Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Alueen säännöt
Myllypuron sivut: kaupunginosat.net/myllypuro
Harakkamyllyltä

Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Viesti Kirjoittaja Harakkamyllyltä » 22.04.2008, 12:31

Koska mahtoi tämä alueemme paikannimi \"Myllypuro\" tulla käyttöön? Oliko se vasta kaavoituksen myötä 1950/60 luvun taitteessa vai jo aikaisemmin 1940-luvulla kun rintamamiestontteja lohkottiin nykyiseen Myllärinlaaksoon?

Olihan täällä toki pientä asutusta aikaisemminkin muutaman maatilan muodossa kuten Gauffinin ja Eskolinin tilat. Mutta, tuskin aluetta siihen aikaan Myllypuroksi nimitettiin.

Ylläpito

Vs:Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Viesti Kirjoittaja Ylläpito » 22.04.2008, 21:43

Suosittelen kysyjää hankkimaan Myllypuron historiikin. Kirjoittaja on Anne Valkonen ja kirjan nimi MYLLYPURO -Kartanon takamaista monikulttuuriseksi kaupunginosaksi. Se avaa asiaa jonkin verran. Kirjaa voi tiedustella Myllypuro-Seuran puheenjohtajalta numerosta 040 522 2323.

Harakkamyllyltä

Vs:Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Viesti Kirjoittaja Harakkamyllyltä » 23.04.2008, 06:42

Tuo mainio kirja minulla onkin, mutta siitä asia ei ihan suoraan käy ilmi tai en ainakaan siitä ole asiasta kirjassa mainintaa löytänyt. Toki kirjassa selvitetään nimen etymologista taustaa mutta koska se vakiintui jäi epäselväksi.

Ajattelin jospa 1950-luvulla tänne rintamamiestaloja rakentaneet voisivat valottaa asiaa, eli joko silloin alue tunnettiin Myllypurona vai tuliko nimi vasta kaavoituksen yhteydessä? Vanhempaa perua se tuskin on vaikka onkin johdettu Grötkvarn myllystä ja sen lähistöllä sijainneesta Kvarnbäck torpista.

Ylläpito

Vs:Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Viesti Kirjoittaja Ylläpito » 26.04.2008, 10:54

Hyvä keskustelun aloittaja. Kysyin asiaa Helsingin kaupunginnimistösuunnittelusihteeriltä Johanna Lehtiseltä, ja hän vastasi kysymykseeni 25.4. seuraavasti;

Kirjassa \"Helsingin kadunnimet\" (toinen painos, 1992, s. 207) todetaan, että \"- - -(Vartiokylän kaupunginosan) Osa-alue Myllypuro - Kvarnbäcken on saanut nimensä alueella sijaitsevan puron varrella jo 1700-luvulla olleesta paikannimestä Grötkvarn ja tullut käyttöön vasta sen vahvistusvuodesta 1959 lähtien.\".

Sama todetaan \"Helsingin kadunnimet 3\" -kirjassa (1999, Eeva Maria Närhin artikkeli, s. 30): \"- - - Tältä kaava-alueelta tunnettiin parin vuosisadan takaa paikannimi Grötkvarn. Nimi tulkittiin 1950-luvulla sanoista gröt \'puuro\' ja kvarn \'mylly\' muodostetuiksi. - - - Todella saattaa ollakin niin, että alueella juoksevaan vähävetiseen luonnonojaan rakennettu mylly on saanut hupaisan nimensä siitä, että myllyn teho riitti vain puuroksien jauhattamiseen. Yleisnimeä grötkvarn ei löydy ruotsinkielisistä sana-arkistoista tai -kirjoista, yhtä vähän kuin puuromyllyä suomenkielisistä. - - - - - Gröt-alkuisen paikannimet, joiden selitystarinat viittaavat kyllä usein puuro-merkitykseen, kuuluvat yleensä kiville ja kivisille maaston kohdille. Uudemmassa suomenruotsalaisessa tutkimuksessa onkin esitetty olettamus, että gröt-paikannimet liittyvät yhteen gryt-nimien kanssa ja perustuvat paikan kivikkoisuuteen tai siellä oleviin hiidenkirnuihin. - - - Vanhasta paikannimestä on kelpuutettu mylly-sana nimen alkuosaksi, paikan luonto on
tarjonnut aiheen loppuosalle. Alueen nimi sai vahvistuksensa ja tuli julkikäyttöön 1959.\"

Kritiikkiä on aikanaan herättänyt paljon sen, että nimen suomenkieliseksi jälkiosaksi valikoitiin \"puro\", joka on sanana nuori savolais-keskisuomalainen tulokas eikä siis kuulu perinteiseen ja aitoon etelähämäläis-uusmaalaiseen sanastoon. Siinä mielessä tämä uudisnimi on \"epäaito\". Jos nimi olisi käännetty ja muodostettu paikallisen ja perinteisen nimenmuodostustavan mukaan, olisi se ollut mieluumminkin \"Myllyoja\" (oja = pieni joki, luonnonoja).

Nimi on kuitenkin tätä nykyä hyvin vakiintunut ja pidetty, joten nimi täyttää hyvän nimen kriteerit.

Lisätietoja löytyy kirjasarjasta Helsingin kadunnimet 1-3, jota löytyy mm. useimmista Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteistä.

Kiitän Johanna Lehtistä nopeasta vastauksesta.

Olen laittanut kysymyksen selvitettäväksi myös Ylenaikaisen \"Kysy mitä vain\" linkkiin. Kerron sitten aikanaan saamani vastauksen tässä keskustelussa.

Ystävällisin terveisin
Markku Hämäläinen
Myllymatkantie 1 B 14
00920 HELSINKI
0400 503 740
makehamalainen@gmail.com
myllypuro.com ylläpidosta

Harakamyllyltä

Vs:Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Viesti Kirjoittaja Harakamyllyltä » 26.04.2008, 19:43

Kiitoksia kovasti selventävistä vastauksista. Eli nimi sai vahvistuksensa sen Aholan Myllypuron ensimmäisen asemakaavan myötä tai ilmeisesti jo hieman aikaisemmin.

Kuitenkin nimi oli ilmeisesti käytössä jo 1940-luvun loppupuolella ja 1950 luvun alkupolella näiden rintamamiestonttien rekentamisen aikoina. Näin olen ymmärtänyt pari vuosikymmentä sitten käymieni keskustelujen perusteella alueen \"alkuasukkaiden\" kanssa.

vuonna 1211

Vs:Koska nimi Myllypuro vakiintui?

Viesti Kirjoittaja vuonna 1211 » 02.01.2010, 15:48

vuonna 1211

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Myllypuro”