To index page Previous page Next page

28 Liikuntapuisto

Uudenmaan hevosystävien seura sai Oulunkylän kartanonisännältä Johan Eklundilta lahjoituksena Monsaksen ja Mickelsin tiloista maa-alan, jolle rakennettiin ravirata 1893. Radan pituus oli yksi virsta ja se sijoittui nykyisen Käskynhaltijantien pohjoispuolelle nykyisen Siltavoudintien molemmin puolin. (karttapiirros) Alueen keskellä oli edustava paviljonki egyptiläisine kellotorneineen. Vuosisadan vaihteessa Oulunkylä oli maan johtava ravirata. Siellä järjestettiin myös avaraa ulkotilaa vaativia kansanjuhlia, pidettiin pyöräilykilpailuja, Suomen ensimmäinen maratonjuoksukilpailu ja moottoripyöräkilpailu sekä talvella 1911 suuren maailman tyylinen lentoviikko, jota saapui seuraamaan pääkaupungista yli 10.000-päinen yleisö seitsemällä ylimääräisellä junalla. Lipuista syntyi jälkeenpäin kärhämää, kun kone ei noussutkaan. Myöhemmin viikolla lentoyritys onnistui Vanhankaupunginlahdella.

Isoon kuvaan klikkaamalla

Ravitoiminta loppui 1927, kun Käpylän ravirata avattiin lähempänä Helsinkiä. Sen jälkeen paikalle varustettiin kaksi urheilukenttää. Niitä käyttivät kaikki paikkakunnan urheiluseurat: 1924 perustettu Gnistan sekä 1927 perustettu Tähti, josta 1947 erosi Oulunkylän Työväen Urheilijat (OTU) ja vielä 1935 perustettu Oulunkylän Urheilijat (OKU). Kylän ensimmäinen urheiluseura Åggelby Fotbollklubb oli perustettu 1907, mutta se ei enää ollut toiminnassa.  

Nykyisen juoksuradan itäkulman vaiheilla on myös viimeinen jäljellä oleva Oulunkylän kunnan teettämistä kymmenkunnasta palokaivosta. Jatkosodan alkaessa kesäkuussa 1941 Oulunkylän urheilukentällä oli hevosten vastaanottokeskus. 

Suomen ensimmäinen iso tekojäärata valmistui 1977 palvellen mm. jääpalloseura Botnian kotikenttänä. Kesällä rata palvelee tenniskenttänä. 

Isoon kuvaan klikkaamalla

Isoon kuvaan klikkaamalla Isoon kuvaan klikkaamallaIsoon kuvaan klikkaamalla Isoon kuvaan klikkaamalla

Lämmitettävä tekonurmi saatiin vuonna 2006 testamenttilahjoituksen ansiosta. 

IF Gnistan
Botnia-69
Jääpallon historia Suomen Jääpalloliiton sivuilta


To index page