Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

17) Kisakylä

Kun Suomi sai vuoden 1952 olympiakisat järjestettäväkseen, päätettiin uusi olympiakylä rakentaa entisen viereen, Koskelantien eteläiselle puolelle, Limingontielle päin, ja nimittää se Kisakyläksi. Näin Käpylästä tuli maailman ainoa kaupunginosa, jossa on kaksi olympiakylää.

 

Kisakylän alueelle majoitettiin kisojen aikana 4800 miesurheilijaa. Pauli Salomaan suunnittelemat 14 rakennusta valmistuivat hyvissä ajoin kaksi viikkoa ennen avajaisia. Taloyhtiöiden 'Lähtökuoppa', 'Maaliviiva', 'Soutaja' ja 'Voittaja' rappukäytävissä on edelleenkin laatat, joissa lukee keitä urheilijoita missäkin asunnossa majoittui. Kalusteet niihin lainattiin keskussairaaloiden ja kaupungin vanhainkotien uudishankinnoista. Valio perusti kisakylään jäätelöbaarin, josta tuli suunnattoman suosittu. Nykyisin samoissa tiloissa on ravintola Old Sophie.

Nykyisten rakennusten lisäksi aidan ympäröimällä alueella oli porttirakennus lipputankoriveineen, toimistoja, mukavuuslaitoksia sekä valtava 5500 m2:n telttaravintola, jossa toimi viisi eri mantereita edustavaa keittiötä. Mm. paikalliset martat osallistuivat keittiötalkoisiin ja majoituspuuhiin. Kenttäurheilijat harjoittelivat viereisessä Käpylän urheilupuistossa ja uimarit juuri valmistuneessa Kumpulan maauimalassa, voimailijat ja nyrkkeilijät harjoittelivat koululla. Käytännössä koko Helsinki ja valtakunta oli mobilisoitu kisoja järjestämään tavalla tai toisella. Kisat tutustuttivat suomalaiset mm. Coca-Colaan. Kansainvälinen tunnelma ja eri rotuja edustavien urheilijoiden kohtaaminen tekivät aitiopaikalla olleisiin käpyläläisiin suuren vaikutuksen.

Olympialaisten päätyttyä asunnot myytiin ja Kisakylään perusti uuden kodin 546 perhettä.

Yhteistyössä