Marielundin huvila, Patomäentie 12
 

 
Monet Oulunkylän huvilat Patolan alueella rakennettiin jo 1880-luvulla. Tämän vuosikymmenen lopulla seppämestari Bernt Israel Lihr rakensi pienehkön talon suurelle vuokratontille. Vuonna 1891 kuoli hänen vaimonsa ja silloin vainajan veli, kone- ja lasimestari Edvard Petrus Carlsson perheineen muutti taloon ja otti hoitaakseen perheen nuorimman lapsen Carl Hjalmarin.

Seppämestari Berndt Lihr, joka oli valloonien jälkeläinen, palveli myöskin Fagervikin ja Billnäsin ruukeissa ja oli myöskin Tuomarinkylän kartanon palveluksessa. Valloonisepät kulkeutuivat Ruotsiin ja Suomeen jo 1600-luvulla. Valloonisuku Lihr tunnetaan Suomessa mm. lentäjän Gunnar Lihrin ja hänen vaimonsa, tunnetun allergialääkärin Zaida Eriksson-Lihrin ansiosta.

Lasimestari E.P. Carlsson oli Julius Tallberg -yhtiön palveluksessa (1881–1901). Hän oli Oulunkylän vapaapalokunnan perustajajäsen vuonna 1900 ja myöskin aktiivinen evankeliyhdistyksen jäsen, kun Oulunkylän rukoushuonetta rakennettiin vuonna 1905. Vuosisadan alussa hän rakennutti tontille huvilan, josta tuli niin tuut vanhoille oulunkyläläisille ja joka sai hänen vaimonsa mukaan nimekseen Marielund.

Hjalmar Lihr eli Oulunkylässä lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän kävi oppikoulun Helsingissä ja aikoi papiksi.

Hän keskeytti teologian opiskelun ja meni Uudenkaarlebyn seminaariin, jonka jälkeen hän toimi opettajana Pellingissä 32 vuoden ajan. Hän kuoli 1973.

Lasimestari Carlssonin kuoleman (1913) jälkeen Marielund myytiin. Ostajina olivat Jarl Edvin Träskman (1874-1946 ja hänen vaimonsa Josefina (1876-1948). Jarl Träskman toimi poliisina Oulunkylässä ja oli myös Helsingissä teurastamon tarkastajana. Parhaiten hän tuli tutuksi kyläläisille monivuotisena kirkon vahtimestarina. Hänellä oli monia luottamustehtäviä ja hän oli luotettava laulaja kirkkokuorossa.

Marielundissa oli myös legendaarisen Lauri Saarisen suutarinverstas. Lauri Saarinen kuoli muutama vuosi sitten 94-vuotiaana.

Marielundin huvila ja siihen liittyvät rakennukset purettiin noin vuonna 1976 uuden, modernin rakennuksen tieltä.

 

Britta Holmlund 2005
Suuret kiitokset Bengt Lihrille hänen antamistaan tiedoista
Vapaasti lyhentäen kääntänyt MH

Paluu edelliselle sivulle