Polut Eteläinen

Eteläinen kotikaupunkipolku

7) Osmonkulma

Osmonkulma on pieni Osmonkujan halkaisema kortteli jota rajoittavat myötäpäivään lueteltuna Osmontie, Pellervontie, Sampsantie ja Väinölänkatu.


Miljonäärikorttelin villiviiniä


Naapurikorttelin portaat Osmontieltä


Osmonkulman naapurikortteli Pellervontiellä

Puu-Käpylän viimeisenä osana rakensi osuuskunta Osmo-Käpylä Osmontien ja Sampsantien välisen korttelin Pellervontieltä Väinölänkadulle. Olojen vakiintumisen myötä väki oli alkanut vaurastua, joten taloistakin tehtiin nyt isompia ja niille määrättiin muita korkeampi tonttivuokra, siitä nimitys "miljonäärikortteli".

Täällä myös Välikangas toteutti mielikuvitustaan vapaammin: hän piirsi rakennuksista monimuotoisia, käytti symmetriaa ja epäsymmetriaa sekä leikkisiä ikkuna-aukotuksia, heitti väliin tahallisen tylyn umpinaisen seinäpinnan tai eksoottisen kiinalaisen pagodikaton. Vieressä Kansanasuntojen korttelissa Sampsantie 13:n talojen välissä on toinen Helsingin ja tiettävästi koko Suomen kahdesta valeperspektiivistä. Toinen on Suomenlinnassa ja vaurioitui Krimin sodassa, joten Käpylän on ainoa ehjänä säilynyt. Osuuskunta Osmo-Käpylä sen sijaan purettiin 1976.

Pellervontien aukiolla oli talouskauppa, jossa myös oppikoulua pidettiin ennen Käpylän Yhteiskoulun rakennuksen valmistumista Onnentielle.

Yhteistyössä