiin uusia jäseniä, kerättiin rahaa, julkaistiin omaa lehteä ja järjestettiin jäsenten kodeissa huvitilaisuuksia, mutta myös urheiltiin ja harkittiin jalkapallojen hankkimista. Kymmenvuotiskauden aikana seuran jäsenmäärä nousi yli sadan ja silloin seura merkittiin yhdistysrekisteriin ja liitettiin SFI:hin ja sen myötä SVUL:ään ja SFS:ään.

1930-luvun alkuvuodet olivat seuran toiminnan kasvun aikaa. Yleisurheilussa järjestettiin useita seurojen välisiä yleisurheilukilpailuja, pelattiin pesäpalloa, voimisteltiin ja uitiin. Vuodet 1933-36 olivat käännekohta seuran historiassa: perustettiin vireä naisjaosta, jolloin saatiin parikymmentä uutta jäsentä. Saman vuonna syntyi jalkapallojaosto, jonka ensimmäinen puheenjohtaja oli ajatuksen isä Felix Holstius.

Jalkapallojaoston syntymiseen ja voimakkaaseen kehitykseen vaikutti merkittävästi myös Oulunkylän vuonna 1934 valmistunut urheilukenttä, jonka viheriö antoi jalkapalloilun harrastamiselle hyvät puitteet. Vuonna 1935 Gnistan liittyi Suomen Palloliittoon ja sen Helsingin piiriin. Gnistanista tuli piirin haluttu harjoitusvastustaja ja Oulunkylästä suosittu peliareena.

Jalkapalloilun voimakkaasta kasvusta huolimatta myös seuran muu urheilutoiminta oli 1930 luvun jälkipuoliskolla vilkasta. Yleisurheilussa järjestettiin lukuisia seuraotteluita ja 1937 Gnistan sai tehtäväkseen järjestää piirin mestaruuskilpailut hiihdossa ja yleisurheillussa. Seuran talouden kohentamiseksi työskenneltiin eri tavoin ja Gnistan sai kaupungilta vuokralle Pikkukoskella sijaitsevan kahvilapalviljongin, jossa kesälauantaisin järjestettiin suosittuja tanssi-iltoja. Samalla seuralle saatiin erinomaiset kokoontumistilat.

Sotavuosien jälkeisen ajan alkuvaikeuksista selviämisen jälkeen Gnistanin toiminnassa alkoi ripeä nousu. Ensimmäinen piirimestaruus jalkapalloilussa tuli III-luokassa vuonna 1945 ja vuonna 1948 seura nousi maakuntasarjaan. 25-vuotisjuhlavuonna 1949 jäsenmäärä oli jo 300 ja toiminta oli todella vilkasta. – Yleisurheilussa järjestettiin juhlakilpailujen lisäksi kokonaista kahdeksan seuraottelua ja juhlavuotensa kunniaksi Gnistan sai toimia SFI:n yleisurheilumestaruuskilpailujen isäntänä. Ja mikä parasta, Gnistan pelasi ensimmäisen kautensa kovassa jalkapalloilun maakuntasarjassa onnistuen uusimaan sarjapaikkansa”, kertoo seuran Juhlalehti 80. Juhlavuonna seura avasi myös kansainväliset jalkapalloilukontaktinsa vierailemalla Skelskörissä Tanskassa.

Keskittyminen jalkapalloon

”Jalkapallojaoston toiminta 50-luvulla ei rajoittunut pelkästään jalkapalloiluun. Osittain samojen pelaajien voimalla pelattiin talvella jääpalloa ja jonkin aikaa myös käsipalloa eikä suinkaan menestyksettä.”

”Yleisurheilutoiminta jatkui 50-luvun alkuvuosina erittäin vilkkaana ja heti vuonna 1950 päästiin jopa kansainväliseen kosketukseen. Tukholmalainen IF Iris vieraili Oulunkylässä ja Gnistan voitti seuraottelun pisteellä”, kertoo Juhlalehti 80. Seuran vilkkaasta toiminnasta 1950-luvulla antaa kuvan se, että yleisurheilun ja jalkapalloilun lisäksi seuran piirissä harrastettiin myös suunnistusta, naisvoimistelua ja pöytätennistä sekä järjestettiin maastojuoksukilpailuja.

”Seuran 40-vuotispäivän tienoilla kävi selväksi ettei suhteellisen pienellä seuralla ole resursseja hajottaa toimintaansa monelle taholle”. Kun samaan aikaan seuran johdossa tapahtui henkilömuutoksia oli aika tehdä päätös keskittymisestä jalkapalloon. Seuran puheenjohtajaksi tuolloin valittiin Jacob Söderman ja ”vuonna 1969 oli sitten seuran uusi puheenjohtaja Nils Andersson valmis ottamaan Gnistanin johdon vakaaseen otteeseensa. Niin oli jatkuvuus turvattu ja Gnistanin kehittyminen erääksi Helsingin piirin voimakkaimmista juniorikasvattajista saattoi alkaa”, toteaa Juhlalehti 80 seuran tulevaisuuden kannalta tärkeästä ajankohdasta.

Juniorijalkapalloilu

Vuonna 1945 perustettiin seuran juniorijalkapallotoiminta. 1950-luvun loppupuolella oli koossa B-, C- ja D-juniorijoukkueet. Junioritoimintaa haittasi kuitenkin vetäjien puute, ”eikä kasvatustyö ollut vielä kovin määrätietoista”.

1970 –luvulla määrätietoinen juniorityö alkoi tuottaa tuloksia. Vuonna 1978 A- ja B-juniorit osallistuivat SM-kilpailuun ja silloin juniorit saivat ensimmäisen kosketuksen myös kansainväliseen toimintaa, kun länsisaksalainen joukkue vieraili Oulunkylässä ja seuraavana vuonna juniorit osallistuivat Oslossa järjestettyyn Norway Cupiin sekä ottelivat Flensburgissa Länsi-Saksassa. Vuonna 1981 B-juniorit kävivät pelaamassa Englannissa ja juniorijoukkueet pelasivat menestyksellisesti SM-sarjassa ja piirin otteluissa. ”Gnistanin tuloksellinen juniorityö ei jäänyt huomaamatta myöskään Palloliiton valinnoista vastaavien keskuudessa”.

Vuonna 1976 jalkapallon piiriin perustettiin Mimmijoukkue. Se toi tuoreutta ja väriä seuran jalkapalloiluun.

Vuosikymmenien aikana Gnistanin sarjasijoittumiset ovat suurestikin vaihdelleet. 1990-luvulla seuran puheenjohtajana toimi Kimmo Salin ja vuosikymmenen puolivälissä seuran edustusjoukkue kuului neljän vuoden ajan Ykköseen. Vuonna 2000 seura valittiin toisen kerran SPL:n Helsingin piirin vuoden seuraksi ja edustusjoukkue nousi jälleen Ykköseen. Vuonna 2002 se sijoittui Suomen cupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Edustusjoukkueen johtajana toimii Markus Krabbe.

Gnistan tänään

Kahdeksan vuosikymmenen aikana Gnistanin toimintaan on eri tavoin antanut panoksensa lukuisa määrä kilpa- ja kuntourheilusta kiinnostuneita miehiä ja naisia, poikia ja tyttöjä. Jokainen heistä on omalta osaltaan vienyt seuran toimintaa eteenpäin. ”Vuodesta 2000 seuran puheenjohtajana on toiminut Asko Murto. Jo ennen kokonaisvastuun vastaanottamista Asko Murto on parantanut seuran junioritoiminnan kehittämisen edellytyksiä merkittävästi. Askon aikaansaama Kipinähalli on nostanut seuran juniorien talviharjoitusmahdollisuudet aivan uudelle tasolle”.

Huolella kirjoitettu Gnistanin Juhlalehti 80 antaa tiivistetyn kokonaiskuvan seuran toiminnasta. Tämän päivän kehityksestä se muun muassa kertoo miten ”seura voi ylpeänä todeta, että sillä on yhdet Helsingin piirin parhaista, jolleivät parhaat kotisivut. Ne palvelevat erinomaisesti seuran toimintaa ja ovat varmasti osaltaan viemässä eteenpäin suomalaista jalkapallokulttuuria”. Seuralla on tiedotuskanavana myös sähköposti.

  Arvi Vuorisalo

 

Gnistanin kotisivut

Paluu edelliselle sivulle

 


Ajankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä