Polut Pohjoinen

Pohjoinen kotikaupunkipolku

11) Ammattikorkeakoulu Metropolia

Rakennuksen pohjoisin osa valmistui Käpylän yhteiskouluksi 1942, suunnittelija Uno Moberg, lisäsiipi 1958. Yhteiskoulun talo saneerattiin ja siihen tehtiin entistäkin suurempi laajennusosa 1992–93, suunnittelija Tarmo Peltonen. Käyttäjäksi tuli nyt Helsingin kaupungin laboratorioalan oppilaitos. Se on perustettu 1960 Kalliossa ja toimi pitkään Käpylän erikoisammattikoulun tiloissa. Laboratoriokoulu jaettiin kahtia 1998. Opistotasoinen opetus liitettiin Helsingin uuteen ammattikorkeakouluun, ammatillinen opetus puolestaan Helsingin tekniikan alan oppilaitokseen Heltechiin.

Nykyään Onnentien yksikkö kuuluu pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulu Metropoliaan, joka on 14 000 opiskelijallaan Suomen suurin. Lisäksi Heltech vuokralaisena järjestää talossa ammatillista opetusta.

Koulun sisäpihalla on peruskallioon uurrettu Matti Peltokankaan veistos Kallioaurinko vuodelta 1994. Teoksen muoto viittaa varhaisiin ajanmittausvälineisiin. Uurteisiin kerääntyvä ja haihtuva sadevesi muodostaa tilapäisen peilimaailman, kun taas materiaalina käytetty peruskallio on pysyvyyden symboli. Tontin eteläreunalla on rauhoitettu 7 jättihaavan ryhmä. Jättihaavan lehdet ovat kaksi kertaa isommat kuin tavallisen haavan ja juuriversot sitkeitä leviämään naapurustoon. Puut ovat Metsäpuiden rodunjalostussäätiön kantapuita.

http://www.metropolia.fi/tietoa_metropoliasta/ajankohtaista

www.hel.fi/wps/portal/Opetusvirasto/Koulut..Tutkinnot/Labra

www.mattipeltokangas.fi/kallioaurinkon.html

www.taidemuseo.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=105

Yhteistyössä