Kerrostalon putkiremontti


Alkusivu - Edellytyksiä - Viikoittainen eteneminen esimerkkitalossa - Rakennusmääräyksiä - Linkkisivu
 

 

 

Tämä sivu on omistettu taloyhtiön putkiremontin toteuttamiselle, joita lähivuosina on näköpiirissä kaikkialla Pohjois-Helsingissä.

Esimerkkinä on eräs Maunulassa sijaitseva iso, vuonna 1955 rakennettu taloyhtiö, jossa putkiremontti alkoi vuonna 2000, ja se jatkuu vuodelle 2004. Remontti 177 asunnon yhtiöön toteutettiin kahdessa vaiheessa: ensin kunnostettiin maan alla ja kellarissa sijainneet putkistot, ja sen jälkeen pidettiin runsaan vuoden hengähdystauko, kunnes syksyllä 2002 siirryttiin remontoimaan asuntoja. Tämän sivuston kuvat ja teksti kertoo asukkaan näkökulman prosessista, joka kestää monta viikkoa siinä vaiheessa kun remontti etenee asuntoihin saakka. Sivun ylä- ja alalaidassa on runsaasti linkkejä tarvittavan tiedon löytämiseen, joskin tekstin seassa niitä on myös.

Remontti voi olla laaja tai suppea

Remonttia edelsi pitkä PTS-suunnittelu, jossa osana oli kuntokartoitus. (katso esimerkki) Suunnitteluun on syytä varata rahaa, jotta tiedetään mitä ollaan tilaamassa. Ensimmäiset merkit toistuvista vesivahingoista, jotka eivät johdu huolimattomuudesta, ovat signaali siitä, että putkisto on uusimisen tarpeessa. Joissain tapauksissa veden laatu tai veden tulo on heikentynyt.

Asukkaille painotettiin jo vuosia ennen remonttia, että he varautuisivat siihen sekä rahoituksen kannalta että välttäisivät tarpeetonta vesikalusteiden uusimista ja kylpyhuoneiden remontointia, sillä ne jouduttiin poistamaan.  Useimmat asukkaat luopuivat ammeistaan, ja tilalle hankittiin joko suihkuallas tai suihkukoppi. Myös WC-istuimet ja käsienpesualtaat uusittiin. Moni hankki sähköllä toimivan lattialämmityksen, ja lähes kaikki lämpöpatterit korvattiin käyttövesiradiaattorilla. Kylpyhuoneet olivat korkeita ja katsottiin parhaaksi rakentaa välikatto. 

Sähköpistokkeisiin tuli lisäyksiä, useassa tapauksessa myös vesikalusteiden paikka muuttui tai pesukoneen vesihana täytyi sijoittaa uuteen paikkaan. Kaikista näistä syistä vanha laatoitus oli pakko poistaa. Näin ollen kylpyhuoneremontista tuli laaja. Tarjous oli siis eräänlainen perusratkaisu, jonka päälle osakkaalla oli mahdollisuus hankkia lisärakentamista tai korvaavia ratkaisuja.

Vähäisempää vaikutusta oli keittiöiden ja keittokomeroiden vesijohtoihin ja viemäreihin, mutta samalla kiinnitettiin huomio ilmanvaihtoon ja liesituulettimiin, joista jokunen nykymääräysten mukaan oli laiton. Koneistettua tuuletinta ei saa yhdistää suoraan ilmanvaihtoputkeen, koska se voi työntää poistoilmaa muihin asuntoihin.

Tiedottamista, tiedottamista...

Yhteistä tiedotusta on järjestetty yhtiökokousten lisäksi erillisissä tiedotustilaisuuksissa ennen uusiin rakennusvaiheisiin siirtymistä. Ne ovat vaatineet ison kokoontumistilan. Näytelaattoja on kierrätetty porraskäytävissä ja ne on nähtävissä yhtiön yhteisissä tiloissa.

Remontti siirtyy vaiheittain ja portaittain. Ensimmäiset kaksi kokonaisuutta oli koko taloja, kolmas remonttikokonaisuus käsitti kaksi taloa ( à 18 asuntoa). Neljäs on kaksi taloa. Näille kokonaisuuksille järjestettiin oma tiedotustilaisuutensa, jossa asukkaille kerrattiin aikaisemmin kerrottua sekä ohjeistettiin yksityiskohtaisemmin. Työ etenee linja kerrallaan eli saman tilan vesi- ja viemäripisteet remontoidaan samanaikaisesti: purkaminen alkaa yläkerroksista, rakentaminen alakerroksista.

Miten osakas turvaa etunsa

Asunnon alkukartoitusta (käyntiä, mukana mahdollisesti myös digikamera) seurasi vielä alkukatselmus ennen remontin alkua. Mukana oli osakas, työn valvoja ja urakoitsijoiden edustajat, joskus myös taloyhtiön hallituksen edustaja. Kokoontumisesta laadittiin lista yhdessä sovituista asioista. Se tulostettiin ja teipattiin asunnon oveen. Paperista selviää urakoitsijan tekemät työt ja osakkaan esittämät toiveet, laatoitus, värit, ja muut mahdolliset tarjouspyynnöt, esim. lisäpistorasiat tai lisärakentaminen. Mikäli remontissa jotain oleellista (hyllyjä, rakenteita, sälekattoja jne) joudutaan purkamaan, yhtiö joutuu pääosiltaan kustantamaan niiden takasin asentamisen, jonka urakoitsija tekee. Urakan aikana voi sattua vahinkoja, joiden korvausvastuu on rajallinen, esimerkiksi tapetti likaantuu tai pora tulee seinästä läpi. Kannattaa tarkistaa oman kotivakuutuksen ehtoja! Osakkaan on omat etunsa turvatakseen oltava mukana ainakin remonttia edeltävässä alkukatselmuksessa. Työlle hankitaan taloyhtiön puolesta aina valvoja, joka huolehtii siitä, että työ tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti lakeja ja asetuksia noudattaen. Valvojan ammattitaito säästää sekä yhteisiä että osakkaan varoja remontissa.

Asukkaana remontin aikana?

Remontti aiheuttaa monenlaista häiriötä elämänrytmiin ja asumiseen. Ennen ja jälkeen oman remontin porausäänet kuuluvat, portaista leviää betonipölyä, lämmitys voi olla poikki, vaikka omassa asunnossa ei vielä/enää remontoidakaan, voi tulla yllättäviä käyttövesikatkoja jne. Oma vedettömyys kestää 4 - 8 viikkoon. Peseytyä voi vaikkapa yhtiön saunatiloissa, mutta entä kun pitää tiskata tai pyykätä? Ruokien laitto ja ruokailu voivat olla ylitsepääsemättömän epämukavia kannetulla vedellä tai kun uuni on kalkkipölyn  peitossa ja keittiökalusteet muovien alla. Huonokuntoisen asukkaan on hankala käydä wc-tiloissa, jotka saattavat olla kellarissa tai naapuritalossa. Huoneistoon pitää raivata tila, jota kautta laastit, tarvikkeet, laatat jne kuljetetaan. Työ vaatii usein myös sen, että ovi eteiseen on auki. Irtain on syytä siirtää pois. Huone on suojattava laastipölyltä. Eräs tekninen ratkaisu siihen on suojamuovista rakennettu irtoseinä. Oleskelu tai kukkien kastelu toisella puolella voi olla mahdotonta. Tosin ne, joilla on pitkäaikaista kokemusta mökkiasumisen "ihanuudesta", ja joilla asumistilaa jää, ja jotka päivän aikana enimmäkseen ovat poissa, voivat asua asunnossa remontin aikana.

Ei muuta remontointia putkiremontin aikana

Pääsääntöisesti putkiremontti on oma kokonaisuutensa, joka ei kaipaa ylimääräisiä ihmisiä asunnoissa. Putki-, laatoitus-, poraus-, purku- ja valutyön lisäksi asunnossa on myös eräissä vaiheissa sähkömies ja maalari. Vaikka putkiurakan aikana houkutteleva ajatus on teettää tapetointia, kattojen ja seinien ja ikkunapokien maalausta, ajatus ei ole hyvä laastipölyn takia. Vasta sitten kun asunto on pääasiassa pölytön, kannattaa siirtyä näihin vaiheisiin. Kuitenkin urakoitsijoilta kannattaa kysyä työjärjestystä, mikäli näitä suunnitelmia on.

Muuta huomioon otettavaa

Kellaritilat ja vintti: Kellarissa olevat putket voivat sijaita niin hankalassa paikassa, että asukkaan on tyhjennettävä kellarinsa remontin tekoa varten, mutta yleensä tämä on poikkeus. Myös vinteillä voidaan tehdä putkiremontin yhteydessä ilmastointitöitä, jotka vaativat pääsyn vinttikomeroon. Remontoitavissa taloissa on yhteiset kellaritilat tavallista enemmän auki, ja joskus varkaat käyttävät tilaisuutta kellarimurtojen tekemiseen kun remontoijat ovat kahvi- tai ruokatauolla. Arvotavara pois kellareista!

 

Paluu edelliselle sivulle

Suositellaan tulostettavaksi:

KORJAUSHANKKEEN
LYHYT TARKISTUSLISTA

(PDF 2 sivua)

putkiremonttien 
todellisuus 2006
:  (PDF 4 sivua):
Isännöitsijäkyselyn tulos kokemuksista 2006 remontin onnistumisesta budjetin ja aikataulun pitämisen kannalta.


Tutustu myös:
PUTKISANEERAUKSEN UUDET MENETELMÄT


Televisiosta tuttu 
putkiremonttisarja (2005)  tässäAjankohtaista | Palaute | Keskustelufoorumi | Oulunkylä