Oulunkylän seurakunta ja Markus församling viettivät koko vuoden 2005 rukoushuoneen, nykyisin Oulunkylän vanhan kirkon, 100-vuotisjuhlia. Juhlien aikana kaikille osanottajille tuli selväksi, että kirkon alttaritaulu on sisustuksen keskeinen osa. Nykyiset kirkossa käyvät sukupolvet ovat aina nähneet alttaritaulun paikallaan, ja vaikka sen alla ei ole mitään tekstiä, on aina ajateltu, että taulun motto on "Sallikaa lasten tulla minun tyköni".

Eräänä sunnuntaina marraskuun alussa katsoin TV-jumalanpalvelusta Ruotsin Malmön Pyhän Johanneksen kirkosta ja tajusin silloin, että kirkon kuorissa oleva alttaritaulu oli aivan samanlainen kuin mikä meillä on Oulunkylän vanhassa kirkossa. Meidän taulumme on tosin valettu pronssiin kun taas Malmön kirkon taulu on tammipuuhun leikattu reliefi ja maalattu hillityillä väreillä. Kirjoitin välittömästi kirjeen Malmön seurakuntaan ja pyysin saada tietoja taulun alkuperästä. Tammikuussa tuli seikkaperäinen ja ystävällinen vastaus seurakunnan assistentilta Anna-Karin Jönssonilta. Myöskin hän oli yllättynyt siitä, että taulusta oli kopioita, vaikkakin sekä Oulunkylän seurakunnassa että Malmön seurakunnassa ollaan oltu tietoisia, että näin voisi olla. Usein arvuutellaaan kumpiko oli ensin, muna vai kana. Miten mahtaa olla alttaritaulujen kohdalla?

Anna-Karinin lähettämästä esitteestä käy ilmi että, Malmön alttaritaulu muodostuu kolmesta kentästä, tuntemastamme keskikuvasta ja jota Pyhän Johanneksen kirkossa reunustaa kaksi matalampaa taulua, jotka vaikuttavat alttarikaapeilta. Alempien taulujen ihmiset kuuluvat myöskin Jeesuksen seuraajiin ja heidän katseensa on suunnattu häntä kohti. Taulujen alla on teksti taulun motoksi: "Hän kulki ympäriinsä ja suoritti ihmisille hyviä tekoja.”

Taiteilija on sama, Suomessa nimellä Haral Sörensen - Ring ja Ruotsissa Ringi. Olemme luulleet, että hän oli tanskalainen taiteilija mutta malmöläisesitteessä mainitaan hänen syntyneen Länsi-Norrlannissa. Hän oli oppilaana Ruotsin Taiteilijaliiton koulussa ja oleskeli kuusi vuotta Pariisissa. Nyt jo kuolleet oulunkyläläiset ovat kertoneet olleensa mallina alttaritaulun henkilöille. Malmöläisesitteessä sanotaan, että taiteilijalla oli oma perheensä malleina. Polvistunut nainen on taiteilijan puoliso, vanha aviopari hänen vanhempansa ja hänen kaksi poikaansa ovat olleet mallina taulun lapsiksi. Alttaritaulu vihittiin Oulunkylän rukoushuoneella jouluaattona 1909 kun taas uljaan Pyhän Johanneksen kirkon, rakennettu 1907, seurakunta vihki alttaritaulunsa pyhäinpäivänä 1909.

Ei ole tarkoitus tässä antaa vastausta siihen, mikä on lähes mysteeri. Pääasia on, että meillä on arvokas alttaritaulu täällä pienessä kirkossamme, joka on kuin leikkitupa verrattuna jättikokoiseen Malmön punaiseen kirkkoon. Lämpimän kiitoksemme annamme alttaritaulumme lahjoittajalle, rakennusmestari Karl Fredrik Bergmanin vävylle Uno Staudingerille.

Satavuotisjuhlan varjossa sai toinen taideteos paikkansa vanhassa kirkossa. Kun Praktikum-ammattikoulu muutti Arabianrantaan, on entisen ruotsalaisen yhteiskoulun tilat Mikkolantien varrella nyt tyhjillään ja odottavat jatkotoimia. Koulun juhlasalissa riippui Pro Patria marmoritaulu, jossa yhteiskoulun kaikkien sodissa kaatuneiden oppilaiden nimet on kullalla kirjoitettu. Oulunkylän ruotsalaisen yhteiskoulun toverikunta lahjoitti taulun koululle 60 vuotta sitten. Koulun ensimmäiset oppilaat, Greta Ahlfors, os. Reipsar ja Ragnar Sjöholm olivat silloin toverikunnan johtavia henkilöitä.

Tuntuu turvalliselta ja hyvältä nähdä marmorinen taulu tunnettuine nimineen vanhassa kirkossa. Monet kaatuneista olivat tässä kirkossa päässeet ripille, jotkut vihitty ja myöskin siunattu ikuiseen lepoon oman alttaritaulumme alla. Alttaritaulussa Jeesus sanoo: "Sallikaa lasten tulla minun tyköni".

 

Britta Holmlund tammikuu 2006
Vapaasti kääntänyt Mauno Hari

Paluu edelliselle sivulle