Ylänkötie 6
 

Veräjämäessä Ylänkötien alussa on kaksi kaunista, hyvin hoidettua vanhaa puutaloa. Niiden ympäriltä on purettu rivitalojen tieltä monta muuta vanhaa rakennusta.Ylänkötie 6:n mansardikattoinen rakennus on vuodelta 1920, kertovat kiinteistön nykyiset omistajat Eila ja Pentti Päiväkumpu. Rakennus on perustettu kalliolle ja tontille ei tahtonut löytyä ostajaa, kun tontille pula-aikaan piti saada perunamaa ja kasvitarha. Kiinteistöllä on tähän mennessä ollut vain kaksi omistajaa. Talon pystyttivät Terijoen hirsistä Tenholasta kotoisin ollut puhelinteknikko Akseli Wikström yhdessä Porvoosta kotoisin olleen vaimonsa Ainin kanssa. Aini Wikström oli Elannon myymälänhoitaja. Tontti on nimeltään Vehoniemi,pinta-ala noin 2000 neliömetriä. Huoneita on kuusi, asuinpinta-alaa vajaa 200 neliömetriä. Alun perin rakennus on ollut pienempi ja rakentaminen on tapahtunut kahdessa vaiheessa.

Eila ja Pentti Päiväkummulle kiinteistö siirtyi 1957, joten ensi vuonna he tulevat asuneeksi talossa jo viiviisikymmentä vuotta.

Sodan aikana lentopommin sirpale vaurioitti peltikattoa ilman, että omistajat tiesivät siitä. Sadevesi valui vuosikausia sirpaleen tekemästä reiästä lahottaen yhden talon kulmista, kertoo Pentti Päiväkumpu.

Naapurustossa oli moni talo annettu vuokralle. Ja näissä taloissa elämä oli joskus varsin värikästä.
– Yhtenäkin kesäyönä heräsimme siihen, kun joku halusi tulla ostamaan viinaa, Eila Päiväkumpu naurahtaa. ”Minulla on tasaraha, saanko sen pullon?” Kun ei saanut, niin tokaisi lähtiessään: ”Onhan täältä ennenkin saanut.”

Täällä on mukava asua vaikka kaupat nykyisin puuttuvatkin, he toteavat.
– Tulemme naapureiden kanssa hyvin toimeen ja juttelemme tavatessamme. Useat ovat asuneet täällä jo pitkään, Eila Päiväkumpu vakuuttaa.

Kiinteistöön liittyy maanalainen erikoisuus. Helsinkiläiset saavat juomavetensä kallioon louhitun tunnelin avulla Päijänteestä. Tunneli kulkee syvällä kalliossa talon alla.*

 

Teksti: Mauno Hari
Oulunkyläinen 2/2006
Kuva: Eeva Liinaharja ja Tapani Renkonen

* Varsinainen Päijännetunneli kulkee Päijänteestä Silvolan tekoaltaaseen Vantaalle. Kyseessä on sen jatko, Pitkäkoski - Vanhakaupunki raakavesitunneli.

Paluu edelliselle sivulle