To index page Previous page Next page

25. Oulunkylän kirjasto

Oulunkylän Suomalaisella Seuralla oli kirjastotoimintaa jo vuonna 1919. Ainakin 1920-luvun alussa kirjasto oli avoinna pari kertaa viikossa. Myös koululla oli pienet kirjastot. Yleisen kirjaston Oulunkylä kuitenkin sai vasta alueliitoksen jälkeen, kun Helsingin kaupunki perusti Juhannusmäkeen sivukirjaston 1950. Vuonna 1954 Oulunkylän sivukirjaston kokoelmaan kuului 5612 nidettä ja sinne oli tilattu 23 aikakausilehteä. Kirjalainoja tehtiin 19 760, joista 80 prosenttia suomenkielistä aineistoa.

Ensimmäinen sivukirjastonhoitaja oli Sven Hirn, joka kohosi 1963 koko Helsingin kirjastonjohtajaksi. Hänen seuraajiinsa Oulunkylässä lukeutui mm. kirjailija, vapaaherra Bo Carpelan. Kirjaston huonoin lainauspäivä oli Hirnin mukaan 1952 olympialaisten maastopyöräilyn keskiviikko. Kirjasto oli motissa ja sieltä lainattiin koko päivänä vain kaksi kirjaa.

Vuonna 1959 kirjasto sai asianmukaiset tilat Oulunkylän kansakoululla Norrtäljentiellä. Juuri sitä ennen sivukirjastonhoitajaksi oli tullut Gun Forslund-Anttila, joka jatkoi tehtävässä vuoteen 1994 saakka.

Jo 1970-luvulla tila kävi ahtaaksi ja alettiin puhua uudesta kaupunginosakirjastosta. Nykyinen kirjastorakennus valmistui uuden kauppakeskuksen pihapiiriin 1987, suunnittelija arkkitehtitoimisto Simo Järvinen & Co, pinta-ala on 819 m2. Kirjaston ilme uudistui vuonna 2010 laajassa remontissa, joka pilotoi Helsingin kirjastotoimen uutta tilakonseptia saaden muotoilualan Fennia Prize -palkinnon 2012.

Oulunkylän kirjasto pyrkii olemaan asukkaiden olohuone keskellä vireintä Oulunkylää. Sen kokoelma käsittää yli 50 000 teosta, kirjoja, lehtiä, dvd-elokuvia ja cd-levyjä. Lainoja on vuosittain lähes 400 000. Suljettuun Oulunkylä-kokoelmaan kuuluu laajalti Oulunkylän historiaa ja nykypäivää kuvaavia teoksia, joista osa ei ole missään muualla saatavilla.

Oulunkylän kirjaston kotisivu
mp3-äänite:Sven Hirn muistelee
Oulunkylä-kokoelman kirjallisuushakemistotietolaatikkolinkki