To index pagePrevious pageNext page

7 Kadonnut idylli, Mikkolantien alku ja Torivoudinpolku

Isommassa kuvassa lisää tietoa rakennuksesta

Villa Kullobacka (Mikkolantie 1) vuodelta 1904 oli jugend-tyylisesti koristeltu, suurikokoinen tornillinen huvila, jonka rakennutti kauppias Frans Karell. Oulunkylän keskeisestä asemasta kertoo se, että Alexander Franck avasi Kullobackassa seuraavana vuonna apteekin, joka oli koko Helsingin pitäjän ensimmäinen.

 Iso kuva Villa Esmeraldasta klikkaamalla

Villa Esmeralda eli Freundin talo (Mikkolantie 2) myös vuodelta 1904 oli yksi vanhan Oulunkylän kauneimmista huviloista. Siinä oli erityisen koristeelliset verannat ja kuistit sekä pieni torni. Esmeraldassa asuivat pitkään ensin vaatekauppias John Granberg, jolla oli seitsemän tytärtä, sittemmin tehtailija Carl Freund perheineen. Tämä rakensi tontille pienen tehtaan, jossa valmisti mm. päälliskankaita ja verhoja valtionrautateille. 

 

Iso kuva Mikkolantie 1 (Tekmannin ja Metson toimistorakennus)
Tekmannin ja Metson toimistorakennus Mikkolantie 1:ssä

Kauan Freundien ajan jälkeen ehdotettiin huonoon kuntoon päässeen rakennuksen suojelua ja kaupunki suunnittelikin sen lunastamista, mutta rahapulassaan jätti asian sikseen. Autioitunut Villa Esmeralda paloi lopulta 1991. Sama kohtalo oli viereisellä Villa Tarantellalla. Sen sijaan Tarantellassa asuneen leskirouva Sumion rakennuttama modernimpi Villa Sumio (Torivoudinpolku 1) vuodelta 1932 on säilynyt palveltuaan pitkään ammattikoulun kansliana. Sen jälkeen talossa on ollut eri alojen taiteilijoiden työhuoneita. Pylväidensä vuoksi kutsumanimen "Ogelin eduskuntatalo" saanut huvila on nyt korjattu neljän huoneiston asuintaloksi.

Iso kuva Villa Sumiosta klikkaamalla


To index page