Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

29) Käärmetalo

Käärmetalo valmistui Mäkelänkatu 86:een 1951. Suunnittelijana oli Yrjö Lindegren, joka tunnetaan mm. Olympiastadionin toisena suunnittelijana. Kahden mutkittelevan rakennuksen yhteispituus on 287 metriä, asuntoja on 189. Helsingin Kansanasunnot Oy:n rakennuttaman vuokratalon varustelutaso oli alusta alkaen korkea; kaikissa asunnoissa oli kunnollinen keittiö, lämmin vesi, vessa ja kylpyamme, hyvät varastotilat sekä parvekkeet, jotka suunniteltiin avautumaan suotuisiin ilmansuuntiin. Taloon tehtiin keskuslämmitys ja hissikuilukin vastaisen varalle, tamppaustelineet olivat tasakatoilla.

Yhtiön alkujaan yleinen uimahalli on nyttemmin kaupungin hoitamana liikuntaviraston ja seurojen käytössä. Alatalon päässä toimi talous-, liha- ja maitokauppa sekä konditoria. Ylätalossa oli yksityinen lääkärin vastaanotto. Alusta alkaen on tiloissa toiminut päiväkoti Käpylinna, sillä taloon muutti ensin lähinnä lapsiperheitä ja lapsia olikin pihapiirissä useita satoja. Sisäpihojen hyötypuutarhat suunnitteli Elisabeth Koch ottaen huomioon myös oleskelun ja etupuutarhan maisemallisen funktion. Pihoja ollaan nyt vähitellen palauttamassa Kochin tarkoittamaan asuun.

Käärmetalo on Olympia- ja Kisakylän ohella modernin arkkitehtuurin suojelujärjestön Docomomon listalla. Vastapäätä Mäkelänkadun toisella puolella ovat Tuomo Siitosen suunnittelemat As.Oy Käpykallion kerrostalot vuodelta 2002.

Yhteistyössä