Tapahtumat

Ideoita lähilomailuun lasten kanssa

 

Plotti 2018

Luonnonläheisellä kotialueellamme Pakilassa, Paloheinässä ja Tuomarinkylässä ja lähistöllä on mukava viettää myös kesäistä kaupunkilomaa. Lasten kanssa kannattaa muistaa ainakin nämä:

  • Kesäkuun alussa avattu Pirkkolan plotti on jokaisen aurinkoisen kesäpäivän suosikki! Uimamahdollisuuden lisäksi leikkipuisto, sisävessa ja kahvilapalvelut ovat Pirkkolan metsän ja hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kauppaa Plotin läheisyydessä ei ole, joten omat eväät kannattaa napata ennen lähtöä mukaan. Ennen polskimista voi vierailla esimerkiksi urheilupuiston kuntoilupuistossa, pururadalla tai Maunulan uurnalehdon ruusujen äärellä. 

  • Tiesithän, että Helsingin kaupungin leikkipuistoissa on arkisin tarjolla alle 16-vuotiaille lapsille ilmainen ruoka? Esimerkiksi alueen leikkipuistoista Etupelto on koko kesän auki, lisäksi lähialueiden Mäkitorppa ja Maunula tarjoavat koko kesän puoliltapäivin, omiin astioihin lapsille ruokaa. Lisää puistoruokailusta voit lukea täältä https://www.hel.fi/palvelukeskus/fi/Ateriapalvelut/leikkipuistoruokailu/

Teksti. Peppi Tervo-Hiltula

Kuva: Erja Vuorio

​​​​​

Vinkkejä kotiseuturetkille koko perheelle


Niskala arboretum

Vaikka toukokuun kesähelteet ovat jo jääneet taakse, varsinainen lomasesonki on alkanut vasta koulujen päättymisen myötä. Me Pakila-Seurassa uskomme, että kotialueemme tarjoaa myös kesällä yllättävää, mukavaa ja kiinnostavaa tekemistä ja mahdollisuuksia tutustua kohteisiin, joita muuten ei tulisi huomanneeksi.

Pakkaa siis mukaan eväät ja retkimieltä ja lähde esimerkiksi kavereiden tai perheen kanssa tutustumaan näihin viiteen kohteeseen, jotka jokaisen helsinkiläisen tulisi tuntea!

1.    Pakin talo on Helsingin vanhimpia alkuperäisellä paikallaan sijaitsevia rakennuksia. Talo on rakennettu 1700-luvulla, ja sen aittojen ympäröimä pihapiiri henkii vanhan ajan tunnelmaa. Talo sijaitsee aivan leikkipuisto Etupellon läheisyydessä. Pakin talolla järjestetään juhlia ja tapahtumia - esimerkiksi toukokuussa Karoliinit vierailivat Pakin-talolla ja 7.10.2018 vietetään Kekri-juhlaa herkullisten ja notkuvien patojen äärellä. Lisää Pakin talosta voit lukea täältä: http://kaupunginosat.net/pakila/pakin-talo

2.    Onko luontosuhteesi päässyt väljähtymään talvella TV:n ääressä? Milloin halasit viimeksi puuta? Keskuspuistoon kuuluva Paloheinän metsä on vehreä, kaunis ja monipuolinen kohde. Voit retkeillä kävellen, pyöräillen tai vaikkapa lemmikin kanssa. Haltialan vanhassa aarnimetsässä voi hiljentyä luonnon ihmeiden äärelle ja tutkia monipuolista kasvistoa ja muistella kasvien nimiä ja käyttötarkoituksia. Luontopolut, Niskalan arboretum sekä Pitkäkosken ja Ruutinkosken koski- ja lehtoalueet tarjoavat hämmästeltävää kaikenikäisille. Hyvällä onnella voi päästä seuraamaan oravien tai muiden metsän pieneläinten puuhia. Kaupungin pelloilta voi loppukesästä käydä keräämässä kukkia ja maistelemassa esimerkiksi herneitä. Lue lisää: https://www.hel.fi/hel2/keskuspuisto/fin/3puistonosaalueet/

3.    Pakilan siirtolapuutarha ja Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarha Itä-Pakilassa ovat erinomaisia kohteita vaikka kesäiselle iltakävelylle. Kukkaloiston lisäksi pääsee ihailemaan pieteetillä hoidettuja pihapiirejä ja mökkejä. Erillisiä kaupunkilaisille vuokrattavia viljelypalstoja löytyy heti Pakilan siirtolapuutarhan vieressä sekä Elontien länsipäässä. Palstoilla voi nähdä ahkerien viljelijöiden kasvattamaa vihannes- ja kukkasatoa. Itä-Pakilan siirtolapuutarhojen läheisyydessä Vantaan joen varrella on myös Pakilan uimaranta, joka on valvomaton. Älä siis päästä esimerkiksi lapsia ilman valvontaa veteen! Lisää uimarannasta voit lukea täältä: https://www.hel.fi/static/liv/2013/Uimarantaopaste_Pakila.pdf ja siirtolapuutarhasta, sen kesäkirjastosta ja -kahvilasta https://pakila.siirtolapuutarhaliitto.fi

4.    Tuomarinkylän kartanoon voi tehdä esimerkiksi pyöräretken koko perheen voimin. Jos hevosten elämän seuraaminen, herkullinen ruoka ja sisustuskauppa kuulostavat kiinnostaville, kannattaa suunnata Tuomarinkylän kartanolle. Viikonloppuisin läheisellä vinttikoiraradalla on erilaisia koiratapahtumia. Kartanon historiasta voit lukea lisää täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomarinkylän_kartano

5.    Pyörät pyörimään! Joko olet tutustunut Helsingin kaupungin kotiseutupyöräilyreitteihin? Miltä kuulostaisi esimerkiksi Maunula-Pakilan pyöräilyreitti, joka esittelee kotiseutua sopivalla jo etukäteen valmiiksi valitulla reitillä? Lue lisää ja valitse reittisi! https://www.hel.fi/helsinki/fi/kartat-ja-liikenne/pyoraily-ja-kavely/pyorareitit/kotiseutupyorailyreitit

Mitkä ovat kesäiset suosikkikohteesi alueellamme? Minne juuri sinä suosittelisit tekemään retken? Keskustelu jatkuu Pakila-Seuran Facebook sivulla - tule mukaan, jaa oma vinkkisi ja löydä uusia suosikkeja!

Teksti: Peppi Tervo-Hiltula
Kuva: Erja Vuorio

 

​​​​​

Itä-Pakila-päivä veti paikalle ennätysyleisön

ItaPakilapv 2018

Etupellon puistoon on kertynyt jo mukavasti kirpparivilttejä myyjineen, kun kello lähestyy puolta neljää. Aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja lämpötila hipoo hellettä. Hyväntuulinen järjestelijäjoukko organisoi paikkoja, mutta ilmassa on kevyttä jännitystä: Onko viesti Itä-Pakila-päivästä tavoittanut paikalliset asukkaat?

Kun kello alkaa lähestyä viittä, on jo selvää, että Itä-Pakila-päivää osataan odottaa: ihmisiä valuu paikalle tasaisena virtana ja viiden ja seitsemän välillä järjestäjät arvioivat paikalla olleen jopa kahdeksan sataa alueen asukasta. Joukossa on niin vanhempaa väkeä kuin aivan vastasyntyneitäkin.

Etupellon puistoon saatiin tapahtuman ajaksi koottua yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa monenlaista toimintaa: pomppulinna, poniratsastusta, hali- ja vetokoiria, temppurata, onnenpyörä, arpajaiset, nuorten paistamia vohveleita, herkkuja, popcorneja, keppihevosrata, hierontapiste, puistojumppa, kasvomaalausta, naruhyppelyä sekä iso kirppis. Jokaiselle pisteelle riitti kävijöitä ja esiintymisalueen edessä kuultiin raikuvia aplodeja, kun Sami Paavola, lasten lauluhetki, Tanssilan tanssiesitys sekä Pakilan Pelimannit esiintyivät.

Itä-Pakila-päivää vietettiin tiistaina 22.5.18 iltapäivällä kello viiden ja kahdeksan välillä.
Pakila-Seura kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita, tapahtuman järjestämiseen
osallistuneita sekä vapaaehtoisia lisäkäsiä, joita tarvittiin esimerkiksi arpajaisten
järjestämiseen.

Seuraava suurempi tapahtuma on Pakila-päivä sunnuntaina 2.9.2018 Pakilan yläkoulun
pihassa.

Teksti: Peppi Tervo-Hiltula
Kuva: Esko Lukkari

​​​​​

Warusväki ja karoliinit ”mönstrasivat” Pakin talolla

Monstraus 19052018

Helsingin Wanha Warusväki ja Uudemaan Karoliinit ja Pakila-Seura aikovat tiivistää yhteistyötään. Pakin talolla 19.5.2018 järjestetty Mönstraus-tilaisuus onnistui erinomaisesti ja veti paikalle 150 henkeä.

Hieno sää houkutteli mökkiviikonlopusta ja kuninkaallisista häistä huolimatta paikalle kaiken ikäisiä vanhasta sotilasperinteestä ja historiasta kiinnostuneita.

Mönstraus-tilaisuudessa Ruotsi-Suomen sotilaat demonstroivat lähtöä vuoden 1742 Hattujen sotaan. Musta ruuti paukkui, varusteita ja miehiä tarkastettiin ja sotilaat harjoittelivat rynnäköintiä. Samalla paikallisia talopoikia pestattiin kuninkaalliseen armeijaan.

Giv akt eli huomio ja Giv fyr eli tulta ja muut ruotsinkieliset komennot kajahtelivat Pakin talon pihalla. Yleisölle esiteltiin myös eri aikakausien upeita sotilasasuja ja aseita eli kivääreitä ja miekkoja sekä samalla myös hieman historiaa.

Sotilaiden nimet tuohon aikaan saattoivat olla niinkin yksinkertaisia, että numerolla 12 pestattu sotilas sai nimekseen Tolv. Nimi saattoi olla myös vaikkapa Först, Stål, Rask tai Appelsin. Jos sotilas kaatui sodassa, saattoi saman nimen ottaa seuraava värvätty mies.

Helsingin Wanhan Warusväen puheenjohtaja Wasel Arar ja Uudenmaan Karoliinien toinen keulahahmo Keimo Ahokanto, joka on myös Loviisan kaupungin Hywien asukkaiden puheenjohtaja, sanovat, että Helsingissä on todella vähän sopivia historiallisia paikkoja sotilasharjoituksiin.

”Pakin talo ainutlaatuinen”

”Tai jotain on, kuten Suomenlinna ja Seurasaari, mutta ne on niin tarkkaan museoituja, ettei siellä voi tehdä mitään. Siksi Pakin talo on hieno paikka, koska tämä on aito vanha miljöö ja täällä voi myös toimia ja harjoitella”, Arar sanoo.

Pakila-Seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti sanoo, että Wanhan Warusväen ja Karoliinien kanssa on neuvoteltu pitempiaikaisesta yhteistyöstä. ”He voisivat esiintyä seuramme järjestämissä tilaisuuksissa ja toisaalta pitää omia kokouksiaan ja harjoituksiaan Pakin talolla”, Klemetti sanoo.

Wanhan Warusväen ja Karoliinien 13 hengen joukon ohella Pakin talolle saapui liki saman verran mamselleja ja piikoja. Piiat seurasivat yleensä armeijan mukana sotaretkille. He tekivät ruokaa, korjasivat vaatteita ja huolehtivat muutenkin sotilaiden arjesta. Ilman huoltojoukkoja sodat olisivat jääneet lyhyiksi.

Pakin talon tilaisuudessa mukana oli useita Loviisasta saapuneita mamselleja ja piikoja. Talon pihassa porisi hernerokkapata, lankaa kehrättiin ja pientä tuotekauppaakin käytiin. Sotilaat saivat 1700-luvulla päivittäin syödäkseen esimerkiksi silavalla höystettyä soppaa sekä leipää. Piiat kehräsivät myös lankaa ja tekivät omia askareitaan sotareissujen aikana.

Pakilan Martat

Pakilan Marttojen ja Pakila_seuran yhteistyö on tiivistä. Mönstraus-tilaisuuden ruoka-annista vastasivat Martat. Tuula Nickberg-Kinnarinen oli pääkokkina ja hänen apunaan häärivät Helena Mattila ja Pakilan Marttojen puheenjohtaja Seija-Liisa Saukkonen.

Marttojen 1700-luvun henkeen viritetty ruokatarjoilu sai kiitosta. Tarjolla oli mm. jauhelihakeittoa, kasvispannukakkuja, erilaisia hilloja, ohrakarjalanpiirakoita, sämpylöitä, munavoita, porkkanaraastetta, simaa, kotikaljaa, mehua ja vettä.

”Yhteistyössä on voimaa Pakilan alueella ja saamme enemmän väkeäkin liikkeelle”, sanoo Saukkonen. Seuraava Pakila-seuran ja Pakilan Marttojen yhteistilaisuus on syksyn Kekrijuhla Pakin talolla. Viime vuonna Kekrijuhla ja Marttojen ruokatarjoilu houkuttelivat Pakin talolle 150 henkeä. Tänä vuonna määrä odotetaan kasvavan. 

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

​​​​​

Susanna Haavisto on Paloheinä soi 2018 -tapahtuman pääesiintyjä

 

Paloheina soi 2018

Paloheinä soi
järjestetään tänä vuonna kuudennen kerran 13.-16. syyskuuta. Musiikkitapahtuman pääkonsertti on Hyvän Paimenen kirkossa Pakilassa lauantaina 15.9. klo 19.00. Paloheinästä Pariisiin -konsertissa esiintyvät Susanna Haavisto ja Esa Helasvuo

Osa konsertissa lauluista on syntynyt Paloheinässä, jossa Susanna Haavisto on asunut jo 32 vuotta. Lauluissa muistellaan lapsuutta, käydään sirkuksessa ja puhutaan elämän rajallisuudesta. Lopuksi matka päättyy mutkien kautta Ranskaan. Pariisin kaduilla kaikuvat Edith Piafin unohtumattomat tarinat ja sävelmät sekä Jacques Brelin voimakas vetoomus meille kaikille: Rakastakaa! Pianistina konsertissa toimii Haaviston pitkäaikaisin työtoveri, säveltäjä-pianisti Esa Helasvuo.

Liput käsittelykuluineen 17,50 €

www.ticketmaster.fi

tai ovelta tuntia ennen konsertin alkamista

Suora linkki lipunmyyntiin:

https://www.ticketmaster.fi/event/paloheinasta-pariisiin-konsertti-susanna-haavisto-ja-esa-helasvuo-lippuja/232807 

 

​​​​​

Heijastinliivejä alueen päiväkodeille

Heijastinliivit

Pakila-Seura lahjoittaa kaikille toimialueensa päiväkodeille heijastinliivejä ja haluaa tällä tukea alueen lasten turvallisuutta liikenteessä. Kävimme Pakila-Seuran puheenjohtajan Tapio Klemetin kanssa luovuttamassa heijastinliivit Kytöniityn päiväkotiin.

Päiväkodin johtaja Anne Ahokas otti mielellään heijastinliivit vastaan. ”Turvallisuus on kaiken A ja O. On tärkeää, että lapset näkyvät liikenteessä, kun päiväkotiryhmät tekevät retkiä”, Ahokas sanoo.

Ahokkaan mukaan retkiä tehdään päiväkodeissa viikoittain, joten huomioliivit ovat osa päiväkodin arkea. Nuoremmat menevät retkelle lähimetsään ja esikoululaiset puolestaan tekevät retkiä kirjastoon tai muualle kauemmas. Heijastinliivit kuluvat käytössä, joten uudet heijastinliivit mahdollistavat retkien teon tulevaisuudessakin.

Pakilan ja Paloheinän alueella on jo paljon lapsiperheitä ja niitä myös muuttaa alueelle kokoajan lisää. ”On tärkeää turvata lapsiperheiden palvelut ja huolehtia kaikkien lasten turvallisuudesta. Täytyy osata ennakoida ja kehittää nykyisiä palveluita tulevaisuuden tarpeisiin”, sanoo Tapio Klemetti.

Oli mukava käydä Kytöniityssä luovuttamassa heijastinliivit ja samalla kurkata päiväkodin arkeen. Töissä oli samaa henkilökuntaa, kuin 14 vuotta sitten kun itse kävin esikoulun Kytöniityssä.

Teksti ja kuva: Hilla Klemetti

​​​​​

Pakila-Seuralle vuosi 2017 oli huikean toimelias

PS kevatkok 2018

Pakila-Seuran viime vuosi oli yksi sen toimintahistorian vilkkaimmista. Kaksiosainen Pakila 600 -juhla, Pakilan kylätapahtuma, Itä-Pakila-päivä, Kekrijuhla, VPK:n tanssit ja monet erillistapahtumat värittivät vuotta.

Pakilan ensimmäisestä maininnasta historiankirjoituksessa tuli viime vuonna kuluneeksi 600 vuotta. Pakilan eri yhteisöt ovat tiivistäneet parin viime vuoden aikana yhteistyötään ja se näkyy tapahtumavilkkautena ja yhä useammat ihmiset ovat tulleet järjestelyihin mukaan.

Pakin talolla pidetyssä Pakila-Seuran kevätkokouksessa käytiin läpi viime vuoden tapahtumia ja hyväksyttiin seuran tilinpäätös. Taloudellisessa mielessäkin viime vuosi oli seuralle menestys, kun esimerkiksi Pakin talon vuokrauksessa tehtiin kaikkien aikojen ennätys.

Kevätkokouksen avasi seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti ja kokouksen puheenjohtajana toimi Seppo Latvala. Helkan ja Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksiin seuran edustajaksi valittiin Raimo Rahkonen.

Pakila-Seurassa on nyt 152 jäsentä. Pakin talon vuokrauksesta vastaa uusi isäntä Eemil Holma ja seura on tehnyt kaupungin kanssa uuden vuokrasopimuksen Pakin talon käytöstä.

Uutta tulossa

Seuraava iso Pakin talossa ja pihapiirissä järjestettävä yleisötilaisuus on 19.5. klo 12-15. Silloin pidetään ”Pientä vihaa Pakin talolla 1742” -juhla. Musketöörit mönstraavat Pikku vihan tapahtumia. Uudenmaan Karoliinit saapuvat komeissa univormuissaan talolla valmistautuakseen Hattujen sotaan. Uusia miehiä kirjataan rulliin, alokkaita koulutetaan, varusteita tarkastetaan.

Tilaisuudessa on tarjolla Pakilan Marttojen laittamaa herkullista ruokaa ja myös musiikkia on luvassa. Koko perheen tapahtumaan odotetaan runsasta osanottoa.

Perinteinen Itä-Pakila-päivä järjestetään 22.5. Etupellon leikkipuistossa klo 17-20. Siinäkin on luvassa monipuolinen lapsiperheitä kiinnostava ohjelmakokonaisuus ja tarjolla on myös syötävää ja juotavaa.

Kevätkokouksen lopuksi Tapio Klemetti ja Simo Sankari selostivat Pakilanpuiston koulu- ja päiväkotihankkeiden tilannetta ja tavoitteita. Allianssiperiaatteella toteuttavat rakennushankkeet ovat erittäin tärkeitä Pakilan alueen tulevaisuudelle, koska niillä valetaan kasvu- ja sivistyspohjaa tuleville pakilalaisille.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

​​​​​

Pakilassa kuntosalipalveluita jo 10 vuotta

Autio

Pakilan S-marketin kyljessä sijaitsevan Salus Pakila -kuntosalin ovat panneet merkille monet sellaisetkin, jotka eivät kuntosalilla käy. Onhan kuntosali siinä jonkin aikaa ollut, mutta useimmille on yllätys, että kuntosali on toiminut tällä paikalla jo – tosiaankin – yli 10 vuotta!

Pakilalaiset ovat löytäneet tiensä omalle kuntosalilleen. Asiakkaita käy melko tasaisena virtana aamusta iltaan. Lounasaikaan on jonkin verran hiljaisempaa. Päivällä harjoittelemassa on paljon eläkeläisiä, aamuin ja illoin enemmän työikäisiä.  Raskaalle painonnostolle Salus Pakilassa ei ole mahdollisuutta, joten tämän lajin harrastajia ei näy. 

Salus Pakila ei salina ole suuren suuri, joten kotoinen tunnelma on ollut mahdollista säilyttää. Tunnelmaan on myös panostettu. Viihtyisyyden kulmakivinä ovat valoisat ja siistit tilat, monipuolinen laitevalikoima sekä laajat aukioloajat jäsenille avainkortilla. Erityisenä vetonaulana Salus Pakilassa ovat HUR SmartZone –älykorttilaitteet, joihin henkilökohtainen älykortti säätää oman harjoitusohjelman mukaiset vastukset, kertoo toistojen määrän ja päivittää harjoitusohjelmaa kuntoilijan oman kehityksen mukaan.

Kun tilastojen mukaan ns. keskivertokävijä kuntosalilla on n. 40-vuotias, Pakilassa asiakkaiden keski-ikä on reilut 50 vuotta. Miehiä ja naisia käy suunnilleen yhtä paljon. Yli 80-vuotiaiden asiakkaiden osuus on jotakuinkin yhtä suuri kuin alle 20-vuotiaiden. Asiakaskunnan melko korkea ikä heijastelee alueen väestörakennetta: Pakilassa ollaan terveystietoisia ja kiinnostuneita huolehtimaan kunnostaan.

Kuntosaliharjoittelun lisäksi Salus Pakilan palveluvalikoimaan kuuluvat kurssit eri kohderyhmille, yksilöohjatut Fustra, Personal Training ja FysioTraining –tunnit sekä mm. hyvinvointianalyysit. Lisäksi järjestetään ohjattuja ryhmäliikuntatunteja, erilaisia lyhytkursseja sekä teemapäiviä. Vuoden alussa, kesäkaudella ja syyskauden alussa on yleensä tarjolla jokin kampanja.   

Salus-kuntosalien takana on Aution perheyritys, joka on toiminut alalla parikymmentä vuotta. Pakilan toimipisteen avaaminen perustui sopivan tilan löytymiseen alueelta, jossa ei ennestään kuntosalipalveluita ollut. Nykyinen yrittäjä, Riku Autio, 30, otti salin vastuulleen viisi vuotta sitten. Rikulla on sekä kaupallinen että liikunta-alan koulutus, erityisosaamista mm. Fustra-ohjaajana ja monipuolista valmentajakokemusta. Rikun ohella Salus Pakila työllistää vakituisesti kaksi muuta ohjaajaa. Lisäksi käytetään tuntiohjaajia.

Riku Autio seuraa alan kehitystä tarkasti mm. vierailemalla kansainvälisillä messuilla ja pyrkii soveltamaan näkemäänsä oman liiketoimintansa kehittämiseen. Äskettäinen messukäynti vahvisti Salus Pakilassa jo käyttöön otetun älykorttiteknologian yhä laajempaa tulemista lihaskuntoharjoittelun tueksi. Autio toivookin jatkossa voivansa tarjota asiakkailleen vielä nykyistä laajemmin mahdollisuuksia älylaiteharjoitteluun. Johtotähtenä hänen liiketoiminta-ajattelussaan on kuitenkin asiakaspalvelulähtöisyys: Jokainen asiakas kohdataan hänen yksilöllisestä tilanteestaan, toiveistaan, kehittämiskohteistaan ja vahvuuksistaan lähtien ja pyritään näille rakentamaan juuri tätä asiakasta motivoiva harjoitusohjelma.

Harras toiveeni on, että henkilöt, jotka pohtivat kuntosaliharjoittelun aloittamista, kokisivat kynnyksen mahdollisimman matalaksi ja tulisivat rohkeasti Salus Pakilan ovesta sisään sopimaan kokeilusta. Kokeilukerta on veloitukseton, kannustaa Riku Autio.

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

​​​​​

Koulu- ja päiväkotiuudistus kiinnostaa pakilalaisia

koulu1

Pakilanpuiston koulu- ja päiväkotiuudistuksen vaikutukset kiinnostavat pakilalaisia: Kaupunki sai 78 vastausta hanketta koskevaan Kerrokantasi-kyselyyn ja noin 35 asukasta osallistui suunnittelijoiden ja asukkaiden tapaamiseen 27. helmikuuta ja ideoi alueen kehittämistä.

Asukkaiden ja muiden kyselyyn ja tapaamiseen osallistuneiden toiveet ja ideat on koottu yhteenvetoon ja vastauksien pohjalta laadittu uutinen lähettiin paikallislehtiin ja koulujen ja päiväkotien johtajien kautta lasten huoltajille. Uutinen on luettavissa tästä linkistä.

​​​​​

Aurinkopaneelit yleistyvät nyt Pakilan katoilla


Kaukolampo

Sähköä tuottavia aurinkopaneeleita hankitaan yhä enemmän Pakilaan, Oulunkylään ja Pirkkolaan. Eniten talojen katoille asennetaan 3-5 Wp:n paneelijärjestelmiä. Helsingissä aurinkoenergiaa itse tuottavien talouksien määrä kaksinkertaistui vuoden 2017 aikana ja vauhdin uskotaan vain kiihtyvän.

Pientalon keskimääräisen kokoluokan aurinkovoimalat maksavat noin 6 000 – 11 000 euroa. Investoinnin kuoletusaika on 10-15 vuotta. Katolla asennetun aurinkovoimalan on todettu nostavan kiinteistön arvoa jopa investointihintaa enemmän. Siksi se ei ole vain trenditietoinen valinta. ”Aurinkovoimalan hankkija käyttää yleensä itse kaiken paneeleiden tuottaman sähkön eli sähköä ei myydä ulos”, sanoo Helen Oy:ssa uusien energiaratkaisujen myynnistä vastaava Timo Huolman.

Pakilan Kiinteistönomistajat ja Pakila-Seura järjestivät 20.3. Pakilan yläasteen auditoriossa asukastilaisuuden, jonka aiheena oli ”Kaukolämpö ja aurinko pientalon energialähteenä”. Paikalle saapui reilut 50 kuulijaa ja keskustelu oli vilkasta.

Kiinnostus aurinkoenergiaan on kovassa kasvussa. Helen on tarjonnut muutaman vuoden ajan helsinkiläisille vuokrattaviksi Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimaloista yksittäisiä aurinkopaneeleja ja kaikki paneelit on saatu vuokrattua. Heleniltä myönnetään, että yhden aurinkopaneelin vuokraaminen on toki vain symbolinen ele uusiutuvan energian puolesta. Paneelin kuukausivuokra on 4,40 euroa. ”Tulemme tarjoamaan lisääkin vuokrattavia yksittäispaneeleja niille, joita aurinkovoima kiinnostaa, mutta jotka eivät halua hankkia sitä omaan kiinteistöönsä”, Huolman sanoo.

Pientaloissa aurinkovoimaloiden asennuksissa on jo sellainen vauhti, että Helen on joutunut siirtymään verkkokauppaan. Kun Helen aiemmin kävi paikan päällä jokaisessa kiinteistössä tarkistamassa aurinkopaneelien sijoittamisen, niin nyt tarjous tehdään kyselyn perusteella.

Avaimet käteen toimitus”

Helen tarjoaa aurinkovoimalaa asiakkailleen ”avaimet käteen -periaatteella”. Paketti sisältää paneelit, invertterin, telineet, asennustarvikkeet ja itse asennustyön. ”Voimala asennetaan yleensä päivässä tai enintään kahdessa”, Huolman sanoo.

Jotkut hankkivat aurinkovoimalan yhteyteen myös sähkövaraston. Se on noin 10 000 euroa maksava ison pakastekaapin kokoinen sähköakku, johon paneelien keräämää sähkö voidaan varastoida. Ilman akkua päivittäin kerätty sähkö on käytettävä seuraavan yön aikana.

Aurinkovoimalat ovat Huolmanin mukaan toimineet erittäin luotettavasti. Paneelin hän tietää rikkoutuneen vain kerran ja senkin aiheutti paneelin päälle lentänyt kivi. Inverttereissä on ollut jonkin verran pikkuvikoja. ”Esimerkiksi lumi ei niitä haittaa eikä sitä kannata poistaa niiden päältä. Ihan sydäntalvella niiden sähköntuotto on jonkin aikaa sitä paitsi nollatasoa. Muutenhan Etelä-Suomessa auringosta saa energiaa yhtä paljon kuin Saksassa”, hän sanoo.

Kaukolämpö vihertyy

Helsingin kaukolämmöstä reilut puolet tuotetaan yhä kivihiilellä. Helen on kuitenkin vähentämässä sen osuutta ja Hanasaaren voimalan poistuessa käytöstä vuonna 2024 kivihiilen osuus putoaa jo 40 prosenttiin.

Helenin osastopäällikkö Tuomas Ojanperä sanoo, että Helenin pientalossa asuva keskiarvoasiakas maksaa kaukolämmöstään tällä hetkellä hieman reilut 2 000 euroa vuodessa. ”Helsingin kaukolämpö on yksi Suomen edullisimmista”, hän vakuuttaa.

Helen on lisäämässä pellettien osuutta kaukolämmön tuotannossa. Kun Ojanperältä kysyttiin, käyttääkö Helen kotimaista pellettiä, niin vastaus oli, että kotimainen ei riitä Helsingin kokoiselle käyttäjälle. ”Ennen Salmisaaren pellettikattilaa käytimme jo kolmanneksen koko Suomen pellettituotannosta ja sen jälkeen jo puolet. Jatkossa tarvitaan myös tuontipellettejä”, hän sanoo.

Helen aikoo rakentaa Mustikkamaalle kolmeen vanhaan öljyluolaan jättimäiset kuumavesilämpövarastot vuoteen 2021 mennessä. Investointi maksaa 15 miljoonaa euroa.

Lämmönvaihtimien ikä ja korjaustarve kiinnosti pakilalaisia illan tilaisuudessa. Ojanperän mukaan lämminvaihtimen keski-ikä on 25 vuotta. Helen tarjoaa apuaan lämmönvaihtimien uusimisessa ja on valmis tarkistamaan jopa urakkatarjousten laskelmat asiakkaan puolesta.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

​​​​​