Oulunkyläinen -lehden arkisto 2003:


Viisivuotias Gun-Britt Pia Thorberg muutti Helsingin keskustasta sotaa pakoon maalle Oulunkylään yhdessä äitinsä ja veljensä kanssa. Isä oli siellä missä muutkin suomalaiset miehet tuona kovana talvisodan pakkastalvena. Asunto löytyi vanhan Seurahuoneen torniosasta. 

Vuokrakin oli Oulunkylässä sopivasti huokeampi kuin kaupungissa. Oulunkylähän liitettiin Helsinkiin vasta sodan jälkeen. Lasiverannan ja pihan puolella olevan keittiön lisäksi Thorbergien asuntoon kuului kadulle antava kamari, joka toimi pieneen perheen yhdistettynä olo- ja makuuhuoneena. Keittiössä oli puuhella ja muutenkin asunto oli puulämmitteinen. Pyykit pestiin saunalla. Talossa oli oma kaivo, jonka vesi oli tunnetusti hyvää. Ulkohuone oli tietysti pihalla.

Seurahuoneen kellari, jossa oli paksut kiviseinät, toimi talvisodan aikana pommisuojana. Kun hälytys tuli öiseen aikaan, pienimmät lapset käärittiin täkkiin tai vilttiin ja kiikutettiin nopeasti kellariin. Seurahuoneen kellariin tultiin suojaan muistakin lähitaloista.

Tuohon aikaan Seurahuoneella asui seitsemän perhettä. Olipa pari perhettä majoitettu erilliseen saunarakennukseenkin pihan toiselle puolelle. Lapsia oli kaikilla muilla paitsi saunan yläkerrassa asuvalla puuseppä Karumaalla.

Pialta ei leikkitovereita puuttunut. Gun-Britt Lisberg muistelee Mäkiselläkin olleen neljä poikaa, jotka tosin olivat jo vähän vanhempia. Pihaleikkejä oli monia. Keväisin hypättiin ruutua ja hyppynarua ja kaikkia niitä tuttuja leikkejä, mitä lapset ovat kautta maailman sivun leikkineet. Kesällä mentiin joukolla uimaan Pikkukoskella. Veteen kahlattiin melkein nilkkoja myöten mudassa. Mitään laitureita tai pukukoppeja ei ollut. Uimaan kuitenkin opittiin.

Gun-Britt Lisberg asuu nykyisin Norjassa, Oslon vuonon länsirannalla pienessä idyllisessä kaupungissa. Nuoren Pia-tytön suunnitelmiin kuuluivat opinnot Högvallan opistossa ja sitä varten oli mentävä harjoittelemaan maalaistaloon. Elettiin vuotta 1955. Harjoittelupaikka sattui löytymään Norjasta ja samalla kertaa löytyi myös tuleva aviomies. Siihen jäivät opinnot. Gun-Britt Lisberg käy säännöllisesti entisessä kotimaassaan. Tällä kertaa matkan aiheena on sukukokous.

Suomen matkan perinteisiin kuuluu kierros Oulunkylän tutuilla leikkipaikoilla ja uimarannalla. Aukeille pelloille on noussut kerrostaloja ja vanhat koristeelliset villat kadonneet. Vaikka Oulunkylä onkin kovasti muuttunut, lämpimät muistot heräävät, lapsuuden maisemia omilla lapsille esitellessä.
M-K.S.

Paluu edelliselle sivulle