Kaarlo Fredrik Haltia1863 - 1938Kuvanveistäjä Kaarlo Haltia oli realismin ja kansallisromantiikan ajan taiteilija. Oulunkylässä hän oli taidepiireissä suosittu henkilö, ja kuului Freka Ålanderin lähipiiriin. Kaarlo Haltia oli aktiivinen Oulunkylää koskevissa asioissa, ja hän oli vuonna 1919 perustetun Oulunkylän Suomalaisen Seuran (OSS) jäsen. Yhdistyksen ensimmäisinä toimenpiteinä oli Oulunkylän suomalaisen kansakoulun kannatusyhdistyksen perustaminen, mikä huomattavasti nopeutti koulun saamista Oulunkylän "kauppalaan". Myös paikallinen kirjasto sai alkunsa seuran aloitteesta.


Perhekuva vuodelta 1931.
(
Eero Haltian, julkaistu 
Vihreä idylli-kirjassa
)

ELÄMÄKERTATIEDOT 

Syntymäaika: 28.9.1863

Syntymäpaikka: Janakkala

Vanhemmat: maanvilj. Viljelm H. ja Heta o.s. Mattila.

Puoliso: Olga Vilhelmina o.s. Virtanen.

Kuollut: 18.10.1938

Koulutus

Taideopinnot kotimaassa:

Taideteollinen keskuskoulu 1881-82 ja 1886, Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu 1885-87.

Taideteollinen keskuskoulu sai alkunsa siitä, että ammattikunnat mm käsityöläskiltamuodossa olivat menettäneet sen keskiajalla syntyneen merkityksensä ja uusina tuulina oli yleissivistävän kansakoululaitoksen synty ja sen jatkona ammatillisen ja vapaan taidekoulutuksen muotojen etsintä. Koulun opetusaineita olivat mm. viiva-, käsivara- ja palikkapiirustus; ornamenttipiirustus; muovailu; ammatti- ja koristemaalaus; yleinen luonnonoppi; kirjanpito sekä laskento. Tunneille oli mentävä iltaisin viitenä arkipäivänä sekä sunnuntaisin aamupäivällä. Kymmenkunta eri alojen asiantuntijaa toimi opettajina, maksutta, talkoohenkisesti. Koulu otti oppilaikseen myös naisia. Suomen Taideteollisuusyhdistys alkoi vuodesta 1875 toimia päättäjiin ja rahoittajiin päin, jolloin myös opetus alkoi ammattilaistua. Koulun historiasta lisää: http://www.uiah.fi/subfrontpage.asp?path=1;1457;1458;2314 

Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vaikuttanut Berndt Abraham Godenhjelm (1799 - 1881) loi pohjaa kansallisromanttiselle tyylille, Toisena opettajana oli kuvanveistäjä Carl Eneas Sjöstrand, joka tuli antamaan opetusta "kipsimallin piirtämisessä lampun valossa". Hän oli varovainen taiteilija, joka suosi tasapuolisesti ajan kahta kuvanveiston pääsuuntausta, klassismia ja romantiikkaa, kumpaakin sovinnaisessa hengessä. Häntä innoitti tavattomasti kalevalaiset mytologiset aiheet, ja samaa henkistä pääomaa siirtyi oppilaillekin. Koulun opetus siihen aikaan kuitenkin oli perusasioita, jotka vaativat lisäopintoja ulkomailla, ennen kuin taitelijasta tulee kypsä. 

Taideopinnot ulkomailla:

Académie Julian, Pariisi, Ranska 1887-89 ja 1891-92. 

Académie Julian oli yksityinen, 1800-luvulla kuuluisimpiin lukeutuva taidekoulu, joka kilpaili tasaväkisesti valtion École de Beaux-Arts koulun kanssa. Siellä opiskeli aikansa kuuluisimpia taiteilijoita, kuten William Bouguereau, Jules Lefebvre, Jean- Paul Laurens, Henri Matisse ja Fernand Léger. Siellä on opiskellut Suomesta mm. Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen. 

Näyttelytoiminta

Teoksia ensi kerran jurytetyssä näyttelyssä kotimaassa: 1889.

Osallistunut kotimaisiin yhteisnäyttelyihin:
Suomen Taiteilijain näyttely 1893, 1897, 1904, 1915.

Kansainväliset näyttelyt ja Suomen taiteen näyttelyt ulkomailla:

Pariisi, Ranska 1889, 1900.

Veistoksia julkisissa kokoelmissa: Ateneumin taidemuseo ja Turun historiallinen museo:

  • Georgina Heikelin muotokuva
  • Näyttelijä A. Lindforsin muotokuva
  • Tri Louis Gratschoffin muotokuva
  • Aino

Palkinnot

III palk. dukaattikilpailussa 1890. Ulkomailla: Kunniamaininta Pariisin maailmannäyttelyssä 1889, I palk. Académie Julianissa, Ranska 1893.