Polut Pohjoinen

Pohjoinen kotikaupunkipolku

23) Karjalatalo

Karjalantalo valmistui 1974 Käpylänkuja 1:een, suunnittelijana Into Pyykkö. Paikan valintaan lienee vaikuttanut silloin vielä vehmas näköala Käpyläntien toiselle puolelle sekä osaltaan myös Käpylän kalevalaiset kadunnimet. Rahaa hankkeeseen kerättiin vuosikaudet erilaisin kampanjoin. Talkoohengellä rakennetusta monitoimitalosta löytyy juhlasali, kahvila-ravintola sekä kokoustilat ja sauna. Salit nimettiin muun muassa karjalaisten pitäjien mukaan. Saman katon alle muuttivat karjalaisen kulttuurityön järjestöt, orkesterit, kuorot, kansantanssiryhmät, opintokerhot, kirjasto, arkistot sekä taidekokoelmat.

Karjalatalon kirjastossa on yli 200 karjalaisaiheista näytelmää sekä klassista karjalaista näytelmäkirjallisuutta ja uudempia karjalan murteella kirjoitettuja näytelmiä.

Karjalainen Näyttämö on toiminut talon perustamisesta saakka viipurilaisen teatteriperinteen pohjalta mm. Paavo Liskin johdolla.

Vuonna 1996 Karjalataloon sijoittui käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin käsi­työmuseon laaja kokoelma. Aulassa on tekstiilitaiteilija, professori Oili Mäen kutoma taideryijy, jonka aiheena ortodoksikirkon sipulikupolit. Karjalatalon Väinölänkujan puoleiselle sivustalle Rovansaari-Seura istutti 1982 Rovansaarelta tuodun tammen. Sen vieressä on myös pirkkalankoivuja, joissa hauskat saha­maiset lehdet. Käpyläntien puoleisella sivulla oli komea viipurilainen siirto­lohkare, joka toimi samalla siirtokarjalaisten muistokivenä. Se katosi Käpylän­hovin rakennustöiden yhteydessä – urakoitsijan mukaan ”epähuomiossa”.

Vuonna 2006 Karjalatalolta sai tilat Kansanmusiikkopisto, joka yhdistyi 2010 alusta Käpylän musiikkiopistoon. Se tarjoaa mahdollisuuden niin rentoon harrastamiseen kuin tavoitteelliseen kansanmusiikin opiskeluun. Tarjonta laajenee jatkossa myös kansanlauluun, kansantansseihin ja soitinrakennukseen.
Lähimmät Väinölänkujan kerrostalot kuuluvat jo Olympiakylään.

Yhteistyössä