Todella mielenkiintoisen historiikin kirjoitti Britta Holmlund Oulunkylän vanhan kirkon alttaritaulusta ja sen yhteydestä Malmön alttaritauluun.

Muutama huomio. Taiteilijan nimi: Harald Sörensen-Ring vai Ringi. Oulunkylän seurakunnan tiedostoissa nimi esiintyy usein genetiivissä, josta perusmuotoa on vaikea päätellä. Kuitenkin esim. vuoden 1965 vuosikertomuksessa nimi on perusmuodossaan. Silloinen kirkkoherra Toivo Viitasaari julkaisee siinä sivun kokoisen valokuvan alttaritaulusta, joka on koristeltu köynnöksin, samoin kuin itse alttarikin. Kuvan alla oleva teksti kuuluu kokonaisuudessaan:

”Arvokas, pronssipakotteinen alttaritaulu vuodelta 1909. Tekijä ruotsal. kuvanveistäjä Harald Sörensen Ringi (1872-1912). Aiheena Jeesus siunaa lapsia. Taulun lahjoitti kirkolle kauppias Uno Staudinger. Kuva mahdollisesti paljastustilaisuudesta. Virsi 60 (Kom, Helge Ande, Herre god) viittaa helluntaihin.”

Viitasaaren Vuosikertomuksissa esiintyy horjuvuutta taiteilijan kansalaisuudesta, löytyy mainintoja ruotsalainen, tanskalainen jopa norjalainen, useimmiten kuitenkin ruotsalainen.

Viitasaaren ja Holmlundin tiedot vihkipäivästä ovat myös erilaiset. Sain kuulla Britta Holmlundilta että hän löysi tietonsa Neuvosen ”museosta”, vanhankirkon tapulissa säilytetystä käsin kirjoitetusta lehdestä, Viitasaari puolestaan tulkitsee vanhaa valokuvaa jossa näkyy helluntain virsi.

Mitä teoksen henkilöiden malleihin tulee, en ole koskaan kuullut kenenkään kertovan että joku/jotkut oulunkyläläiset olisivat olleet siinä malleina. Sen sijaan vanhankirkon pitkäaikainen suntio Arvo Neuvonen kertoi minulle kerran, miten taiteilijan poika kävi kirkossa katsomassa isänsä työtä ja näytti siitä oman kuvansa, taulun etuosassa seisova poika, muut ympärillä samaa perhettä.

Anivarhainen alttaritaulu

Puukirkko valmistui 1905, e.m. alttaritaulu ilmestyi kirkkoon 1909, järjestyksessä toisena. Pronssipakotusta edelsi maalaus ”Enkelit ilmestyvät paimenille”, joka on nähtävänä nykyisin Oulunkylän kirkon portaikossa, siis uuden kirkon joka valmistui 1972.

Vuoden 1964 Vuosikertomuksessa kirkkoherra Viitasaari julkaisee kuvan tästä taulusta ja kirjoittaa kuvatekstissä ”Oulunkylän kirkon vanha alttaritaulu… Säilytetty mm kirkon ullakolla (Siltavoudintie 12) ja siirretty syksyllä 1964 tapulin alakerrasta Oulunkylän vanhan kansakoulun luokkarakennuksen ala-aulaan, jossa on edelleen…” Itse muistan nähneeni taulun myös Vanhan Käpylän (sittemmin Metsälän) seurakuntakodin seinällä tultuani Oulunkylään 1965. Vaiherikkaalta kierrokseltaan taulu on lopulta päätynyt uuden kirkon portaikkoon, mihin minä ja silloinen ylivahtimestari Pauli Hukkanen sen kannoimme varastosta, jossa se ehti jonkin aikaa lojua.

Puhelinkeskustelussa vuodelta 2002 sain seuraavaa tietoa tästä puukirkon anivarhaisesta ensimmäisestä alttariteoksesta:

Ritva Järvi Vantaalta soitti ja kertoi, että sen lahjoittivat hänen äitinsä Göta Kivistön (o.s. Snygg) kasvatusvanhemmat, Tarkoffin pariskunta Oulunkylän Perkiöstä. Ritva Järven äiti oli jäänyt orvoksi omasta äidistään ja ollut Kauniaisten lastenkodissa, mistä Tarkoffit hänet ottivat 10-vuotiaana v.1918. Pappa Tarkoffilla oli antiikkiliike Yrjönkadulla. Tarkoffin pariskunta kuoli viimeistään vuoteen 1933 mennessä. Taulun tekijästä ei ole tietoa, tietäisikö joku? Tietäisikö joku lahjoittaja-Tarkoffien etunimet?

Matti Hara kertoo ”Vireässä idyllissä” ensimmäiseen alttaritauluun liittyvästä tapauksesta: Kuka ampui kirkkoherra Toivo Viitasaarta? (ss 114-115) Maininta Kristuksen yläpuolella olevasta enkelijoukosta pitäisi kuitenkin olla paimenten yläpuolella, Kristushan makasi vasta seimessä enkelien ilmestyessä paimenille.

Jos ei muuta, taululla on ainakin muistoarvoa. Tiedoksi, että kaikista kolmesta kirkostamme löytyy panoraama Oulunkylän seurakunnan nettisivuilta.

 

Liisa Järvinen, huhtikuu 2006

Lisää puukirkon historiasta

Paluu edelliselle sivulle