Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

5) Kirkko


Kirkko A. Toivosen kentältä nähtynä.

 

Helsingin puhdaslinjaisin funkiskirkko valmistui 1930, suunnittelijana Erkki Ilmari Sutinen. Käpylän kirkko sijaitsee A. Toivosen kentän eteläpuoplella, Metsolantien mäen päällä, osoitteessa Metsolantie 14.

Käpylän asemakaavassa kirkko oli sijoitettu nykyisen Karjalatalon paikalle komean puistokäytävän päätteeksi.

Myös Martti Välikangas osallistui suunnittelukilpailuun ja jakoi ensimmäisen palkinnon Sutisen kanssa, jonka ehdotus toteutettiin uudempaa arkkitehtuuria edustavana.

Kirkossa on erikoinen punainen kuoriseinä, jota koristavat Bruno Tuukkasen maalaamat Hyvä paimen ja Soihtua kantava enkeli.

Kirkkosalin yläosassa on Aarre Aaltosen viisi ympyränmuotoista reliefiä evankeliumien aiheista. Urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas ja niissä on 22 äänikertaa.

Käpylä kuului aluksi Sörnäisten seurakuntaan. Jumalanpalvelukset pidettiin aluksi kodeissa ja sittemmin mm. Seuratalon yläkerrassa. Oma pappi saatiin 1926. Seurakunta itsenäistyi 1949. Vuonna 2007 sillä oli 7200 jäsentä ja toimipaikkoina kirkon lisäksi historiallinen kappeli ("Koskelan kirkko") Koskelan sairaala-alueella sekä neljä kerhohuonetta eri osoitteissa. Käpylän seurakunta yhdistetään Oulunkylän seurakuntaan vuoden 2011 alusta.

Yhteistyössä