Polut Pohjoinen

Pohjoinen kotikaupunkipolku

20) Koskelan sairaala-alue

Koskelan kunnalliskoti aloitti toimintansa jo 1912 Forsbyn työ- ja vaivaistalon nimellä. Kookkaan päärakennuksen suunnittelivat Knut Wasastjerna sekä Karl Hård af Segerstad, joka oli Helsingin ensimmäinen kaupunginarkkitehti ja piirtänyt mm. Kallion kirjaston sekä Viipurin kauppahallin.

Suljettu laitos sijoitettiin pois silmistä, kauas kaupungin ulkopuolelle. Sillä oli 43 hehtaarin tilukset, joita viljeltiin ahkerasti. Kunnalliskodilla oli myös sikala ja suuri pesula. Huolto toimi aluksi kapearaiteista rautatietä pitkin Oulunkylän aseman kautta. Köyhäinhoidon asiakaspaikkoja oli aluksi 620, mutta tarve kasvoi nopeasti ja lisärakennuksia nousikin useita.

Sodan jälkeen Käpylän kunnalliskodin vanhat rakennukset saneerattiin täydellisesti ja paikkamäärä kohosi yli tuhanteen. Koskelan sairaskodin nimellä alkoi 1957 erikoistuminen nykyaikaiseen vanhustenhoitoon. Työlaitos toimi vuoteen 1961 saakka. Sairaskoti siirrettiin terveysviraston alaisuuteen 1982 ja siitä kehitettiin pitkäaikaishoitoa antava terveyskeskussairaala.

Vuoden 2010 alusta Koskelan sairaala siirrettiin takaisin sosiaaliviraston alaisuuteen ja se sai nimen Koskelan vanhustenkeskus. Siellä on 14 pitkäaikaishoidon osastoa. Rakennuksissa sijaitsevat myös Koskelan terveysasema, apuvälinepalvelupiste ja G-talossa kaikille avoin kahvila. Tiloja on vuokrattu myös ulkopuolisille alan toimijoille.

Sairaala-alueeseen kuuluvassa Käpyläntie 13:ssa on sisustettu näyttelytila Toimiva koti, jossa esitellään esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuja yli 60 sopimuskumppanin tuotevalikoimasta. Konsepti on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja sitä esitelläänkin jatkuvasti ulkomaisille alan toimijoille.

Alueen eteläreunalla on yksi maamme harvoista sairaalakirkoista, Koskelan kirkko vuodelta 1914. Jumalanpalvelus pidettiin siellä joka aamu aina 1950-luvulle saakka. Pääkäyttäjänä on nykyisin Käpylän musiikkiopisto, mutta myös seurakunnalla on siellä ajoittain toimintaa.

Yhteistyössä