Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

12) Kirjasto ja päiväkoti Alku

Kirjasto ja päiväkoti Alku valmistui 1939 osoitteeseen Väinölänkatu 5, suunnittelijana Arne Thulé.


Kirjasto Kalervonkatu 8:n yläkerroksista nähtynä.

Käpylään avattiin sivukirjasto asukkaiden toivomusten johdosta jo 1926. Se toimi ensin työväentalossa ja sitten kansakoululla. Olympiakylän rakentaminen vauhditti myös oman kirjastotalon saamista.

1940–50-luvuilla Käpylän kirjastossa kokoontui filosofian ja kirjallisuuden keskustelupiiri Urania, joka järjesti myös yleisölle musiikki-iltoja. Niistä sai Seppo Nummi kipinän musiikkikirjastotoiminnan aloittamiseen Käpylässä ensimmäisenä Suomessa 1954. Urania-piiristä syntyi myös ajatus Käpylän Yhtenäiskoulun perustamisesta.

Keväällä 2002 kaupungin säästötoimien seurauksena Käpylänkin kirjasto joutui lakkautuslistalle. Esitys nostatti vastalauseiden myrskyn, joka yhdisti käpyläläisiä laidasta laitaan puolustamaan kaikkia pienkirjastoja. Kirjailijat, aktivistit ja alueen asukkaat koululaisista vanhuksiin ottivat äänekkäästi kantaa. Lakkauttamista vastustavaan adressiin kerättiin lyhyessä ajassa 7000 nimeä. Kirjasto myös vallattiin yhdeksi yöksi erään keskustelutilaisuuden jälkeen. Kampanja sai runsaasti julkisuutta ja myös tunnustuspalkintoja.

Käpylän kirjasto pelastui. Pelastumisen jälkimainingissa perustettiin Käpylän aluekirjastoyhdistys, joka järjestää säännöllisesti kirjailijailtoja ja muita kulttuuritapahtumia. Kirjastossa ovat luettavissa myös Käpylä-lehden vanhat nidotut vuosikerrat sekä hyvä kokoelma Käpylä-aiheisia kirjoja. Käpylä-lehti on ilmeisesti Suomen vanhin kaupunginosalehti, perustettu 1951, julkaisija Käpylä-Seura.

Kirjaston yläkerrassa on Käpylän vanhin edelleen toimiva päiväkoti, 1920-luvulla perustettu Päiväkoti Alku. Sodan jälkeen sen ryhmissä oli 150 lasta, joille yksi keittäjä teki yhdellä hellalla ruuat. Legendaarinen lastentarhanopettaja oli Mirja Valve, joka tuli Alkuun suoraan seminaarista 1946 ja jäi eläkkeelle 1982. Nykyään lapsia on noin 40, mutta ryhmien nimet ovat säilyneet samoina perustamisesta saakka: Sinikellot, Perhoset ja Pääskyset.

Yhteistyössä