Polun alkuun Edellinen kohde Oltermanni liittotalo Seuraava kohde Käpylän asema

16. YIT
Panuntie 11

Käpylän aseman ympärille on noussut moderni pääkonttorikeskittymä, jonka lippulaivana on Suomen suurin rakennusyhtiö YIT. Sen juuret ovat 1912 aloittaneessa Yleisessä Insinööritoimistossa. Vuonna 1926 yrityksen osti Ragnar Kreuger, joka kehitteli innovatiivisia ratkaisuja: mm. keksi käyttää puuputkia teollisuuden vesihuollossa. Jo varhain kansainvälistynyt yritys on 1970-luvun Lähi-idän ja Afrikan seikkailuiden jälkeen keskittynyt Itämeren alueeseen. Vuonna 1987 Yleinen Insinööritoimisto sulautettiin Perusyhtymään, jonka nimi samalla muutettiin YIT:ksi. Nyt Suomen suurimman rakennusyhtiön palveluksessa on runsaat 26 000 työntekijää 14 maassa.

Näyttävä toimitalo valmistui Oulunkylän puolelle rataa 1992 alun perin YIT:n ja Valmetin käyttöön, suunnittelija arkkitehtitoimisto Ruokosuo. Valtion Metallitehtaat Valmet muodostettiin 1946 yhdistämällä sotakorvaustuotteita valmistavat valtion metallitehtaat. Valmet valmisti metallista lähes kaikkea saunan lämpömittareista rynnäkkökivääreihin, lähijuniin ja paperikoneisiin saakka. Sen perillisiä ovat mm. Metso, Sako, Sisu-auto, Otis (hissit) ja telakoiden osalta eri mutkien kautta korealainen STX. Nyt kokonaisuudessaan YIT:n toimistona ollut rakennus sai erikoisella metallikasetilla päällystetyn laajennusosan 2008, arkkitehtitoimisto Sarc. Sen katutasossa toimivat sekä Mustapekka, Suomen paras ruokakauppa vuonna 2010, että aiemmin Käpylässä Kullervonkadulla sijainnut Alko.

Mäkitorpantien risteyksen kulmassa tontilla on maisemallisesti merkittävä, säilytettävä silokallio.

Värjärintien kulmassa toimii tv-tuotantoyhtiö Fremantle Media entisessä Fläktin (Suomen Puhallintehtaan) toimitalossa. Sen tuotantoja ovat muiden muassa Idols, Diili, Tartu mikkiin, Maajussille morsian, Haluatko miljönääriksi, Bumtsibum sekä Salatut elämät.

Radan takana Käpylän puolella ovat naapureina asuntorakennuttaja Sato sekä kunta-alan konsulttitalo Finnish Consulting Group. Tuusulanväylän toiselle puolelle valmistui 2008 YIT:n rakennuttama Business Park Duetto, jonka myötä alueella oli valmiina jo 90 000 m2 pääkonttoritason toimitilaa. Sen jatkona on 2012 valmistunut Triotto. Triotossa on teleoperaattori DNA:n uusi pääkonttori ja sinne on muuttamassa mm. Fingrid Oy, valtakunnallinen kantaverkkoyhtiö.

YIT