Siihen aikaan kun Toivo Viitasaari virkaan valittiin 
Oulunkylän seurakunnan ensimmäiset kirkkoherranvaalit pidettiin vuonna 1948. Sitä ennen seurakunta kävi kirjeenvaihtoa Tampereen tuomiokapitulin ja Valtioneuvoston välillä siitä, että Oulunkylän seurakunnan kirkkoherranvirka ylipäänsä saatiin julistaa auki, vaikka seurakunnalla ei vielä ollut ”asianmukaisessa kunnossa olevaa kirkkoa”. Puukirkko toimi edelleen ns väliaikaisena kirkkona. Valtioneuvoston vastaus oli myönteinen, allekirjoittajina ministeri Eino Kilpi ja hallitusneuvos Arvo Salminen. Vuonna 1919 perustettu Oulunkylän seurakunta, jota v.t. kirkkoherrat olivat hoitaneet, sai luvan vakinaiseen kirkkoherraan.

Ensimmäiset kirkkoherranvaalit

Kirkkoherranvaalit pidettiin 25.-26. 4. 1948. Seurakunnassa oli silloin vaaliluettelon mukaan 1593 äänioikeutettua jäsentä, joilla oli yhteensä 3365 ääntä. Äänimäärät määräytyivät iän ja avioliiton mukaan. Kaikilla oli yksi perusääni. Lisä-ääniä sai, jos oli yli 40-vuotias ja jos oli ollut vähintään 10 vuotta naimisissa. Kuriositeettina mainittakoon, että vaaliluettelosta löytyi tuolloin mm kirjailija Larin-Kyöstin nimi (Karl Gustaf Larson, s. 1873), jolla e.m. laskutavan perusteella oli käytettävään kaksi (2) ääntä, mies kun oli poikamies mutta yli nelikymppinen. Käyttikö runoilija äänioikeuttaan, on vaalisalaisuus. Seurakunnan koko jäsenmäärä oli vuonna 1948 yhteensä 2674,  äänestysikä 21 vuotta.

Tampereen tuomiokapituli, jonka alaisuuteen Oulunkylän seurakunta kuului, järjesteli viran hakijat seuraavasti: 1.vaalisijalle Kaarlo Hyrske, 2.vaalisijalle Kullervo Ilmonen, 3.vaalisijalle Aatto Soinne, kaikki ansioituneita 1800-luvulla syntyneitä miehiä. Myös Oulunkylän v.t. kirkkoherra Toivo Viitasaari, s. 1909, haki virkaa, mutta ei saanut vaalisijaa. Vaalitoimitusta alustettaessa professori Erkki Laitakari pyysi Viitasaarta neljänneksi vaalisaarnaajaksi ja ehdotusta kannatti veturinkuljettaja Robert Erho.

Kun äänet laskettiin, todettiin että Hyrske oli saanut 61 ääntä 25:ltä äänestäjältä, Ilmonen 248 ääntä 103:lta ja Soinne 7 ääntä neljältä äänestäjältä. Neljänneksi pyydetty Viitasaari sai 686 ääntä 290:ltä äänestäjältä, mikä ylitti silloin vaaditun rajan: 10% seurakunnan äänimäärästä ja vähintään puolet annetuista äänistä. Toivo Viitasaari pääsi – ei suinkaan vielä kirkkoherraksi, vaan antamaan oman vaalinäytteensä, minkä jälkeen pidettäisiin uudet vaalit.

Toivo Viitasaari antoi vaalinäytteensä 19.9. ja uudet vaalit pidettiin 26.9.1948, jolloin Viitasaari oli tasavertainen ehdokas muiden kolmen kanssa. Hän voitti selvästi. Tulokset: Hyrske 28 ääntä 10:ltä äänestäjältä, Ilmonen 205 ääntä 82:lta, Soinne jäi ilman ääniä, Viitasaari sai 566 ääntä 236:lta äänestäjältä. (Enpä olisi mielinyt olla laskemassa kirkkoherran vaalin ääniä tuohon aikaan!)

Kuvasssa näkymä oulunkylän puukirkosta jossa tapahtuu Toivo Viitasaaren virkaan asettaminen 30.10.1949

Kirkkoherran virkaanasettaminen tapahtui 30.10.1949 Oulunkylän pienessä puukirkossa, joka edelleen oli ns väliaikainen kirkko. Virkaanasettamisen toimitti Tampereen hiippakunnan piispa E.G.Gulin, avustajinaan asessori Lauri Apajalahti, kirkkoherrat Lauri Solin ja Åke Gunnard (Norrtäljestä), professorit Paavo Virkkunen ja Lennart Pinomaa, pastori Martti Alaja, notaarina pastori Fredrik Kankkonen.

Tiedot kokosi Oulunkylän seurakunnan arkistosta
Liisa Järvinen (2013)

Lisää Kirkkoherra Toivo Viitasaaresta

Kotikaupunkipolkukohde Oulunkylän puukirkko
Vanha pappila ja kirkkoherranvirasto

Oulunkylän seurakunta

 

Paluu edelliselle sivulle