Kerrostalon putkiremontti


Alkusivu - Edellytyksiä - Viikoittainen eteneminen esimerkkitalossa - Rakennusmääräyksiä - Linkkisivu

 

 

Putkiremontti taloyhtiössä - onnistumisen edellytyksiä

"Putkiremontti tulee talossa ajankohtaiseksi keskimäärin 50 vuoden iässä," sanoo neuvontainsinööri Martti Mäkinen Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksestä.
"Kun hanoista alkaa aamuisin tulla ruskeaa, ruostepitoista vettä ja viemärit pulputtaa ja tukkeutuu aika ajoin, se on selvä merkki siitä, että putkisto alkaa olla tiensä päässä."

Putkiremonttia tulee aina edeltää koko kiinteistöä koskeva kuntoarvio ja sen pohjalta tehty pitkän tähtäyksen korjaussuunnitelma (PTS). Kun putkiremontin tarve on todettu, tärkeintä on löytää ammattitaitoinen suunnittelija.

"Isoissa yhtiöissä asetetaan silloin hallituksen osa tai vaikka erityinen toimikunta valmistelemaan korjausta. Varataan rahaa ensin suunnitteluun ja kun sen pohjalta on sitten saatu tarjouksia, lasketaan kassa ja päätetään hankkeen laajuus ja ajankohta."

Valmistelutyön tärkeyttä korostaa myös Suomen Kiinteistöliiton lakimies Juha Terho: "Yhtiökokoukselle pitää pystyä esittämään periaatteessa hyvinkin täsmälliset luvut sekä kustannuksista että töiden laajuudesta."

Putkiremontti todellakin vaatii asukkailta sekä rahaa että kärsivällisyyttä. Taloyhtiön johdolta se edellyttää viisautta niin suunnittelijan kuin remontin toteuttajan valinnassa. Kannattaa kysellä referenssejä aikaisemmista kohteista - pelkkään hintaan ei kannata tuijottaa.

"Halvin ei ole aina edullisin," Terho muistuttaa.
"Taloyhtiöillä on kuitenkin oikeuskäytännön mukaan velvollisuus perustella päätöksiään urakoitsijan valinnasta paremmin, jos he valitsevat kalliimpia ratkaisuja. Perustelut voivat olla hyvinkin yksinkertaisia - esimerkiksi nopea suoritusaikataulu, asiantuntevat työntekijät tai sellaiset tekniset toteuttamisratkaisut, jotka mahdollistavat muita paremmin asumisen huoneistossa ilman hankaluuksia."

Tiedotus on putkiremontissa avainasemassa. Asukkailla on oltava hyvissä ajoin luotettavaa tietoa siitä, miten remontti etenee, milloin tulee katkoksia veden jakeluun ja milloin asunnossa ei kerta kaikkiaan voi asua.

"Osakkaille ilmoitetaan putkiremontin kestosta yleensä se, kuinka kauan haitta hänen asunnossaan kestää," Mäkinen kertoo.
"Yleensä remontti estää WC:n käytön tai veden saannin 4 - 6 viikon ajaksi."

Koko putkiremontti kestää kuitenkin helposti kuukausia - isommissa yhtiöissä ja perusteellisimmissa remontissa siihen saattaa hyvin mennä puolitoista vuottakin.

Ja paljonko se sitten maksaa?

"Täydellinen vesi- ja viemärijohtojen uusinta maksaa pääkaupunkiseudulla 350 eurosta ylöspäin vastikeneliötä kohden." Summa kohoaa kun mukaan tulee ilmastoinnin uusimista ja merkittäviä muutoksia kosteatiloihin.

Putkiremontin toteuttamisessa on aina noudatettava ympäristöministeriön antamia vesi- ja viemärimääräyksiä, joita ollaan parhaillaan uusimassa. Tärkeät reunaehdot on asetettu myös C2-kosteusmääräyksissä. Niiden mukaan mm. putket pitää sijoittaa niin, ettei vesivahinkoja ei pääse syntymään, jos putkeen tulee vuoto.

Hyvälle putkiasennustavalle on määritetty omat laatumääräyksensä ja esimerkiksi Rakennustiedon julkaisemissa KH-korteissa on esitetty yksityiskohtaisesti, miten putkiremontti oikeaoppisesti taloyhtiössä tapahtuu.

Paluu edelliselle sivulle

 


Ajankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä