Maexmontaninpuisto
 
- puistolle nimi Oulunkylän Seurahuoneen loistoajan emännän mukaan


seurahuone maexmontaninpuistossa
Oulunkylän Seurahuoneen edustan puisto on keskeinen näyttämö Oulunkylän ja erityisesti Veräjämäen historiassa. Puisto on sekä kukoistanut palmuistutuksineen että elänyt rappion päiviä kulottuneine nurmikenttineen, mutta alueelle ei ole toistaiseksi annettu virallista nimeä.

Helsingin kaupungin nimistötoimikunta on hyväksynyt Oulunkylä-Seuran tekemän ehdotuksen puiston nimeämisestä ravintoloitsija Johanna Charlotta Maexmontanin mukaan. Nimistötoimikunta päätti kokouksessaan 2.6.2010 esittää asema- kaavoituksen yhteydessä muodostuvan puiston nimeksi ”Maexmontaninpuisto”, toisella kotimaisella ”Maexmontanparken”.

Puisto nimetään virallisesti ja sen rajat määritellään Raidejokeriin liittyvän  asema- kaavoituksen yhteydessä. Oulunkylä-Seura on ehdottanut, että Maexmontanin puisto  rajataan Larin Kyöstin tien, Kirkkoherrantien, Oulunkyläntien ja Maaherrantien väliselle alueelle. Puiston vierestä kulkeva Larin Kyöstin tie liittyy Veräjämäen 1900-luvun alkupuolen vilkkaaseen taiteilijayhteisöön ja Seurahuoneen silloiseen vakioasiakaskuntaan.

 Nykypäivän kasvavissa kaupungeissa puistot ovat tärkeitä henkireikiä, virkistyspaikkoja ja asukkaidensa yhteisiä olohuoneita. Oulunkylä-Seura haluaa nostaa esiin Oulunkylän vihreää idylliä, asukkaille tärkeää vehreää ympäristöä ja sen monipuolisia käyttömahdollisuuksia urbaanin hyvinvoinnin tuottajana. Puiston nimeäminen naispuolisen merkkihenkilön mukaan tuo myös mielenkiintoisen tuulahduksen menneiltä ajoilta ja herättää kiinnostusta koko alueen historiaa kohtaan.

Maexmontanin puisto on oleellinen osa Oulunkylän Seurahuoneen miljöötä ja nykyisin myös monenlaisten tapahtumien värikäs areena. Lähiöiden ja esikaupunkien kehittämisessä korostetaan alueiden omaleimaisia imagon rakennusaineksia,  jotka edistävät asukkaiden kuuluvuuden tunnetta ja ylpeyttä omasta asuinalueesta. Oulunkylän Seurahuone miljöineen tarjoaa oivallisen  mahdollisuuden rakentaa  alueen kulttuurihistoriaan kytkeytyvää paikallista imagoa. Alueen viheraluesuunnitelman kausi (2003 - 2012) lähenee myös loppuaan, joten on aika kiinnittää huomiota puiston tulevaisuuteen.

Sivuja päivitetään jatkossa uudella tiedolla: 
kerro kotisivutyöryhmälle, jos sinulla on tietoa tai kuvia sivuilla julkaistavaksi!

Tiedot on koonnut työryhmä:
Marja Mesimäki, Annikki Piilonen, Harri Nygrén ja Kari Sundvall

Alareunassa on linkit eri kokonaisuuksiin. Aloita vaikka rouva Maexmontanista klikkaamalla tästä

Ladattavassa 66-sivuisessa pdf-tiedostossa esitellään puiston ja Seurahuoneen historiaa ja nykypäivää. Oman lukunsa saa itse rouva Maexmontan, jonka vaiherikas elämäntyö vaikuttaa Oulunkylässä vielä tänäkin päivänä. Ehdotamme tiedostoa katseltavaksi joko kahden sivun aukeamana tai koko ruudussa (F5). Emme pidä tiedoston printtaamista kovin tarkoituksenmukaisena sillä A5 sivukoossa teksti on helppolukuista ja tarvittaessa pdf-katseluohjelmassa teksti on helposti suurennettavissa.

 PDF ON TÄSSÄ     PDF ilman kuvia 184kt  -  Pelkkä tekstitiedosto ilman muotoiluja 53kt (kun nettiyhteys on toivottoman hidas!)

Tiedosto vaatii Windowsissa joko ohjelman Acrobat Reader tai vaikkapa kätevän Sumatra Readerin. Linuxissa toimii oma asiakirjakatselin. Jossain selaimissa on plugin, jolla sivuja voidaan katsella netissä suoraan. Omalle koneelle ladattuna tiedostoa lienee kuitenkin helpoimmin käyttää. Tiedostokoko on 4 Mt.

Lähdeluettelo ÷ Johanna Charlotta Maexmontan  ÷  Kaupungin huvielämästä  ÷  Oulunkylän seurahuoneen loistoajat  ÷  Maexmontanin puiston historiaa  ÷  
Sigfrid Edvard Maexmontan  ÷  Johdantosivu  ÷   Oulunkylän historiaa  ÷  Tarinoita Oulunkylästä  ÷ kirjallisuutta  ÷  Oulunkylän kotisivu