Polut Pohjoinen

Pohjoinen kotikaupunkipolku

TIETOLAATIKKO: Taivaskallion 'kauppakeskus'

TIETOLAATIKKO

Viipurista muuttanut Liukon leipomo oli muidenkin kuin käpyläläisten suosima erikoistuotteiden ostopaikka. Sieltä sai mm. herkullisia vesirinkeleitä, piparkakkutaikinasta tehtyjä, sokerikuorrutuksella koristeltuja neekerinnaamoja ja suussasulavia vaniljakreemikransseja, joista koululaiset saivat taskurahojen riittävyyden mukaan ostaa joko neljänneksen, puolikkaan tai koko muhkean kiekon. Tuohon aikaan ei kouluruokailua ollut.

Musiikkiopiston jatkona olevassa rakennuksessa olivat Öhmanin kirja- ja paperikauppa sekä Ebba Nurmen kangaskauppa, jossa myytiin myös vaaleanpunaista ”housua puntilla” ja myöhemmin koululaisten suosima Kinnusen sekatavarakauppa sekä Turusen parturiliike. Kadun toisella puolella oli Viinikan siirtomaatavarakauppa, liha- ja kalakauppa sekä myöhemmin suutari.

Taivaskalliontie 1:ssä puolestaan toimivat HOK:n maitokauppa, siirtomaatavarakauppa ja lihakauppa. Vieressä oli vielä viimeisenä kahvila Bella, jota tosin kutsuttiin "Räkäläksi". Sieltä haettiin usein sunnuntaisin jälkiruuaksi jäätelöä, joka pakattiin huolella hiilihappojään kera ennen kotipakastimia. Myöhemmin Bellan paikalle muutti posti läheisestä omakotitalosta. HOK:n jälkeen talossa ehti olla vielä Pakastetalo ja Valintatalo. Nykyisin kaikkia näitä liiketiloja hallitsee auton varaosia myyvä TI-tarvike.

Vastapäätä Pohjolankadun kulmassa 1933 rakennetussa talossa oli alakerrassa Pohjolan sauna. Oulunkyläntien alussa oli pankki ja sitä vastapäätä punatiilisessä talossa Elannon rohdoskauppa sekä maito-, sekatavara- ja lihakaupat. Nyt siinä toimii kauneushoitola ja naapurissa Kunnalliskodintiellä Lindströmin pesula.

Yhteistyössä