Susiveikkojen lippukunta kävi tutustumassa oulunkyläläisiin juuriinsa keväällä 2005Mågeli on Maunulan ja Oulunkylän alueella toimivien partiolippukuntien ryhmittymä, johon kuuluvat: Oulunkylän Virkut, Vuokot, Karhu-Veikot, Onnikit ja Helsingin Metsänpojat. 

Nyt siihen on kaikella todennäköisyydellä pyrkimässä uusi jäsen tai vähintään ulkojäsen. Se on Kannelmäessä toimiva partiolippukunta Susiveikot. Se on entinen Oulunkylän Susiveikot, minkä nykyinen Oulunkylä-Seuran puheenjohtaja Erwin Woitsch ja hänen veljensä Pertti veivät Kannelmäkeen. Vuonna 1928 perustetulla Oulunkylän Susiveikoilla ei ollut enää 1970-luvun lopussa sijaa majatalossa Oulunkylässä. 

Oulunkylän Virkut ja Oulunkylän Susiveikot perustettiin samaan aikaan vuonna 1928. Virkut jatkaa edelleen toimintaansa, mutta Susiveikoilla on ollut katkoksia. Ensimmäinen katkos johtui sodistamme. Moni susiveikko palveli isänmaatamme joko koti- tai sotarintamalla. Partiotoiminta korvautui sotilaspoikatoiminnalla. Useat kokivat sankarikuoleman ja moni vammautui.

Sotiemme päätyttyä saatiin Susiveikkojen toiminta uudelleen käyntiin, ja se jatkui 1960-luvun alkuun. Tässä vaiheessa voimavarat ehtyivät. Vuonna 1963 Karhu-Veikot tuli ja täytti Susiveikkojen Oulunkylään jättämän partiotyhjiön. Se tapahtui siten, että vuonna 1945 Helsingin Kalliossa perustettu Karhu-Veikot perusti päälippukunnan alaosaston Oulunkylään. Nykyään Karhu-Veikkojen koko toiminta on keskittynyt Oulunkylään.

Vuonna 1975 Erwin Woitsch ja hänen veljensä Pertti yrittivät elvyttää Susiveikot henkiin. Tekohengitystä jatkettiin kolme vuotta, mutta potilasta ei saatu Oulunkylässä toipumaan. Niinpä Erwin, joka toimi Kannelmäessä opettajana, vei Susiveikot Kannelmäkeen, jossa aktiivista toimintaa on ollut vuodesta 1979 lähtien. 

Kannelmäessä toimivilla susiveikoilla on hallussaan taiteilija Jussi Suannon suunnittelema ja partioylijohtaja Werneri Louhivuoren 8.12.1928 vihkimä lippu ja Susivartion viiri. 

Monissa Suomen partiolippukunnissa Yrjönpäivän paraatia edeltävä päivä on omistettu perinteille. Kannelmäessä toimiva partiolippukunta Susiveikot halusi tulla Oulunkylään tutustumaan omiin juuriinsa. 

Kannelmäkeläiset susiveikot pyysivät minut oppaakseen. Apuoppaina olivat Virkuista lippukunnanjohtaja Annukka Sohlman ja sihteeri Anna Kettula. 

Tutustuimme muutamaan Oulunkylän Susiveikkojen entiseen kokoontumispaikkaan. Kävimme Vantaanjoen itäpuolella olevassa kalliokanjonissa, jossa oli harmaidensusien riittipaikka. Sieltä matkasimme Pellavakaskeen, jossa Talvioitten entisen talon kohdalla (Pellavakaskentie 16), piharakennuksen vintillä sijaitsi Susiveikkojen ensimmäinen partiokämppä. Sotien jälkeen sitä ei saatu käyttöön. 

Moliisien kanala (Pellavapellontie 4) toimi vähän aikaa Susiveikkojen kokoontumispaikkana. Lopullisen kokoontumispaikan saimme Rokkasten huvilan (Kinkerinpolku 2) saunan vintillä. 

Meitä vanhoja oulunkyläläisiä, jotka asuimme Oulunkylässä, kun se oli vielä oma itsenäinen kunta, viehättää Mågelin kirjoitusasussa ruotsinkielinen å-kirjain. Meille on lähes mahdoton tottua nykykirjoitusasuun Ogeli.

Retken jälkeen on mahdollista, että Susiveikot pyrkii joko ulko- tai täysjäseneksi Mågeliin. Suosittelen Mågelin täysjäsenyyttä. 

Matti Hara
Oulunkylän Susiveikoissa 1950-1957
Julkaistu Oulunkyläinen -lehden kevätnumerossa 2005

Paluu edelliselle sivulle

Ajankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä