To index page Previous page Next page

12. Kustaankartano
Oltermannintie 32

Helsingin kaupungin ensimmäinen ja aikanaan Suomen suurin vanhainkoti aloitti toimintansa Oulunkylässä 1953 jatkaen aiempien kunnalliskotien perinteitä. Rakennusprojekti oli suurisuuntainen sodasta toipuvassa kaupungissa ja kesti kaikkiaan yhdeksän vuotta. Yhtenäiset tiilirakennukset puistoineen on suunnitellut arkkitehtipariskunta Eija ja Olli Saijonmaa. Varsin itsenäisesti toimineen suunnittelu- ja rakentamistoimikunnan arkisto on valitettavasti kadonnut pöytäkirjoineen ja urakkasopimuksineen.

Viimeistenkin rakennusten valmistuttua 1956 hoitopaikkoja oli 777 ja myöhemmin enimmillään noin 850. Laitos edusti alan uusinta ajattelua ja siihen kävivät tutustumassa presidentti Kekkosen opastuksella mm. Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puheenjohtaja Kliment Vorosilov, Intian pääministeri Indira Gandhi ja YK:n pääsihteeri U Thant. Vuonna 1957 laitoksen nimi muutettiin Kustaankartanon vanhainkodiksi. Nimi viittaa Helsingin kaupungin perustajaan Kustaa Vaasaan sekä Suomen ensimmäiseen köyhäinhoidon tarkastajaan Gustaf Adolf Helsingiukseen (1855-1934), joka merkittävästi edisti vaivaistalojen rakentamista Suomen kuntiin.

Kustaankartanossa asui paljon sotaveteraaneja, jotka tottuneesti järjestivät mm. yövartioinnin alueella. Eräs kuuluisimmista oli Kollaan veteraani, kapteeni Aarne Juutilainen, "Marokon kauhu". Rakennukset saneerattiin 1970-luvulla ja uudelleen 1982-2002, jolloin perinteinen vanhainkoti muutettiin huonokuntoisten vanhusten hoivakodiksi. Asiakaspaikkoja on nyt 446, kahden talon odotellessa peruskorjauksen alkamista. Silti Kustaankartano on edelleen Suomen toiseksi suurin vanhainkoti. Henkilökuntaa on noin 400, joista 350 hoitotehtävissä.

Lyhytaikaista hoitoa on toteutettu 1980-luvulta alkaen. Dementia- ja psykogeriatriset osastot perustettiin 1990-luvulla. Alusta saakka on toiminut kaupunginkirjaston ylläpitämä kirjasto kiertävine kirjastovaunuineen. Osastoilla kiertää myös Helsingin seurakuntayhtymän sairaalapastori. Kaupungin ylläpitämä kappeli uudistettiin 2004, toimituksia on vuosittain toistasataa. Keskipihan puiset paviljongit kotiin kuntoutuvien käyttöön ovat vuodelta 2005, suunnittelija Kaisa Vepsäläinen, ja ne ovat nykyään pysyviä.

Vuodesta 1985 on tarjottu ateria- ja virkistyspalveluja kaupungin muullekin eläkeläisväestölle sekä työttömille. Lisäksi on liikuntaryhmien ohjausta, työväenopistojen teatteri-ilmaisukursseja sekä käsityökeskuksen toimintaa. Virikepihaa kuntolaitteineen ja pöytäryhmineen rakennetaan puistopihalle. Sen käyttö tulee olemaan luvallista myös lähiseudun asukkaille ja vaikkapa päiväkotiryhmille. Elämää alueelle tuo myös kaikille avoin kahvila-ravintola erityisen hienossa 1950-luvun asuun kunnostetussa juhlasalissa.

tietolaatikkolinkki

Kustaankartanon taide


Kustaankartanon vanhustenkeskus

Aarne Juutilainen