Helsingin tonttivuokrat

Alueen säännöt
Malminkartanon sivut: malminkartano.fi
Elli M.

Helsingin tonttivuokrat

Viesti Kirjoittaja Elli M. » 19.02.2008, 10:55

Helsingin tonttivuokrat heijastuvat vuokriin ja yhtiövastikkeisiin.

Aika montaa hesalaista koskevan asian puolesta adressi:

http://www.adressit.com/tonttivuokra

Tuhansissa Helsingin kaupungin vuokratonteilla olevissa taloyhtiöissä on korkea tonttivuokra. Uusille sopimuksille sekä lähivuosina umpeutuville sadoille vanhoille vuokrasopimuksille määrätään huippukalliit hinnat. Tontinvuokrasta tulee ylivoimaisesti suurin hoitovastikkeen kustannustekijä ja se saattaa nostaa hoitovastiketta jopa yli 70 prosenttia.


Tonttivuokran perustana on kaupungin tonteille määrittelemä korkea laskennallinen hinta. Se tulee käytännössä maksetuksi 25 vuodessa. On täysin väärin maksattaa tontit yhdellä sukupolvella, kun vuokria voidaan periä jopa satoja vuosia. Vanhojen vuokrasopimusten tullessa uusittaviksi taloyhtiöt ovat putkiremontti-iässä. Ne joutuvat väistämättä samaan aikaan maksamaan erittäin suuret korjauskustannukset, jotka puolestaan nostavat koko yhtiövastikkeen yleisesti 2-3-kertaiseksi.


Helsingin kaupungissa asuminen on tunnetusti hyvin kallista. Tämä koskee sekä asuntojen hintoja että asumiskustannuksia. Helsingin tonttivuokrat ovat moninkertaisia muihin Ruotsin ja Suomen suuriin kaupunkeihin verrattuna ja Tukholmaakin kaksi kertaa kalliimmat.


Asuinkiinteistöjen tonttivuokrien tuotto oli Helsingissä v. 2007 yhteensä 69,6 milj. euroa. Vastaavasti kaupungin talouden ylijäämä on vuosina 2006 ja 2007 ollut lähes 300 milj. ?. Helsingillä on siten varaa alentaa suuresti tonttivuokria. Kaupunki voi itse kokonaan päättää tonttivuokrien suuruudesta.


Esitämme että Helsingin kaupunki kohtuullistaa tontin laskennallisen arvon määräysperusteet sekä alentaa vuosivuokraa niin, että se on 1-2% tontin laskennallisesta hinnasta nykyisen 4 prosentin sijasta.


YHTEISVOIMIN KOHTUULLISTEN TONTTIVUOKRIEN PUOLESTA!

Oikeudenmukaisuutta

Re: Helsingin tonttivuokrat

Viesti Kirjoittaja Oikeudenmukaisuutta » 22.02.2008, 00:42

Onko jotain erityistä syytä, miksi tonttivuokria ei pitäisi nostaa lähemmäs markkinahintoja? Toisin sanoen, onko jotain syytä, miksi muiden helsinkiläisten veronmaksajien pitäisi tukea yksittäisten asukkaiden omistusasumista?

Suunnitelmissahan on nostaa tonttien vuokria useamman vuoden aikana lähemmäs markkinahintoja - nykyiset vuokrat on määritelty vuosikymmeniä sitten ja ovat naurettavan alhaiset.

Pidän moraalittomana kansanliikkeen pyrkimyksiä ajaa lisäaikaa muiden kaupunkilaisten rahoittamalle tuelle, joka on ilmentynyt markkinatasoa edullisempana vuokrana. Vanhan vuokrasopimuksen mahdollistama liian edullinen vuokra ei ole toki asukkaiden vika, mutta nyt on aika siirtyä todellisuuteen, jossa tontista tulee maksaa asiallista vuokraa.

Asukkaiden ymmärryksen puute saavutettujen etujen epäoikeudenmukaisuudesta ei voi olla peruste jatkaa kaikkien muiden kaupunkilaisten näkökulmasta haitallisia vuokrasopimuksia.

Lehdistö voisi omalta osaltaan olla auttamassa vuokratontilla asuvia hahmottamaan tilanteen, sillä vuokrasopimusten päivittämisessä ei ole kyse epäoikeudenmukaisuudesta, vaan nimenomaan oikeudenmukaisuudesta. Myös muita asuntomarkkinoiden vääristymiä, kuten peruskorjausten tehotonta hinnoittelua asuntojen hinnoissa tulisi käsitellä muiden asumiseen liittyvien teemojen lisäksi.

Vastaa Viestiin