Kerrostalon putkiremontti: Asukkaan näkökulma


Alkusivu - Edellytyksiä - Viikoittainen eteneminen esimerkkitalossa - Rakennusmääräyksiä - Linkkisivu

 

 

 

Kohteena on 50-luvulla rakennettu kerrostaloasunto, jossa kylpyhuone ja keittokomeroon kuuluva vesijohto ja viemäri uusitaan. Niiden työaikataulu on eri. Kokonaisajan ollessa 10 viikkoa, keittokomeron työ alkaa viidennellä viikolla.

On otettava huomioon, että tämä on yksi osa kokonaisuudesta, johon kuuluu ison linjan suunnittelua, alustavia ja lopullisia materiaalivalintoja, tarjouskilpailua, asuntokohtaista suunnittelua ja porraskohtaisia toteutusaikatauluja.

 1. viikko:

Aloitus katselmuksella, jossa on osakkaan lisäksi työn valvoja kirjaamassa sovittavat asiat, urakoitsija, sähköurakoitsijan ja korjausurakoitsijan edustaja. Siinä käydään läpi työkohteet kerrataan mitä niihin rakennetaan, puhutaan suojauksista, millä remontti sitten alkaakin.
 
Omatoimisuus suojaamisessa kannattaa, mikäli asunnossa on arkoja kohteita kuten vaaleita seiniä, siistejä ovenkarmeja, siistiä tapettia valokatkaisinten ympärillä. Mutta huom! maalarinteippi, joka on 10 viikkoa liimattuna voi aiheuttaa ikävän yllätyksen irrotettaessa. Tavallinen teippi ei ole välttämättä kuitenkaan parempi vaihtoehto. kulkureittejä suojataan pahvilla runsaan metrin korkeuteen saakka. [katso kuva kylpyhuoneen alkutilanteesta]  Seuraavana päivänä printti katselmuksesta kiinnitetään ulko-oveen kun purkumiehet tulevat.

Kylpyhuone on vaativin ja samalla ensimmäinen kohde remontissa. Tässä kylpyhuoneessa oli polttamalla tummennettu kattoludoitus, joka aluksi ajateltiin koota uudelleen. Sen purku alkoi ensimmäisenä ruuvaamalla, ja osat otettiin talteen. Seuraavaksi irrotettiin vesikalusteet ja kannettiin lavuaari, wc-istuin ja amme ulos. [kuva] Joissain tapauksissa talossa amme jouduttiin takomaan hajalle kun se oli aikanaan tuotu sisään ja sitten vasta oli rakennettu ovenkarmi.

Vesi tuli edelleen keittokomeron hanasta. Seuraavalla viikolla seurasi äänekkäin ja pölyisin vaihe. Työssä käytetään pölyä imevää imuria, jonka poistoilma johdetaan porraskäytävään. Pölyä pääsee leviämään melkoisesti ilmateitse, ja kenkien mukana toinen mokoma. [kuva]. Allergisen henkilön pitäisi pysyä pois ainakin pari ensimmäistä viikkoa, kenties kauemminkin, sillä pölyä leviää koko sen ajan kunnes portaan kaikissa asunnoissa on päästy lattian uudelleen valamisen ohi. Toinen hankaluuksia kokeva ryhmä on huonosti liikkuvat. Käytännössä ollaan työmaa-alueella. Suihkussa voi käydä kellaritilan väliaikaisessa wc/suihkutilassa, ja esimerkkiyhtiössä saunan pesutilat ovat käytettävissä muina kuin saunavuoroaikoina. Vanhan ajan likaämpäri joudutaan ottamaan käyttöön ainakin siltä varalta, että joka hätään ei viitsi kavuta portaita edestakaisin.

2. viikko:

Laatoitus poistetaan: tässä tapauksessa koko kylpyhuoneen seinät oli kokonaan laatoitetut. Tämä purkuvaihe on yllättävän työläs, ja massaa irrotetaan paljon. Lattialaatoituksen alla on vettä eristävät kerrokset, jotka poistetaan. Putket porataan esille ja ne irrotetaan. [ Katso kuva1 | kuva 2 | kuva 3| kuva 4 | kuva 5 | kuva 6 | kuva7 ]

Purku alkaa yläkerroksista ja uusien putkien veto alakerroksista. Tässä remontissa poistetaan vanha patteri ja korvataan se kuivaustelineellä, jossa kiertää lämminvesi. Asukas halusi uuden patterin, ja sitä varten piti vetää lisää lämmitysputkea. Talviolosuhteissa myöhemmin joutui huomaamaan, ettei patteri täysin vastannut tehokkuudeltaan toiveita, mutta lämmitysputki lämmitti kylpyhuoneen seinää niin että kokonaisuudessaan lisäinvestointi kannatti.

3. viikko:

Ennen putkien asennusta tehdään sähkötöitä: Asennetaan mittaritaulun viereen oma katkaisin sähköjohdolle, jolla kylpyhuoneen valaistuksen ja laitteiden virta viedään. Vanha asennus ei täyttänyt kokonaan nykypäivän turvallisuusvaatimuksia. Asennus jatkui myöhäisemmässä vaiheessa peilikaappeihin, valaistukseen ja pesukoneen sähköliitäntään.

Esimerkkiasunnossa ei tapahdu puoleentoista viikkoon kovinkaan paljon näkyvää, mutta kokonaisuudessaan paljon massaa on siirtynyt jätelavalle asunnoista. Putkimiehet mittailevat, leikkaavat, valmistelevat ja muotoilevat putkia kiivaaseen tahtiin kellarissa.

4. viikko:

Alhaalta alkanut rakentaminen saavuttaa yläkerrran. Viemäriputket tulevat ensin. [katso kuva 1  kuva 2]

5. viikko:

Keittiön /keittokomeron putkiremontti alkaa. Putket sijaitsevat vaatekomeron puolella. Tässä tapauksessa kaapistoja ei millään tavoin uusittu. Vain laatoitus jouduttiin uusimaan. Ennen seinään asennettu hana vaihdetaan remontissa kaapin alaosasta tulevaan putkeen, joka ohjataan tiskipöydän takareunaan, jossa hana on sijaitseva. [kuva komerosta] [kuva päivää myöhemmin] Keittokomeroon kuuluu myös hormi joka on piilossa yllä näkyvän kaapin yläpuolella. Tässä huoneessa liesituuletin on asennettu aikoja sitten tavalla joka tänä päivänä olisi laiton. Poistuva höyry ohjautuu suljetun rakenteen kautta ilmanvaihtohormiin. Yhteys suoraan hormiin katkaistaan ja tuuletin joko vaihdetaan uudemmaksi tai jätetään paikalleen vajaatoimisena. 

Kun tähän mennessä aamutoimia on säestänyt voimakas poran ääni, nyt tilaa ei voi enää käyttää normaaleihin kotiaskareisiin, vaikka remontointi kuulostaa hiljaisemmalta. Vettä kannetaan pullossa ja tiskaaminen vaihtuu kertakäyttöastioiksi. Ruokien laitto jää minimiin, ja mikroaterioilla sekä ulkona syömisellä korvautuu moni kotiruoka. Kattilat on käytävä pesemässä alakerran wc:ssä. Mutta  se ei tunnu paljon hankalammalta kuin mökkielämä!

Kylpyhuoneessa putket ulottuvat jo tähän kerrokseen [kuva]. Nousu muurataan umpeen kerrosten välillä. Kaivo ja wc-viemäri laitetaan paikoilleen. Huokoista mursketta laitetaan lattian pohjaan [kuva]. Raudoitus tehdään, ja mahdollinen lattialämmitysmoduuli [kuva] laitetaan paikoilleen ja valu alkaa. Siinä on hillitöntä betonin kuskausta. Lavalle portaan eteen kipataan betonilasti josta tässä tapauksessa betonit jouduttiin kantamaan kerroksiin. Vesieriste levitetään, ja sen jälkeen lattian annetaan rauhassa kuivua. [kuva] Ilmanvaihtoa tehostetaan kuivaimella. Kuivuminen ei saa tapahtua liian nopeasti, vaan tasaisesti.  

6. viikko:

Työn äänet ovat tasoittuneet, mutta asumista haittaa portaikon pölyisyys, jota leviää ehkä sen vuoksi että kerroksissa käytetään tuulettimia. Putket asennetaan paikalleen. Tavallinen maallikko hämmästyy putkien paljoutta, mutta mikään ei turhaa. Sehän on selvää, että vesipisteeseen menee erillinen kylmä ja kuuma, mutta tietenkin lämpöputkessa on myös paluuputki, jotta vesi kiertää patterissa. Näissä kuvissa joissa katto on ennestään musta, erottuu putket tavallista paremmin. [kuva] Muita kuvia: [kuva 1. | kuva 2.]

Keittokomeron nousu, jonka vesi- ja viemäriputki on vaatekomerossa edistyy viikon aikana melko vähän, koska työskentelyä on enemmän muissa kerroksissa ja nousun yläpäässä vinttikerroksessa. Jokaisen uuden nousun rakentaminen alkaa alakerroksista. [kuva]

7. viikko:

Kun katselee kylpyhuoneen kattoa ei enää ihmettele mikä siinä putkiremontissa niin maksaa. Siihen tehdään paljon käsityötä, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja mittaamista. Putkimiesten jälkeen tulee sähköasentaja tekemään kattovalo-, peilikaappivalo- ja pesukoneen pistorasian johdotukset ja eristykset. Loppuviikosta seinissä olevat putket muurataan umpeen ja niiden annetaan kuivua. [kuva 1 | kuva 2 | kuva3]

Komeron puolella nousuun on tullut putket ja viemäri- ja ilmastointiputki [kuva].  Kun tiskipöytää ei haluttu purkaa, sen perä- nurkkaan tehtiin iso reikä, jota kautta putket ja viemäröinti kulki.  [katso kuva

8. viikko:

Kahdeksannella viikolla kylpyhuoneen lattiaan tulee lisää korkeutta pari senttiä, ja seiniin vähitellen lisää betonimassaa. Kuivumista edistetään kuivaimilla. [kuva] Kylpyhuoneen takaseinään jätetään tuuletusaukko, ja vesiliitäntöjen kohdalla jätetään betonimäärään hiukan vajausta.  [kuva] Viikon loppupuolella valmistuu kylpyhuoneen sisäkatto [kuva] Vesieristeen sivelyä tapahtuu jälleen [kuva]. Viikon aikana myös keittokomeron vedentulo ja viemäröinti on toiminnassa. Särjettyyn osaan tiskikaapissa laitetaan ehjä levy päälle. Entinen kaapin hylly menee myös uusiksi. Lopputulos on kaiken kaikkiaan tyydyttävä. Vaikka tyhjään olohuonetilaan voisikin jo muuttaa, ulko-ovi on kuitenkin liian paljon auki työmiesten jäljiltä. Tämä aika mahdollistaa kuitenkin oman remontoinnin tilassa.

9. viikko

Laatoitus kylpyhuoneessa valmistuu [kuva]  [ toinen kuva].  

10. viikko

Työt alkavat valmistua vesikalusteiden asennuksen jälkeen [kuva] [kuva] [kuva]. Omistajalle jää suihkuverhotangon kiinnitys, pyyhenuppien ja paperitelineen kiinnittäminen. Poraamisista voi sopia urakan yhteydessä. Myös peilikaapin kiinnitys tehdään jos se alun perin ollut asunnossa.    

Komerossa on maalattavaa [kuva] [kuva] sen jälkeen kun uusi sokkeli on rakennettu putkien ympärille. Kuitenkin ilmenee, että rakennelman mitta on otettu väärin ja hyllylautoja on lyhennettävä runsaalla sentillä. 

Puutelistan voi lähettää tyhjänä, (tai oikeastaan työn valvojalle sähköpostin, että kaikki näyttää olevan kunnossa.). Lopputarkastuksessa käydään urakan pääkohdat ja mahdolliset huomautukset työstä.

Paluu edelliselle sivulle

Katso esimerkkitiedote putkiremontista
Se on hengästyttävän pitkä, mutta se tarjoaa hyvää osviittaa siitä mitä tapahtuman tulee! Sitä on muokattu tunnisteiden poistamiseksi ja siihen lisättiin linkityksiä tiedon löytymisen helpottamiseksi. Tässä yhtiössä on kyseessä putkiremontin toinen vaihe, eli kellarista asuntoihin tehtävä työosuus. Edeltävä, kellareiden ja talojen välinen putkityö tehtiin vuosituhannen taitteessa. Väliaikana tarkenettiin remonttisuunnitelmaa samalla kun asukkaat ehtivät suorittaa edellisen remontin maksut pois. Näin asumiskulut tasoittuivat.

 

2. viikko

3. viikko

4. viikko

5. viikko

6. viikko

7. viikko

8. viikko

9. viikko

10. viikko


Ajankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä