To index page Edellinen kohde: Puukoulu Seuraava kohde: Teininmäki 5 funkkistalo


Tapio Rautavaaran kotitalo 2000-luvun vaihteessa, kuva Pauli Hyttinen


Raimo Sirkiän vuonna 2002 valmistunut palatsi

4. Tapio Rautavaaran talon paikka
Teinintie 4.

Paikalla oli Tapio Rautavaaran omistama puinen rapattu puolitoistakerroksinen omakotitalo, suunnittelija Ola Gripenberg, edusti kotoisaa jälleenrakennuskauden tyyliä. Rautavaara itsekin osallistui keikkojensa ohessa rakennustöihin, jotka valmistuivat vuonna 1951. Talo oli perheen käytössä vielä Tapio Rautavaaran kuoleman 1979 jälkeen. Rautavaaran leski myi sen vuonna 1988 naapurilleen, taitavalle huuliharpunsoittajalle Raimo Sirkiä vanhemmalle, joka lupasi pitää taloa "kuin kukkaa kämmenellä". Siinä asui pitkään Sirkiän pojan, kuuluisan oopperalaulaja Raimo Sirkiän perhe. Vuosituhannen vaihteessa Sirkiä nuorempi ja hänen uusi vaimonsa, oopperalaulaja Cynthia Makris anoivat rakennuslupaa laajennukselle.
 
Rakennuslupa edellytti kivijalan ja vanhojen julkisivurakenteiden säilymistä, mutta rakennusyhtiön laatiman selvityksen mukaan rakenteet ja perusta eivät olisi kestäneet lisärakentamista, ja kosteuttakin rakenteista löytyi, kuten kaikista aikakauden omakotitaloista löytyy. Siksi omistaja halusi nyt purkaa rakennuksen. Rakennusvalvonnan arkkitehti myönsi luvan uudelle kaksikerroksiselle talolle. "Laajennusta" kritisoivat Rautavaara-seura, kaupunkisuunnitteluvirasto ja kaupunginmuseo. Viraston mukaan Rautavaaran omakotitalolla oli merkittävää kulttuurihistoriallista arvoa omistajan henkilöhistorian vuoksi. Se oli kuitenkin jätetty merkitsemättä suojeltavien rakennusten listalle.
 
Uusvanhaa pikkupalatsi-tyyliä edustava rakennus valmistui kesällä 2002. Alkuperäisestä on Raimo Sirkiän mukaan säilynyt kellarikerros ja talon muoto sekä entisen kaltainen rappaus. Jupakka oli poliisinkin tutkittavana Helsingin kaupungin rakennuslautakunnan aloitteesta ja Rautavaaran perhe oli erittäin tuohtunut purkamisesta. Sirkiä puolisoineen asui uudessa talossa aikansa ja on sittemmin muuttanut pois Oulunkylästä.


  Tapio Rautavaara

  Raimo Sirkiä