Ilkka Vanne

Näytelmäelokuvien ohjauksista tuttu, Oulunkylässä asuva Ilkka Vanne on pitkän linjan elokuvan ja tv-filmien tekijä. Ohjaaja itse määrittelee taiteen tehtäväksi antaa ihmisille lämpöä ja voimaa. Oma pyrkimys on katsoa asioita positiiviselta kannalta, ja tämän pitäisi saada näkymään lopputuloksessa. 

Elokuvassa ja tv:ssä kamera ja koko tekninen ryhmä vaatii ohjaajan huomiota - iso kangas on koko ajan muistettava - tekemiseen menee enemmän aikaa. Näyttämötyössä kuitenkin jää eniten aikaa itse esityksen harjoitteluun ja hiomiseen. Ohjaajan mukaan elämässä täytyy olla tiettyjä jännitteitä, epäjärjestystä. Jos lämpöliike loppuu - sen jälkeen ei ole mitään. 

- On ihan eri juttu tehdä teatteriin kuin televisioon tai elokuvaan. Tv-ohjaajan onkin hyvä käydä katsomassa myös teatteria ja vierailla ohjaamassa teatterissa. Nykyään tv ja teatteri ovat kaksi eri välinettä. Entiset tv-teatterit olivat vielä työprosessiltaan teatteria: jutut harjoiteltiin valmiiksi harjoitushuoneella ja siirrettiin sitten studioon kuvattaviksi muutamassa päivässä.

Ohjaajalla oli hämärä mielikuva, että äiti oli ollut lottana sodan aikana, mutta hän tiesi asiasta hyvin vähän. Vanhemmat olivat kuolleet jo 1970-luvulla, mutta Lupauksen tekeminen antoi mahdollisuuden lähteä tutkimusretkelle näiden asioiden pariin.

- Saatoin lähteä katsomaan, mitä on tapahtunut, mitä minun äitini on tehnyt ja osittain tietysti mitä isäni on tehnyt. Tätä kautta elokuvan tekemiseen tuli hyvin henkilökohtaisia tunteita mukaan." 


LUPAUS (2005)

Lupaus on elokuva kolmesta nuoresta naisesta, joiden elämään tunkeutuu sota. Mona (Laura Birn) on juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja haaveilee eläinlääkärin opinnoista Oslossa, Anna (Karoliina Vanne) suunnittelee häitä ja omaa perhettä, Ruth (Hanna Lekander) on päättänyt opiskella teologiaa. Mutta miten uskoa tulevaisuuteen, kun kaikki ympärillä järkkyy?

Lupaus kuvaa nuorten naisten vapauden kaipuuta, unelmia ja aikuistumista aikana, jolloin Suomi joutui sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Se kertoo naisista, jotka työnsivät omat haaveensa syrjään ja antoivat lottalupauksen isänmaalle. Näiden Lotta Svärd –järjestöön kuuluneiden naisten työllä sekä koti- että sotarintamalla oli ratkaiseva merkitys pienen maan taistelussa itsenäisyytensä puolesta. Elokuva seuraa viittä vuotta Monan, Annan ja Ruthin elämästä vuodesta 1939 vuoteen 1944.

Sodan jälkeen Lotta Svärd -järjestö lopetettiin valvontakomission päätöksellä ja siitä lähtien lotat ovat jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota ja arvostusta, joita osaltaan elokuva hyvittää. Elokuvaa jotkut ovat luonnehtineet naisten "Tuntemattomaksi sotilaaksi".

Pääosissa: Laura Birn, Hanna Lekander, Karoliina Vanne, Pertti Sveholm, Miitta Sorvali, Ilkka Villi, Kari Hietalahti, Anna-Maija Tuokko, Turkka Mastomäki 
Suomen Kuvalehden juttu lottaelokuvaan valmistautumisesta:


VIERAALLA MAALLA (2003)

Tuomas Linna tekee tutkimusta ulkomaalaisten kohtelusta Suomessa. Kenttätutkimusta varten hän lainaa ystävänsä Omar Ghaalan henkilöllisyyttä. Maahanmuuttajaksi naamioituneena Tuomas rakastuu suomea opettavaan Hanneen, joka vastaa hänen tunteisiinsa. Tuomaksen yrittäessä tehdä vaikutusta omana itsenään, ilman naamioita, kääntyy tilanne ylösalaisin ja kiusallisten väärinkäsitysten myötä Hanne päätyy inhoamaan Tuomasta. 

Ennen kuin Tuomas saa kerrotuksi Hannelle totuuden, nappaa oikean Omarin menneisyys hänestä niskalenkin ja Tuomas joutuu keskelle ystävänsä ihmissuhdesotkuja. Häntä odottaa Pohjanmaalla tilinteko perheen kunniaa puolustavan Rinta-Perkiön suvun kanssa ja hätävalheiden suma alkaa lopulta purkautua.

Pääosissa nähdään kotimaisia supertähtiä, kuten mm. Ville Haapasalo, Irina Björklund, Vesa Vierikko ja Kari Väänänen.

SEITSEMÄN (2001)

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa 5,76 miljoonaa markkaa puhtaana käteen? Tämän kysymyksen eteen joutuu rivitaloyhtiön viiden perheen lottoporukka voittaessaan kaikkien aikojen suurimman potin, yhteensä 28,8 miljoonaa. Edessä on kolme protestiviikkoa tuskastuttavaa odotusta ennen kuin voitto maksetaan uusille miljonääreille! Haaveita, mielihaluja, kätkettyjä salaisuuksia ja tunteita, joita tuskin kukaan heistä tiesi omaavansa!

Omasta halustaan työtön asentaja Vesa Salakari ja hänen kosmetologivaimonsa Helena yrittävät epätoivoisesti saada takaisin pelitositteen, jonka Vesa myy juuri ennen arvontaa taloon muuttavalle Tuomas Kolalle. Porukkaloton sääntöjen mukaan tuo pieni kuitti on nyt miljoonien arvoinen haltijapaperi. Lottokuitin jäljillä liikkuvat myös Vesan ystävä, taloyhtiön huoltomies Arttu Happonen, sekä rahapulasta kärsivä ylikonstaapeli Antti Mäkinen. Mutta mihin ihmeeseen katoaa se miljoonien arvoinen lottolappu?

Hulvattoman tv-sarjan esiintyjiä ovat mm. Risto Kaskilahti, Sanna-Kaisa Palo, Vesa Vierikko, Merja Larivaara, Vappu Jurkka, Juho Milonoff ja Ilkka Heiskanen. Ilkka Vanteen vaimo Hannele Laaksonen esittää kotirouva Anneli Laakkosta, joka näkee lottovoitossa elämänsä ensimmäisen mahdollisuuden toteuttaa itseään. Kontrollinhaluinen Varma Laakkonen ymmärtää kuitenkin väärin vaimonsa pyrkimykset ja syyttää tätä tuhlaavaisuudesta - jopa siveettömyydestä.

LAKEUDEN KUTSU 2000

Erkki Hakala palaa vuosien jälkeen Floridasta takaisin Pohjanmaalle ottaakseen takaisin sen mikä hänelle kuuluu: paikkansa yhteisössä ja vaimonsa Kaisun. Verovilppi, joka alunperin ajoi Erkin pois kotoaan, on ehtinyt vanhentua ja Floridassa harjoitettu autojen kauppa on tehnyt Erkistä miljonäärin. Erkki on päättänyt ostaa keskisuuren metallipajan, jonka kauppa on vain myyjien allekirjoitusta vailla. Oma talokin on hankinnassa Kaisun kanssa tulevaa uutta elämää silmällä pitäen.

Mutta tehtävä ei ole helppo. Erkin vaimo Kaisu oli lähtenyt vihoissaan Floridasta lasta Pohjanmaalle synnyttämään. Nyt Kaisulla on toinenkin lapsi, poika, lapualaisen tekemä. Kapuloita Erkin rattaisiin heittelevät niin epäluuloiset sukulaiset, sutki liikekumppani, viimeisiään vetelevä vanha opettaja kuin pajaa myyvät Partasen veljeksetkin.

Pääosissa Kari Väänänen, Mari Rantasila, Martti Suosalo, Tapio Hämäläinen, Vesa Vierikko ja Samuli Edelmann. Elokuva perustuu Antti Tuurin romaaniin.

PIMENNYS 1993

Kuusiosainen veijaritarina pikkukaupungin ihmisistä takomassa omaa onneaan. Laman keskellä kamppaileva yrittäjä joutuu tahtomattaan vedetyksi mukaan rikolliseen toimintaan. Harrastajateatterin "Rikos ja rangaistus" -näytelmän harjoitukset kietoutuvat todellisuuteen, jossa epäonni rikoksissa ehkä korvautuu rakkaudella? Käsikirjoitus: Daniel Katz ja Fritz-Olof Slotte. 


Ohjauksia
 

"Kotikatu" (2 jaksoa 2006: Yllätysvieras, Lasten tähden) TV
Lupaus (2005) (... aka Löftet / Promise)
Vieraalla maalla (2003) (aka Land of Love)
"Seitsemän" ( 2001) TV
Lakeuden kutsu (2000) (... aka Hem till Österbotten /Return to Plainlands)
"Klubi" (1998) TV 
"Pimeän hehku" (1996) TV (... aka The Kiss of Plutonium)
"Pimennys" (1993) minisarja TV 
"Puhtaat valkeat lakanat" (1993) TV
"Ruusun aika" (1990) TV
Aito halonen (1989) (TV)
 
Näyttelijänä
 

Elokuvassa Vieraalla maalla (2003) maahanmuuttoviraston virkailijana
TV-sarjassa "Seitsemän" (2001) Lääkärinä
Elokuvassa Nyt vapaa (1985)
Elokuvassa Toto (1982)
Elokuvassa Ruusujen aika (1969)

Kuunnelmia ja teatteriohjauksia
 
Peter Schaffer : Hirviön lahja, Jyväskylän kaupunginteatteri 1999
Joseph Kesserling : Arsenikkia ja vanhoja pitsejä,, Jyväskylän kaupunginteatteri 1993
Valentin Rasputin : Mummo, Kotkan kaupunginteatteri 1988
Lars Norén : Demonit, Kouvolan Teatteri 1987
Daniel Katz : Herra Loothin tyttäret, Kouvolan Teatteri 1987
J.J.Wecksell : Daniel Hjort, Kouvolan Teatteri 1986
Tennessee .Williams : Äkkiä viime kesänä, Kouvolan Teatteri 1985
Jussi Kylätasku : Maaria Blomma, Malmin Työväennäyttämö 1984
Älä pelkää pimeää, Penniteatteri 1982
Veijo Baltzar : Musta ruoska, Teatteri Drom 1981
Ursula LeGuinn : Pimeyden vasen käsi (5 osaa) Radioteatteri 1992
Raija Oranen : Elokuu -68, Radioteatteri 1987