Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

24) Työväentalo

Vipusentie 19ssa sijaitseva Työväentalo rakennettiin 1925 talkoilla Käpylän Urheilijoiden taloksi, Urheilutaloksi. Käpylän vanhin urheiluseura perustettiin heti Puu-Käpylän rakentamisen alussa 1921 ja se liittyi luonnollisesti Työväen urheiluliittoon. Alkuvaiheen menestyslaji oli paini, jonka raskaassa sarjassa seuran jäsen Kaarlo Ponsén oli aikansa ylivoimaisesti paras koko maailmassa – ilmeisesti Käpylän menestynein urheilija kautta aikojen.

 

Urheilutalolla järjestettiin monipuolista toimintaa, pidettiin ravintolaa ja järjestettiin tansseja.

1920-luvulla Käpylän Urheilijat (KU) suuntautui työväenurheiluliikkeen kommunistiseen siipeen. Tämän seurauksena sosiaalidemokraatit erosivat seurasta ja perustivat Käpylän Kunnon. Lopulta KU erotettiin TUL:sta ja lakkautettiin. Urheilutalo siirtyi Helsingin Työväenyhdistyksen omistukseen. Sodan jälkeen seura perustettiin uudelleen hetkeksi ja se menestyikin lentopallossa. Kolmas yritys alkoi 1982 jalkapallolla laajentuen erityisesti lasten ja nuorten liikuntakouluksi. Monipuolista lajikirjoa täydensi mm. skeittaus. Viime vaiheissaan KU oli aktiivisesti mukana järjestämässä Käpylän Kyläjuhlia sekä perustamassa Yhdyskuntaklubia, jonka kerhotoiminnan osaksi se siirtyi vuonna 2001.

Työväentalo siirtyi puolestaan Nuorten Puolesta -liiton haltuun ja nyttemmin Eläkkeensaajien keskusliitolle. Sitä ovat vuokranneet vuosien saatossa niin työväenliikkeen yhdistykset kuin Suomen Kansallisooppera päiväharjoituspaikakseen. Talossa on tehty elokuvia ja äänilevyjä. Se on suosittu juhlien ja tilaisuuksien pitopaikka. Vastapäätä pienen aukion toisella laidalla on entinen Elannon kauppa. Asukkaiden toiveiden mukaisesti kaupunki suunnittelee nyt aukion uudistusta ja mm. uuden puuston istuttamista sille.

Yhteistyössä