To index page Previous page Next page

14 Itsenäisyydenpuisto

 

Isoon kuvaan klikkaamalla   Isoon kuvaan klikkaamalla

Maisemapellon keskellä on itsenäisyydenaukio, jonka ympärille istutettiin 75 metsälehmusta puiston avajaisten yhteydessä 4.6.1992. Painanteessa on sateiden aikaan puro, joka laskee Vantaanjokeen. Puron varteen on tehty kolme pientä sorapohjaista lammikkoa, joiden eliöstö vaihtelee voimakkaasti vesitilanteen mukaan. 

Kaupunki on toteuttanut puistossa viime vuosinauudistuksia: peltoon kylvettiin kukkia ja viljoja, kulkureitit linjattiin uudestaan, valaistusta kohennettiin ja näköaloja avattiin tavoitteena kansallisromanttinen yleisilme. 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin puolestaan tähtää oulunkyläläisen kuvanveistäjän Antero Toikan ystävineen tekemä aloite puiston kehittämisestä taidepuistoksi. Toikka on itse tuonut puistoon kaksi veistostaan: äänirauta (1994/2005) muodostuu kolmesta eri aisteihin viittaavasta elementistä: 3,4 metriä korkeasta ääniraudasta, täsmällisen pallomaisesta osasta sekä mietelauseesta betonisessa jalustassa. Aurinkotila (2001/2006) puolestaan havainnollistaa Auringon ja Maan suhteellista liikettä: sen terästangot noudattavat aurinkokellon mitoitusta kesäpäivänseisauksen aikaan (Aurinkotila on myöhemmin poistettu). Toikka (s. 1954) on toteuttanut samaa teemaa tarkastelevia teoksia myös Lappeenrantaan ja Raumalle.

Isoon kuvaan klikkaamalla

Isoon kuvaan klikkaamalla  Isoon kuvaan klikkaamalla


Isoon kuvaan klikkaamalla