Polun alkuun Edellinen kohde Seuraava kohde kirjasto

24. Oulunkylän palvelukeskus
Kylänvanhimmantie 25

Kokonaisuus valmistui 1993 sisältäen terveysaseman sekä Oulunkylätalon, jossa toimii nuorisotalo sekä Helsingin suomenkielisen työväenopiston Pohjoinen alueopisto. Nämä kaikki suunnitteli Simo Järvinen, joka on suunnitellut myös kuusi vuotta aiemmin valmistuneet liikekeskus Ogelin ja Oulunkylän kirjaston. Näin toteutui Oulunkylä-Seuran jo 1970-luvulla esittämä toive koota keskeiselle paikalle laajalti erilaisia palveluita samaan rakennuskokonaisuuteen.

Oulunkylän terveysasema palvelee tällä hetkellä noin 17 100 asukasta. Se remontoidaan vuosina 2012–13 ottamaan vastaan Koskelan lakkautettavan terveysaseman toiminnot, jolloin palveltavan väestön määrä kasvaa 17 200:lla. Kustannusarvio on 2,6 miljoonaa euroa ja samalla tilojen kuukausivuokra nousee 60 000 eurosta 80 000 euroon. Muutostyön yhteydessä tehdään osittainen akustinen saneeraus, jossa korjataan havaittuja ääniongelmia.

Yleisen sivistystyön airuena Helsingin suomenkielinen työväenopisto levittäytyi ydinalueeltaan Kalliosta 1960-luvulla esikaupunkeihin kuuden alueopiston voimin. Oulunkylän kansakoululla alettiin järjestää iltakursseja syksyllä 1967. Ensimmäisinä aineina olivat askartelu, ruotsi, englanti sekä miesten kuntovoimistelu. Oulunkylästä tuli yksi opiston vilkkaimmista opetuspaikoista. Viihtyisyyttä iltaopetukseen toivat ala-asteen vanhempainyhdistyksen pitämät kahvilat 1980-luvulla. Osa kieliryhmistä kokoontuu edelleenkin nykyisellä ala-asteella.

Nyt työväenopistolla on Oulunkylässä käytössään varta vasten aikuisopetukseen suunnitellut tilat. Se tarjoaa vuosittain noin 600 kurssia aiheiden kirjon ollessa laaja. Opetuksen ja harrastepiirien ohella on pyritty lisäämään kuntalaisten omaehtoista tilojen ja opetusvälineiden vapaata käyttöä erityisesti kuvataiteessa sekä tietotekniikassa. Kursseilla ja luennoilla käy vuosittain yli 10 000 kurssilaista. Talo tuottaa myös ryhmien valmistamia esityksiä niin musiikissa kuin näyttämö- ja lausunta-aineissa.

Työväenopisto

Oulunkylän terveydenhuollon alkuvaiheista.