Pellavakaskentie 22
 
Pentti Knape ja Kyllikki Eloranta asuvat Pikkukosken uimarannan vieressä, pienessä viehättävässä hirsimökissä, jonka lähiseudun asukkaat tuntevat omistajansa nimen mukaisesti Knapen mökkinä.

Kaunis, hyvin hoidettu puutarha kertoo asukkaiden kiinnostuksesta ja rakkaudesta puutarhanhoitoon. Talon tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta Pentti Knape tietää talon olleen läheisen isomman kiinteistön pihamökki, jossa oli myös pesutupa. Talo lienee noin sata vuotta vanha. Talossa on kaikki mukavuudet, pihassa hyvä oma kaivo, josta normaalivuosina saadaan tarvittava vesi. Sateeton viime kesä kuitenkin kuivasi kaivon ja kaupunki toimittaa nyt aika ajoin tankkiautolla vettä kaivoon. Knape toteaa kansanviisauden ettei kannettu vesi kaivossa pysy pitävän paikkansa heidänkin kohdallaan. Täytön jälkeen kaivon pinta laskee hiljalleen.

Melkein paljasjalkainen ogelilainen Pentti Knape on asunut talossa jo neljäkymmentä vuotta. Hän tuli aluksi vuokralaiseksi, mutta sai parin vuoden kuluttua ostaa talon. Tontti on alun perin ollut Lönngrenin perikunnan omistama. Helsingin kaupunki on kuitenkin pakkolunastanut tontin ja vuokrannut sen Knapelle.

– Tulin Oulunkylään kaksivuotiaana Myllypelto 2:een (nykyisen Jokiniementien ja Jokeriväylän risteyksessä). Äiti piti sekatavarakauppaa Pellavakaskentiellä. Oulunkylä on mukava paikka asua. Täältä emme muuta pois, jos ei ole aivan pakko. Tässä on kuin kesämökillä olisi, Pentti Knape toteaa.

Läheinen Pikkukosken uimaranta ei heitä häiritse, varsinkin kun se on viime vuosina rauhoittunut. Uudistettu uimaranta myös ilahduttaa mökki-idyllin asukkaita.

 

Mauno Hari
Oulunkyläinen 5/2006

Paluu edelliselle sivulle