Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

11) Kansakoulu

Väinölänkatu 7:ään valmistui 1929 kansakoulu, suunnittelijana Gunnar Taucher. Käpylän lapset kävivät aiemmin koulua mm. Seuratalolla. Kansakoulussa oli alussa 410 oppilasta ja kun määrä kasvoi, niin 1949 rakennettiin lisärakennus viereiselle tontille. Sen jälkeen käytössä oli 25 luokkahuonetta. Silti jouduttiin käyttämään vuorolukua: osa oppilaista kävi koulua aamuvuorossa ja osa iltapäivävuorossa. Parhaimmillaan 1950-luvun puolivälissä koulussa oli 1974 oppilasta. Vuonna 2008 heitä oli 440 ja määrä on taas nousussa.

Päärakennuksen eteen piti tulla pieni puistokin (vasemmalla).

Karulla pihamaalla on Sakari Tohkan pronssiveistos Päivän lapset vuodelta 1937 (alla). Teos kuvaa kolmea aurinkoa kohti kurkottavaa lasta. Se tervehtii koulupäivän aloittavia lapsia aamuauringon valossa kylpien.

Päivän mittaan aurinko kiertää rakennuksen langettaen voimakkaan varjon pihalle ja figuurien ylle, mutta valaisten silti aina lasten ylöskohotettuja kasvoja. Tavallaan patsas toimiikin koulupäivän pituutta ja vuodenaikojen vaihtelevaa valoa mittaavana aurinkokellona.

Kansakoulun jälkeen koulu on toiminut Käpylän ala-asteena ja keväästä 2006 lähtien Käpylän peruskouluna.

 

Yhteistyössä