Polut Pohjoinen

Pohjoinen kotikaupunkipolku

17) Otto-Iivari Meurmanin puisto


Muistojen Puu (Pinus cembra)

 

Entinen Pohjolanpuisto. Asemakaavaopin professori Otto-Iivari Meurman kuului Käpylän perustajiin ja pelastajiin. Vuonna 1990, kun Käpylä-Seura täytti 50 vuotta ja Käpylän perustamisesta oli kulunut 70 vuotta, järjestettiin Karjalatalolla yhdistetty juhla, jossa 100-vuotiaalle Meurmanille luovutettiin Helsingin kaupunginosa­yhdistysten kultainen Pro Helsinki -ansio­merkki. Samana vuonna 4.11. Käpylä-Seura istutti puistoon metsä­männyn (Pinus silvestris) Käpylän suunnit­telijoiden ja rakentajien muistoksi.

Puisto peruskorjattiin 1950-luvun henkeen vuonna 2004. Uudistuksen yhteydessä rakennusvirasto erehdyksessä katkaisi Muistojen Puun, mutta istutti Käpylä-Seuran pyynnöstä sen tilalle uuden, joskin sembramännyn ja eri paikkaan. Asukkaat ovat toivoneet puun viereen asianmukaista tietokylttiä vastaisen varalle.

Ruotsinkielinen kansakoulu, nykyään Kottby lågstadieskola valmistui Pohjolanpuistoon 1957, suunnittelija kaupunginarkkitehti Claus Tandefelt. Liikuntasalin sisältävä laajennus vuodelta 2000 on monen mielestä vähemmän kaunis, mutta sen seinässä kuitenkin ilahduttaa Outi Leinosen keraaminen reliefi Lentoon. Taiteilija kertoo mieltäneensä metsän siimeksessä olevan koulun kuin "suureksi kävyksi, josta oppilaat – yksisiipiset siemenet – kopautetaan maailmalle lentoon!"

Lippakioski Pohjolan­kadun ja Kullervon­kadun kulmassa on vuodelta 1937, ja korjattiin viimeksi marraskuussa 2009 tihu­töiden jäljiltä. Helsingin vielä jäljellä olevat lippa­kioskit ovat kaupungin­museon suojelemia ja niille yritetään löytää käyttö­tapoja. Joku on ilman­laadun tutkimus­asemana, yksi vuokrattu kaupungin­osa­yhdistykselle.

 

Käpylässä aktiivinen yksityishenkilö yritti elvyttää rakennusta kesällä 2002 runokioskina, jossa oli pieniä runo- ja musiikkiesityksiä, mutta toiminta ei ollut kannattavaa. Kuitenkin kerran vuodessa joulun alla Pohjolankadun tierna­poika­tapahtumassa Käpylän yhdyskuntaklubi tarjoilee kioskista glögiä ja pipareita. Nykyisin Käpylän ainoa jatkuvasti toimiva kioski on Pohjolanaukion R-kioski.

Rakennusviraston esittely puistosta

Yhteistyössä