Pakin talon sijainti (Etupellontie 2)

Pakin talo on muistomerkki ja toimiva kotiseututalo 
 
Pakin talo on vanhan rakennus- ja asumiskulttuurin muistomerkki Pakilassa. Talon päärakennuksen etelänpuoleisen tuvan, mustan tuvan, runkokehikko on asiantuntijoiden mukaan rakennettu savupirtiksi, jonka keskellä oli sisäänlämpiävä kiuasmallinen tulisija. Se on rakennettu tälle paikalle sitä varten veistetyistä hirsistä. Tuvan käyttö nimenomaan savupirttinä näyttää kuitenkin jääneen lyhytaikaiseksi. Tupa lienee rakennettu 1700-luvun puolivälissä, nousukauden alkuvuosina, ja aputiloiksi sille rakennettiin porstua ja eteiskamari, edistyksen merkit.

Paritupavaiheen alkaessa vanha musta tupa pysyi talon tärkeimpänä keskuksena, arkitupana. Siellä asuttiin, valmistettiin ruoka, syötiin, vietettiin vapaa-aikaa, hoidettiin lapset ja sairaat. Tulisija antoi lämpöä ja valoa pimeinä vuodenaikoina. Vaalea uudempi pirtti pidettiin talvisin useimmiten kylmillään, mutta ainakin joulunajaksi se lämmitettiin ja laitettiin juhlahuoneeksi. Tätä "parempaa tupaa" käytettiin perhejuhlien, kinkereiden tai herätysseurojen pitopaikkana.

Pihaa reunustamaan on siirretty lähitienoilta talon oman aitan lisäksi neljä muutakin talonpoikaista aittaa ja savusauna. Pakin taloon johtavan tien varressa oli suuri kirsikkatarha. Kirsikoita ja kriikunoita kasvaa edelleen talon ympäristössä. Talon itäpuolella rehottaa villiintyneitä vadelmapensaita.

Lähteenä on käytetty Esko Havumäen artikkelia Pakin talo, julkaistu Pakilan Seudun Historiassa 1985.
 
Lisää kuvia ja tietoja Pakin talosta voit katsoa Facebookista. Klikkaa logoa alla: 

konebox loydat fb 214x63

Jaa