Helsinki kontra valtio

Alueen säännöt
Pikku Huopalahden sivut: pikkuhuopalahti.fi
postim.erkki

Helsinki kontra valtio

Viesti Kirjoittaja postim.erkki » 16.02.2006, 00:23

Helsingin kaupunki on aikeissa siirtyä vuokra-asunnoissaan valtion lainarahoituksesta Aravasta omaan rahoitukseen, jolle on jo annettu nimikin: Harava .

Kun Helsingin vuokra-asunnot vapautuvat Arava-sääntelystä ja ?valtion poukkoilusta?, kaupunki omistajana voi vapaasti myydä talojaan tai yksittäisiä asuntoja. Vuokria voidaan myös korottaa vapaasti ? kohtuuvuokra koskee vain Arava-asuntoja.

Yhdessä nämä toimenpiteet tuovat kaupungin kassaan lisää rahaa ja vaurastuva kaupunki voi maksaa velkojaan tai jopa alentaa kunnallisveroaan.

Siis Helsinki tulee riippumattomammaksi muusta Suomesta ja samalla kaupunki vaurastuu.

Noin 45.000 aravarahoitettua vuokra-asuntoa ovat kaikki tulleet Helsingille ? toki myös kehyskunnille ? huomenlahjana. Kaupunkien ei ole tarvinnut tehdä mitään ilmaiseksi.

Vuokralaiset ovat maksaneet ja maksavat koko ajan tontinvuokria, joilla luovutettu maaperä tuottaa rahaa miljoonia euroja kaupungin kassaan joka vuosi. Rakentamiseen käytetty työ ? alusta loppuun ? sisältyy asuntojen hintoihin, jonka vuokralaiset maksavat viimeistä penniä myöten vuokriin sisältyvissä pääomamenoissa.

Helsingin kaupungin oma osuus asuntojen rahoituksesta on 20?30 prosenttia, mutta tämänkin ?vähän ylimääräisen? kulun kaupunki ottaa takaisin vuokrissaan 4?5 prosentin korolla.

Käytin sanaa ?huomenlahja? kuvaamaan sitä, että senttiäkään maksamatta kaupungista tulee omilla tonteilla olevien talojen ja asuntojen omistajia. Tämä on takuulla tiedetty, kun sotien jälkeen Suomea rakennettiin.

Arava-säännöstöön on sisältynyt ja sisältyy tänä päivänäkin kohtuuvuokra, ohjeet vuokralaisten valinnasta ja myyntikielto siihen asti, kun talojen velat on maksettu valtiolle.

Mahdollisesta Harava -uudistuksesta seuraa, että kaikki edellä esitetyt vuokralaisten oikeudet ja etuudet katoavat.

Kaupunki hyötyy kaikesta asuntoja koskevasta ansiottomasta arvonnoususta. Kun jonkin alueen asuntojen arvo nousee, kaupungin kannattaa tietysti tehdä kaupat niin kuin jokaisen yksityishenkilönkin kannattaa.

Esimerkiksi viisitoista vuotta sitten rakennetun alueen hinta asuinneliötä kohden oli 850 euroa kuukaudessa. Nyt hinta on 1.200 euroa, jolloin kaupunki voi jäljellä olevan noin 500 euron Arava-lainan maksamalla saada ihan hyvän potin!

Pieni osa ? alle 50 prosenttia ? meistä asuu vuokralla. Vielä pienempi osa, jos suunnitelma toteutuu.

Erkki Pulkkinen

Palaa sivulle “Pikku Huopalahti”