Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

20) Käpylän liikuntapuisto

Uudenmaan hevosystävien seuran ravirata muutti Pasilaan suoperäiselle niitylle Oulunkylästä 1926. Se tunnettiin Käpylän ratana ja palveli maan pääraviratana aina vuoteen 1976, jolloin Vermon ravikeskus avattiin. Jatkosodan aikaan raviradalla toimi raskas ilmatorjuntapatteri "Käpy". Radan sisään rakennettiin jalkapallokenttä 1940-luvun lopulla Käpylän Kunnon ehdotuksen mukaisesti. Kentällä järjestettiin monenlaista toimintaa, mm. 1950-luvulla suosittuja rusettiluisteluja.

Hevosten jälkeen Käpylän liikuntapuistoksi muutetun alueen valtasivat ennen kaikkea jalkapalloilijat. Käpylän Pallossa oli alusta saakka vaalittu nappulaliiga-aatetta, josta syntyi 1976 Helsinki Cup. Yhdessä FC Hongan kanssa pitkälti talkoovoimin toteutettu junioriturnaus keräsi heti ensimmäisenä vuotenaan 211 joukkuetta viidestä eri maasta, ennätysvuonna 2005 peräti 829 joukkuetta 27 maasta.

Käpylän Pallo on edelleenkin jalkapalloon keskittyvä erikoisseura, jolla on sekä tyttöjen että poikien joukkueita useissa ikäluokissa. Edustusjoukkue nousi 2008 Ykkösdivisioonaan. Se pelaa kotiottelunsa liikuntapuiston pääkentällä, joka on nimetty Helsinki Cupin pitkäaikaisen toimitusjohtajan ja Käpylän Pallon joukkueenjohtajan Max Westerbergin mukaan. Hän vaikutti nuorena Käpylän Urheilu-Veikoissa, joka nousi Suomen sarjaan (nyk. I-divari) jo 1956 ollen sarjan kakkonen vuonna 1966. Seuran menestys kuitenkin hiipui ja toiminta yhdistettiin Käpylän Palloon.

Messukeskus on ajoittain nakertanut liikuntapuiston aluetta parkkitaloineen, mutta nyt yksi sen parkkikentistä on palautettu nurmialueeksi. Uusin ponnistus alueella on ollut talvikäyttöisen kuplahallin rakentaminen juniorijalkapallon käyttöön. Aivan kivenheiton päässä on vuoden 1940 olympialaisia varten rakennettu Velodromi.

Yhteistyössä