Tapahtumat

Aurinkopaneelit yleistyvät nyt Pakilan katoilla


Kaukolampo

Sähköä tuottavia aurinkopaneeleita hankitaan yhä enemmän Pakilaan, Oulunkylään ja Pirkkolaan. Eniten talojen katoille asennetaan 3-5 Wp:n paneelijärjestelmiä. Helsingissä aurinkoenergiaa itse tuottavien talouksien määrä kaksinkertaistui vuoden 2017 aikana ja vauhdin uskotaan vain kiihtyvän.

Pientalon keskimääräisen kokoluokan aurinkovoimalat maksavat noin 6 000 – 11 000 euroa. Investoinnin kuoletusaika on 10-15 vuotta. Katolla asennetun aurinkovoimalan on todettu nostavan kiinteistön arvoa jopa investointihintaa enemmän. Siksi se ei ole vain trenditietoinen valinta. ”Aurinkovoimalan hankkija käyttää yleensä itse kaiken paneeleiden tuottaman sähkön eli sähköä ei myydä ulos”, sanoo Helen Oy:ssa uusien energiaratkaisujen myynnistä vastaava Timo Huolman.

Pakilan Kiinteistönomistajat ja Pakila-Seura järjestivät 20.3. Pakilan yläasteen auditoriossa asukastilaisuuden, jonka aiheena oli ”Kaukolämpö ja aurinko pientalon energialähteenä”. Paikalle saapui reilut 50 kuulijaa ja keskustelu oli vilkasta.

Kiinnostus aurinkoenergiaan on kovassa kasvussa. Helen on tarjonnut muutaman vuoden ajan helsinkiläisille vuokrattaviksi Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimaloista yksittäisiä aurinkopaneeleja ja kaikki paneelit on saatu vuokrattua. Heleniltä myönnetään, että yhden aurinkopaneelin vuokraaminen on toki vain symbolinen ele uusiutuvan energian puolesta. Paneelin kuukausivuokra on 4,40 euroa. ”Tulemme tarjoamaan lisääkin vuokrattavia yksittäispaneeleja niille, joita aurinkovoima kiinnostaa, mutta jotka eivät halua hankkia sitä omaan kiinteistöönsä”, Huolman sanoo.

Pientaloissa aurinkovoimaloiden asennuksissa on jo sellainen vauhti, että Helen on joutunut siirtymään verkkokauppaan. Kun Helen aiemmin kävi paikan päällä jokaisessa kiinteistössä tarkistamassa aurinkopaneelien sijoittamisen, niin nyt tarjous tehdään kyselyn perusteella.

Avaimet käteen toimitus”

Helen tarjoaa aurinkovoimalaa asiakkailleen ”avaimet käteen -periaatteella”. Paketti sisältää paneelit, invertterin, telineet, asennustarvikkeet ja itse asennustyön. ”Voimala asennetaan yleensä päivässä tai enintään kahdessa”, Huolman sanoo.

Jotkut hankkivat aurinkovoimalan yhteyteen myös sähkövaraston. Se on noin 10 000 euroa maksava ison pakastekaapin kokoinen sähköakku, johon paneelien keräämää sähkö voidaan varastoida. Ilman akkua päivittäin kerätty sähkö on käytettävä seuraavan yön aikana.

Aurinkovoimalat ovat Huolmanin mukaan toimineet erittäin luotettavasti. Paneelin hän tietää rikkoutuneen vain kerran ja senkin aiheutti paneelin päälle lentänyt kivi. Inverttereissä on ollut jonkin verran pikkuvikoja. ”Esimerkiksi lumi ei niitä haittaa eikä sitä kannata poistaa niiden päältä. Ihan sydäntalvella niiden sähköntuotto on jonkin aikaa sitä paitsi nollatasoa. Muutenhan Etelä-Suomessa auringosta saa energiaa yhtä paljon kuin Saksassa”, hän sanoo.

Kaukolämpö vihertyy

Helsingin kaukolämmöstä reilut puolet tuotetaan yhä kivihiilellä. Helen on kuitenkin vähentämässä sen osuutta ja Hanasaaren voimalan poistuessa käytöstä vuonna 2024 kivihiilen osuus putoaa jo 40 prosenttiin.

Helenin osastopäällikkö Tuomas Ojanperä sanoo, että Helenin pientalossa asuva keskiarvoasiakas maksaa kaukolämmöstään tällä hetkellä hieman reilut 2 000 euroa vuodessa. ”Helsingin kaukolämpö on yksi Suomen edullisimmista”, hän vakuuttaa.

Helen on lisäämässä pellettien osuutta kaukolämmön tuotannossa. Kun Ojanperältä kysyttiin, käyttääkö Helen kotimaista pellettiä, niin vastaus oli, että kotimainen ei riitä Helsingin kokoiselle käyttäjälle. ”Ennen Salmisaaren pellettikattilaa käytimme jo kolmanneksen koko Suomen pellettituotannosta ja sen jälkeen jo puolet. Jatkossa tarvitaan myös tuontipellettejä”, hän sanoo.

Helen aikoo rakentaa Mustikkamaalle kolmeen vanhaan öljyluolaan jättimäiset kuumavesilämpövarastot vuoteen 2021 mennessä. Investointi maksaa 15 miljoonaa euroa.

Lämmönvaihtimien ikä ja korjaustarve kiinnosti pakilalaisia illan tilaisuudessa. Ojanperän mukaan lämminvaihtimen keski-ikä on 25 vuotta. Helen tarjoaa apuaan lämmönvaihtimien uusimisessa ja on valmis tarkistamaan jopa urakkatarjousten laskelmat asiakkaan puolesta.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

​​​​​

Kokkosen puutarha oli yksi Pakilan pitkäaikaisimmista yrityksistä

Kokkosen tontti

Kauppapuutarhatoiminta oli Pakilassa näkyvää ja vilkasta useiden vuosikymmenten ajan aina viime vuoteen asti, jolloin Kokkosen suvun omistuksessa ollut Lepolantien ja Kyläkunnantien välissä sijainnut viimeinen kauppapuutarha purettiin.

Pakilassa oli lähtökohtaisesti hyvät edellytykset kauppapuutarhatoiminnalle: maata laajaan viljelyyn ja hyvät liikenneyhteydet keskustaan ja sieltä muuallekin Suomeen. Ensimmäisen kauppapuutarhan Pakilaan, nykyisen Osuuskunnantien varrelle, perustivat 1918 Hämeestä tulleet veljekset Väinö ja Onni Koskinen. Myöhemmin kilpailijoita tuli useita, mm. Söderholm, Luomasaari ja sittemmin Ilmelä.

Merkittäväksi toimijaksi alalla nousi Pekko ja Ilma Kokkosen 1930-luvulla perustama puutarha. Yrityksen elinkaari on osa kotialueemme historiaa. Toiminta lähti käyntiin omistajiensa varsinaisen leipätyön ohella aloittamasta tupakan ja juuresten kasvattamisesta kotipihalla. Alusta asti tuotteita myytiin myös Kauppatorilla, Hakaniemen torilla ja Töölön torilla. Kuljetusvälineet olivat alussa vaatimattomia: Ilma Kokkonen pakkasi myytävät tuotteet kottikärryihin ja kuljetti ne Eine-sisarensa kanssa jalkaisin Käpylään, josta matka saattoi jatkua raitiovaunulla toreille. Alussa tuotevalikoima koostui pääosin syötävistä puutarhatuotteista.

Perheen pojat Matti, Heikki ja Pekka Kokkonen olivat nuoresta pitäen mukana puutarhatoiminnassa. Sodan sytyttyä Pekko Kokkosen oli lähdettävä rintamalle, ja Ilma jäi poikien ja sisarensa kanssa huolehtimaan puutarhasta. Sotavuosina puutarhamyynti oli suppeampaa, mutta eteenpäin sinniteltiin. Elantoa tukemassa pihapiirissä oli sikoja ja hevonen. Isäntä Pekko palasi onneksi kotiin vahingoittumattomana. Kaupankäynti alkoi sujua lupaavasti ja rohkaisi Kokkoset rakentamaan kasvihuoneet Lepolantien ja Kyläkunnantien väliselle tontille heti sotien jälkeen. Samoihin aikoihin hankittiin myös ensimmäinen kuorma-auto palvelemaan puutarhan kuljetuksia. Liiketoimintaan tulivat mukaan myös tukkutoiminta ja suoramyynti vähittäisliikkeisiin.

1950-luvulle tultaessa Kokkosen puutarhan liiketoiminta oli jo vakiintunut. Tuotevalikoiman painopiste alkoi siirtyä kukkasipuleihin ja leikkokukkiin. Toiminta laajeni merkittävästi 1960-luvun alussa, jolloin Kokkoset ostivat tilan Porkkalasta viljelyalan kasvattamiseksi. Ilma ja Pekko Kokkosen kuoltua 1970-luvulla Kokkosen veljekset tekivät omistusjärjestelyitä, ja Porkkalan tila siirtyi nyrkkeilijänä tunnetuksi tulleen Pekka Kokkosen hoitoon. Matti ja Heikki jatkoivat puutarhatoimintaa Pakilassa kahdestaan, kunnes Matti Kokkonen 1980-luvun lopussa lunasti Carita-vaimonsa kanssa Heikki-veljen osuuden. Heikki avasi myöhemmin kukkakaupan Halkosuontien ja Pakilantien risteykseen.

Matti ja Carita Kokkonen laajensivat liiketoimintaa rakentamalla Helsingin kaupungin vuokramaalle Kehä I:n varrelle Pukinmäkeen uudet kasvihuoneet, joiden yhteyteen avattiin myymälä.  Kehän myymälä keskittyi perennoihin ja pensaisiin, kun Pakilan puutarha myi ensisijaisesti leikko- ja kesäkukkia. Toiminta jatkui vakaana, ja myös 1990-luvun lamasta selvittiin, vaikka Matti Kokkonen sairastui vakavasti.  Liiketoiminnan kantavina voimina olivat vakiintunut asiakaskunta ja sitoutunut ja osaava henkilöstö, kertoo Carita Kokkonen. Erityisellä lämmöllä hän muistaa hyviä sidontatyön osaajia – sidonta on omanlaistaan taidetta. Keskeistä liiketoiminnan kannattavuudelle tuolloin oli kukkakaupan erikoisasema; leikkokukkia ei tuolloin vielä myyty ruokakaupoissa, vaan kukat ostettiin kukkakaupan erikoisliikkeistä.

Matti Kokkosen menehdyttyä 2010 Kokkosen puutarhan toimintaa jatkoi Carita Kokkonen tyttärensä Carolan kanssa.  Kehä I:n liikkeestä kuitenkin luovuttiin ja toiminta keskittyi Pakilaan. Torikauppaa jatkettiin Hakaniemen ja Töölön toreilla. Kannattavuuden ylläpito oli kuitenkin tullut yhä haasteellisemmaksi, koska kukkamyynti ei enää ollut kukkakauppojen erityisoikeus. Kasvihuoneiden kunnostus olisi myös vaatinut investointeja, joihin Carita Kokkonen ei enää ollut valmis. Oli tullut aika luopua puutarhasta, joka oli ollut toiminnassa yli 80 vuotta.

Kokkosen puutarhan kasvihuoneet ja Kokkosten kotitalo purettiin syksyllä 2017. Parhaillaan tontille rakentaa rivitaloasuntoja Mesta Oy. Uudet asukkaat muuttavat tontille syksyllä 2018. Katso kuvakavalkadi rakennusten purkamisesta ja uusien nykyvaiheesta Pakilan kotisivuilta www.kaupunginosat.net/pakila/kuvagalleria.

Kirjoitus perustuu Carita Kokkosen haastatteluun helmikuussa 2018

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

​​​​​

Sata vuotta stadin jortsuja ja tanssimestoja

Jortsukirja uutiskuva

Paloheinässä asuva kaupunkineuvos, Helsingin apulaiskaupunginjohtajana toiminut Timo Honkala kiinnostui eläkepäivinään selvittämään Helsingin tanssiperinnettä. Kiinnostuksen taustalla olivat Honkalan omat nuoruusmuistot ja havainto, että Helsingistä ei ollut olemassa tanssipaikkojen ja tanssikulttuurin historiaa kokoavaa teosta. Honkala alkoi tutkia vanhojen tanssilavojen sekä työväen- ja seuraintalojen sekä VPK-talojen tanssihistoriaa eri kaupunginosissa. Tuloksena syntyi viime vuoden lopulla omakustanteena paikallishistoriateos 100 v. stadin jortsuja ja tanssimestoja.

Kirjassa käydään kattavasti läpi paritanssin historiaa Helsingissä yli sadan vuoden ajalta, niin sota-ajan tanssit erityispiirteineen kuin teini- ja osakuntatanssit 1950 – 1970-luvuilla saavat omat lukunsa. Kirjassa kuvataan myös Pakilassa ja lähialueilla toimineita tanssipaikkoja, kuten Pakinkylän VPK:n lava, Pakilan työväentalo, Pikkukosken lava, Käpylän VPK:n lava jne.

Kirjaa myydään Stadin slangin nettikaupassa ja toimistossa (Hämeentie 67), Helsingin kaupunginmuseon netti- ja museokaupasta (Aleksanterinkatu 16 /Katariinankatu 3), parturi-kampaamo Leilassa (Lepolantie 14, 20 % kotiseutualennus) sekä Suomalaisen Kirjakaupan ja Adlibriksen nettikaupassa. Kirja on saatavissa myös Helsingin kaupunginkirjastosta.

Jortsukirja etukansi

​​​​​

Poliisi vakuuttaa: Pakila-Paloheinä-alueella ei ole murtoaaltoa

Poliisi
Helsingissä eikä Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueella ole menossa murtorikosaaltoa, vaikka yksittäisiä tapauksia on vuosien mittaan ollut. Näin sanoo vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen.

Paavilainen osallistui Pakila-Seuran järjestämään turvallisuusiltaan Pakilan yläasteen auditoriossa 7.2. Hän tekee Helsingissä lähipoliisityötä ja tuntee hyvin Pakilan alueen.

Facebook-sivuilla jotkut Pakila-Paloheinä-alueen asukkaat ovat kertoneet nähneensä alueella outoja hiippailijoita ja joistakin on saatu jopa turvakamerakuvia.

Turvallisuusillassa pohdittiin keinoja suojautua murroilta. Turvapalveluja tarjoavan Verisuren edustajat Petri Vainio ja Rafael Warnicki esittelivät yhtiönsä palveluja. Pakila-Seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti toimi illan moderaattorina.

Paavilainen kehottaa ihmisiä soittamaan arkailematta 112-hätänumeroon oudoista liikkujista tai mahdollisen rikoksen valmisteluista. Myös poliisin ennaltaehkaiseva.fi-sivustolla voi kertoa epäilyttävistä havainnoista. Hän kehottaa asukkaita silti varautumaan mahdollisiin ikäviin yllätyksiin. Ulko-ovien takalukitus, arvoesineiden ja etenkin aseiden, jos niitä sattuu olemaan, pitäminen lukkojen takana ovat helppoja suojautumiskeinoja. Yksi keino on sopia pitempien poissaolojen – matkat, lomat - aikana naapureiden kanssa asunnon silmällä pidosta ja postilaatikon tyhjentämisestä.

”Somessa ei kannata kertoa matkasuunnitelmistaan. Asunnon pitäminen matkojenkin aikana jotenkin asutun näköisenä voi estää luvattoman tulijan aikeita”, Paavilainen ohjeistaa. Kameravalvonta on hänen mukaansa hyvä suojautumiskeino, mutta kameraa ei saa suunnata naapurin tontille, jollei siitä ole nimenomaan sovittu. Hän muistuttaa, että jos jonkun koti kaikesta huolimatta joutuu murron kohteeksi, poliisi pitää kutsua heti paikalle eikä murron jälkiä pidä mennä siivoamaan, koska samalla voi hävitä arvokkaita todistusjälkiä.

Turvallisuusillan aikana käytiin vilkasta keskustelua erilaisista turvallisuuteen liittyvistä asioista. Yleisöä kiinnostivat esimerkiksi poliisin mahdollisuudet ja resurssit puuttua varkaus- ja murtotapauksiin. Paavilainen vakuutti, että poliisi suhtautuu kotimurtoihin vakavasti ja että tapaukset tutkitaan.

Verisuren edustajilta kysyttiin esimerkiksi erilaisten turvapalvelujen hinnoista. Yhtiö tarjoaa murtosuojauksen ohella myös palo-ja vesivahinkosuojausta. Yhtiön edustajat käyvät palveluista kiinnostuneille esittelemässä niitä maksutta kotona. Kansainvälisellä yhtiöllä on Suomessa 70 000 asiakasta.

Yksi iltaan osallistunut 120 neliön yksitasoisen omakotitalon haltija kertoi käyttävänsä Verisuren murto-, palo- ja vesisuojauspakettia. Paketin kuukausihinta on hänen mukaansa 53 euroa ja sen lisäksi hän oli hankkinut 900 eurolla Verisurelta erilaisia valvontalaitteita.

Suomessa on tiettävästi 200 turvapalveluja tarjoavaa yritystä.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

​​​​​

Paloheinässä presidentinvaalien korkein äänestysprosentti Helsingissä

Presidentinvaalit

Pakilassa, Paloheinässä ja Torpparinmäessä äänestettiin presidentinvaaleissa perinteisen vilkkaasti. Paloheinä (035A) ylsi koko Helsingin korkeimpaan äänestysprosenttiin (85,5), kuten oli myös kuntavaaleissa 2017.  Äänestysprosentti oli erittäin korkea myös muilla Pakila-Seuran toimialueilla: Länsi-Pakila (034A) 83,2 – Pakila (034B) 83,0 Itä-Pakila (034C) 82,2 – Torpparinmäki (035B) 80,2. Yli 80 prosentin äänestysaktiivisuuteen päästiin myös Kaartinkaupungissa, Kalasatamassa, Katajanokalla, Lauttasaaressa, Töökössä, Laajasalossa, Tammisalossa, Santahaminassa ja Suomenlinnassa.

Sauli Niinistön kannatus koko Helsingissä oli 54,8 prosenttia. Pakilassa Niinistö sai annetuista äänistä 70,1 prosenttia, Paloheinässä 69,6 prosenttia, Itä-Pakilassa 67,5 prosenttia, Länsi-Pakilassa 67,1 prosenttia ja Torpparinmäessä 64,2 prosenttia. Niinistön kannatus oli korkea myös Munkkiniemessä,Lauttasaaressa ja Östersundomissa.

Pekka Haaviston kannatus koko Helsingissä oli 25,6 prosenttia. Länsi-Pakilassa Haavistoa kannatti 19,0 prosenttia äänestäjistä, Torpparinmäessä 18,5 prosenttia, Itä-Pakilassa 16,0 prosenttia, Pakilassa 15,3 prosenttia ja Paloheinässä 15,2 prosenttia.

Lisää tuloksia Ylen tulospalvelusta

​​​​​

House of Sandwiches haluaa pakilalaisten olohuoneeksi

 

JaanaHori

Pakilalaiset ovat ottaneet tervetulleena vastaan Pakilantie 56:een marraskuussa 2016 avatun House of Sandwiches –ravintolan. Tasokasta ruokaravintolaa oli jo pitkään kaivattu alueella. Ravintolalla on laajat aukioloajat ja kattava ruokatarjonta aamiaisbuffetista ilta-ajan a la carte –annoksiin. Asiakaspaikkoja ravintolassa on 30. Kesäaikaan terassi tuo mukavasti lisätilaa.

House of Sandwiches – tuttavallisemmin Hofs – on vuonna 1996 perustettu perheyritys, joka aloitti toimintansa keskustan delipisteenä, esikuvanaan Manhattanin herkkuja pursuavat delit. Alusta asti toiminta perustui käsityönä laadukkaista raaka-aineista koottuihin annoksiin. Nopeasti kuvaan tulivat asiakkaiden tiloihin toimitetut kokoustarjoiluihin sopivat tuotteet. Nykyisin yritys toimittaa päivittäin kokous- ja lounasannoksia useisiin kymmeniin yrityksiin.   

Yrityksen perustajan, KTM Jaana Hörin pitkäaikaisena haaveena oli catering-toiminnan ohella palata asiakaspalveluun ja avata oma oikea ravintola. Sopiva liiketila, jonka keittiössä voidaan valmistaa myös catering-myyntiin menevät tuotteet, löytyi pitkän etsimisen jälkeen sattumalta Pakilasta. Tilojen monipuolisen hyödyntämisen ohella lisäarvoa saadaan raaka-ainehankintojen koordinoinnista ja henkilöstöresurssien joustavasta käytöstä.

Hofs työllistää vakituisesti reilut kymmenen henkilöä, joista puolet on Pakilasta. Ruoka-alan yrityksen menestys perustuu keskeisesti työntekijöiden osaamiseen ja sitoutumiseen. 
Oikea porukka on kaiken A ja O, Höri painottaa. Alan osaajista on kova kilpailu. Hofs tarjoaa henkilöstölleen monipuolisia tehtäviä ja kehittymismahdollisuuksia sekä myös oppisopimuspaikkoja.

Toiminta Pakilantien ravintolassa on lähtenyt käyntiin jopa yli odotusten, kertoo Höri.  Pakilassa on ostovoimaista asiakaskuntaa ja eri ryhmät ovat ottaneet ravintolan kohtauspaikakseen. Arkipäivien viikoittain vaihtuva lounaslista, sunnuntaibrunssit ja juhlapäivien erityisteemat on otettu hyvin vastaan.  Ravintolan osuus myynnistä on koko ajan kasvanut ja on jo n. 35 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Hofs kuuntelee mielellään asiakkaiden palautteita ja muokkaa ruokalistaa niiden mukaan. Sandwich-lista on vakio, mutta a la carte  -lista vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Suunnittelussa painotetaan lähiruokaa ja kotimaisia raaka-aineita. Leipä on aina itse paikan päällä leivottua. Hofsilta voi tilata myös tarjoilut ja asiastot kotijuhliin, tarvittaessa tarjoiluhenkilökuntaakin voidaan järjestää.

Hörin toive on, että pakilalaiset ottaisivat Hofsin omaksi olohuoneekseen kaikkina aukioloaikoina. Ravintolan toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään, ja suunnitelmissa onkin mm. järjestää kerran kuussa ohjelmallisia iltoja esim. trubaduurimusiikin tai fado-laulun merkeissä. Myös asiakkaiden ideat ovat tervetulleita.       

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

​​​​​

Pakilan seurakunta säilyy itsenäisenä

 

hyvan paimenen kirkko

Pakilan kirkkoherra Leo Norja teki seurakuntaneuvostolle 12.12.2017 esityksen Pakilan ja Oulunkylän seurakuntien yhdistämistä vuoden 2020 alussa.  Asia jäi tuolloin seurakuntaneuvostossa pöydälle. Esitystä käsiteltiin uudelleen 16.1.2018, jolloin esitys kaatui äänin 12-3. Yhdistämisen valmistelua ei näin ollen jatketa, vaan Pakilan seurakunta säilyy itsenäisenä.

​​​​​

Lue lisää...

Pakilaan suunnitellaan yhteishankkeella uudet koulut ja päiväkodit

Ala aste 2018

Helsingin kaupunki edistää hanketta Pakilan päiväkotien ja koulujen tilatarpeiden kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi. Kiireellisimmin tullaan ratkaisemaan Pakilan yläkoulun uudistaminen, jonka on tarkoitus alkaa vuoden 2019 aikana. Muita tarkasteltavia kohteita ovat Pakilan alakoulu, päiväkodit Havukka ja Pakila, alueen liikuntatilat sekä väistötilat.

“Yläkoulun nykyiset tilat eivät enää kovin hyvin palvele enää esimerkiksi uuden opetussuunnitelman tarpeita. Esteettömyys ja muunneltavuus, monipuolisuus ja tilojen uudistaminen toteutuisivat uudisrakennuksessa paremmin” kertoo hankesuunnittelija, arkkitehti Reetta Amper.

Pakilan alueen asukkaiden kanssa keskustellaan koulujen ja päiväkotien tulevaisuuden tilaratkaisuista. Asukkaita on tarkoitus kuulla lopputalvesta 2018. Suunnittelilla on, että järjestetään joko tilaisuus tai mahdollisuus osallistua verkkokyselyyn. Varmoja suunnitelmia alueen asukkaiden kuulemisesta ei ole vielä lyöty lukkoon

“Todennäköisesti tulevaisuuden tiloista avataan verkkokeskustelu. Verkossa ruuhkavuosiaan elävien päiväkotilasten vanhempien on helpompi kertoa näkemyksiään kun he voivat itse valita ajan ja paikan kommentoinnille” kertoo kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Tiina Antila-Lehtonen.

Pakila-Seura keräsi syksyllä listan alueen toimijoista, jotka kutsuttiin ideoimaan alueen rakennustarpeita. 11.12.2017 pidetty palaveri osoitti, että useiden liikuntaseurojen Pakila kaipaa liikuntatiloja selvästi lisää. Myös muiden harrastetilojen sekä kaikenikäisten yhteisen ulkona sijaitsevan tapahtuma-aukion toive tuotiin tilaisuudessa esille.

Rakennuksien uudistaminen on tarkoitus toteuttaa allianssihankkeena, jonka osahankkeita yksittäiset rakennukset ovat. Näin tarpeisiin voidaan reagoida ja vastata vielä hankkeen käynnistyttyä. Väistötilat on tavoitteena rakentaa mahdollisimman helposti saavutettavina Pakilaan, esimerkiksi siirrettävinä viipalerakennuksina.

“Tavoite on se, että kokonaisuuden tarkastelulla tilapäiset väistötilat saadaan tehokkaaseen käyttöön ja nykyiset rakennukset ovat käytössä mahdollisuuksien mukaan vielä uudisrakentamisen aikana.Uudisrakennusten tapauksessa toimitaan vanhoissa tiloissa mahdollisuuksien mukaan valmistumiseen saakka.” Reetta Amper valottaa yhteissuunnitteluhankkeen etuja.

Koulujen ja päiväkotien uudistukset on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2024 mennessä.

Teksti: Peppi Tervo-Hiltula

 

​​​​​

Pakilan aluefoorumi käsitteli asukkaiden toiveita ja yleiskaavaa

Aluefoorumi 21112017

Pakila-Seuran järjestämä Pakilan aluefoorumi toteutui 21.11.2017 Hyvän Paimenen kirkolla. Lähes neljäkymmentä osallistujaa oli tullut paikalle kuulemaan Pakila-Seuran keväällä toteuttaman asukaskyselyn tuloksia ja keskustelemaan uuden yleiskaavan vaikutuksista kotialueeseemme.

Aluefoorumin avasi Pakila-Seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti, joka toivotti osallistujat tervetulleiksi, kertoi lyhyesti yhdistyksen toiminnasta ja esitteli paikalla olleet hallituksen jäsenet. Illan varsinaisen aiheen esittelystä vastasi Simo Sankari.

Pakila-Seura toteutti maalis-huhtikuussa 2017 asukaskyselyn, jonka avulla saatiin kokonaiskuva alueen asukkaiden asumisolosuhteista ja näkemyksistä alueen kehittämiseksi. Asukaskyselyn tulosten erittäin selkeä viesti on, että alueemme halutaan säilyttää pientalovaltaisena ja luonnonläheisenä. Pakila-Seura tulee toimimaan näiden päämäärien eteen jatkossakin.

Asukaskyselyn tulosten käsittelyn jälkeen pidettiin foorumissa kahvitauko, jonka aikana virisi vilkas keskustelu. Tauon jälkeen Simo Sankari valotti alueen historiallista kehittymistä ja kertoi yhdyskuntarakenteen nykytilasta sekä alueen todennäköisistä kehittämissuunnista yleiskaavan valossa. Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä, asemakaavoitusta ja muuta tarkempaa suunnittelua. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin uuden yleiskaavan keskiviikkona 26. lokakuuta. Uusi yleiskaava tähtää vuoteen 2050, jolloin Helsingissä arvioidaan olevan 860.000 asukasta.

Pakila-Seura ry ja Helsingin kaupunkiympäristötoimialan asemakaavoitusyksikkö ovat alustavasti sopineet yhteistyöstä Pakilan pientaloalueen kaavoitusperiaatteiden aikaansaamisesta asemakaavoituksen pohjaksi.

Simo Sankarin esitysmateriaali:

- Kyselyn lähtökohdat

- Asukaskyselyn tulokset

- KehNakymat_ja_Tulevaisuus.pdf

 

​​​​​

Lähetä joulutervehdyksesi Pakilan omalla joulukortilla

Pakila-Seura on teettänyt Pakila 600 –juhlavuoden kunniaksi Pakin talo -aiheisia joulukortteja. Tänä vuonna voit siis lähettää joulutervehdyksesi kotikyläaiheisella kortilla.

Idyllisen kortin on toteuttanut taiteilija Ilkka Kylmäkorpi. Kortteja myydään 10 kpl erissä hintaan 10 e. Kortteja voi tilata toimitettavaksi postitse, jolloin hintaan lisätään postimaksu 2,10 e. Tee tilaus maksamalla 12,10 e Pakila-Seuran tilille FI69 1244 3000 1008 65 ja kirjoita viestikenttään sana ”Joulukortit” sekä nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi. Kortit toimitetaan noin viikon kuluessa maksun saapumisesta. Joulukortteja on myynnissä myös Pakila-Seuran järjestämän aluefoorumin yhteydessä Hyvän Paimenen kirkolla 21.11.2017 alkaen klo 18 ja Pakila-Seuran syyskokouksessa Pakin talolla 30.11.2017 alkaen klo 18. Tiedustelut sähköpostitse: pakilaseura@gmail.com. 

Joulukorttimainos

​​​​​