Veräjämäen polun alkuun Takaisin Veräjälaaksoon Seuraavana Otto Brantin tielle

15. Siirtolapuutarha 


Oulunkylän siirtolapuutarha
Siirtolapuutarhojen historiaa
Vantaanjoen tulvantorjunnan toimintasuunnitelma

Kaupunkilaisten palstaviljelyaate levisi 1800-luvulla Saksasta läntisiin teollisuusmaihin osana laajempaa puutarhakaupunkikeskustelua ja kasvavan työväen asuinolojen parantamisyrityksiä. Suomen ensimmäinen siirtolapuutarha toimi Porvoossa 1913–18. Puutarhojen suosio kasvoi erityisesti 30-luvulla. Samalla niistä muodostui kotimaisten puutarhakasvien kuten omenapuiden ja karviaisten geenipankkeja.

Oulunkylän siirtolapuutarha perustettiin 1940 ennen kaikkea parantamaan jäsentensä ruokahuoltoa. Jäsenvalinnassa suosittiin lapsiperheitä. Alueella on 203 mökkiä kooltaan 27–33 m2, keskimääräinen palstakoko 400 m2. Kerhorakennuksen, käymälä- ja vajarakennuksen sekä vesitornin suunnitelmat on signeerannut kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher. Siirtolapuutarhamajojen tyyppipiirustukset laadittiin asemakaavaosastolla syksyllä 1939. 

Oulunkylän siirtolapuutarhayhdistyksen rakennuttama sauna valmistui kesällä 1949 rakennusmestari Antti Rantasen laatimien piirustusten mukaan. Puutarha on kokenut suurtulvan 1966 ja 2004.

Alue on kaikille avoinna porttien ollessa auki yleensä touko–syyskuussa kello 7–21. Liikkuminen on sallittu yleisillä käytävillä ja yhteisillä alueilla. Meneminen puutarha- ja viljelypalstoille on kielletty. Myöskään palstojen välisiä rajakäytäviä ei saa käyttää kulkuteinä.


Veräjämäen polun alkuunväliKatso lisää kuvia kohteesta