Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Alueen säännöt
Kulosaaren sivut: kulosaarelaiset.fi
Julius

Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Julius » 18.11.2009, 16:45

Hei,

Viime päivinä Hesarissa on ollut mielipideosastolla kirjoituksia siitä kuinka huumenuoret ovat \"pilanneet\" Kulosaaren rauhan.

Olen itsekin huomannut asian ja mm. Alepassa taitaa vierailla päivittäin poliisipartio.

Onko kenelläkään tietoa miten päätös huumenuorten asuttamisesta Kulosaareen on tapahtunut? Kuka asiasta on päättänyt ja millä perusteella.

Kulosaaressa on asukkaita vain 3700 ja pienikin muutos demografiassa näkyy ikävä kyllä heti katukuvassa.

Jouko Koppinen

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Jouko Koppinen » 19.11.2009, 11:07

Kulosaarelaiset ry:n hallituksen kannanottoa aiheesta on julkaistu 19. marraskuuta Helsingin Sanomissa. Se on luettavissa myös tästä: http://www.kulosaarelaiset.fi/index.php ... Itemid=219

Huolestunut asukas

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Huolestunut asukas » 19.11.2009, 17:30

Kulosaarelaiset Ry tuntuu kannanotossaan yrittävän lakaista ison ongelman maton alle.
Kannattaisko heidän kuitenkin nyt tutkia hommaa ennen kun sanovat että mitään ongelmaa ei ole.

Hysteriasta huolestunut asukas

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Hysteriasta huolestunut asukas » 19.11.2009, 23:27

Kaupunginosayhdistyksen kannanotossa ei väitetty, ettei mitään ongelmaa ole. Miten voisikaan todistaa, ettei jotain ole olemassa? Todistustaakka on sillä, joka väitteen esittää.

Ensimmäinen Hesarissa julkaistu lukijan kirje teki huimia - ja todistamattomia - väitteitä. Tämän huutomerkkejä ja ylisanoja vilisevän kirjeen kirjoittaja pyytää minua uskomaan jotain, mikä ei vastaa silmieni todistusta. Hänen maailmankuvansa on pelon vääristämä.

Ihmisten leimaaminen on rumaa. Katteettomien pelkojen lietsominen on rumaa. Pelko voi vahingoittaa enemmän kuin todellinen vaara.

Taru

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Taru » 20.11.2009, 11:22

Hyvä \'Huolestunut asukas\',
Kulosaarelaiset Ry ei suinkaan yritä lakaista ongelmaa maton alle. Yritämme kuitenkin suhteellistaa siitä maalattua kuvaa vastaamaan todellisuutta.

On totta, että Kulosaaressa on huumeidenkäyttäjiä - ei ole kuitenkaan tietoa siitä kuinka moni niistä tulee tukikodista tai on mitenkään kytköksissä kehenkään tukikodin asukkaaseen. Varmaa tietoa kuitenkin on esimerkiksi siitä, että huumeidenkäyttäjiä ja huumeongelmaa oli Kulosaaressa jo kymmeniä vuosia ennen kuin tukikotiin tuli nykyiset uudet asukkaat.

Sama pätee esimerkiksi Alepan varkauksien suhteen; poliisi on informoinut yhdistystämme, että viime vuonna lähti tietyissä piireissä itä-Helsingissä kiertämään huhu, että Kulosaaren Alepasta on helppo varastaa olutta. Tällainen huhu aiheuttaa tietysti ikäviä seurauksia, mutta huomiotavaa tässäkin on se, että se lähti liikkeelle paljon ennen tukikodin uusien asukkaiden muuttoa saarelle, ennen kuin mitään päätöksiä asukkaiden sijoittamisesta oli edes tehty ja varkaat tulivat pääosin Kulosaaren ulkopuolelta.

Kulosaarelaiset Ry perusti kolme vuotta sitten erityisen Turvallisuus-työryhmän, jota itse vedin ensimmäiset vuodet. Työryhmä on toiminut tiiviissä yhteistyössä poliisin, viranomaisten ja asukkaiden kanssa turvallisuuden ja turvallisuudentunteen parantamiseksi.

Pelkäänpä, että saavutukset ainakin turvallisuudentunteen parannuksesta valuvat nyt hukkaan käynnissä olevan, lähes hysteerisen kirjoittelun myötä. Pelko aiheuttaa tutkitusti ihmisten elämässä huomattavasti enemmän stressiä kuin todelliset uhkat. Tässä voisin verrata sitä vanhaan sananlaskuun tulesta: \'Hyvä renki, mutta huono isäntä\' -pätee myös pelkoon.

Meillä on faktat Kulosaaren rikostilastoista ja hälytyksistä - ne puhuvat kirjoittelun \'tosiasioita\' vastaan. Onko sitten niin että kulosaarelaiset eivät ilmoita poliisille kaikesta, josta pitäisi? Jos näin on niin silloin itse kunkin tulisi katsoa peiliin ja kysyä miksi. Asiat eivät ratkea foorumikirjoittelulla tai kassajonopäivittelyllä.
Niihin täytyy puuttua! Jos kansalainen näkee henkilön piikittämässä itseään niin on soitettava 112, huumeiden hallussapito on rikos, minkä jokainen suomalainen varmasti tietää. Jos jotain ihmistä häiritään tai uhkaillaan kadulla niin ei sitä tarvitse sietää, poliisi paikalle! Ja vaikka ei olisi kyseessä \'hätätapaus\' niin AINA kannattaa soittaa hätänumeroon 112, silloin tulee partio paikalle. Numerosta 10022 ei ole resursseja lähettää partiota, valitettavasti - joten en voi olla liikaa korostamatta tuota oikeaan numeroon soittamista.

Jos poliisille ei ilmoiteta niin ei se voi auttaa. Ainoastaan jos heille muodostuu realistinen kuva alueella tapahtuvista häiriöistä/rikoksista niin voi asioihin tulla muutos. Muutos voi olla partioinnin lisääminen, poliisin jalkautuminen saarelle, ongelman ytimen paikallistaminen ja poistaminen - oli se mikä tahansa.

Tahdomme korostaa sitä, että on väärin kohdistaa kaikki Kulosaaressa tapahtuvat häiriöt tukikotiin ja sen asukkaisiin. Osa varmasti on sieltä lähtöisin, mutta tukikodissa asuu ihmisiä, jotka aivan tosissaan yrittävät elämässään jaloilleen-heillä olisi siihen nyt mahdollisuus- ja on erittäin vahingollista vetää näiltä ihmisiltä matto alta tuomitsemalla koko tukikoti ja kaikki sen asukkaat narkomaaneiksi ja rikollisiksi.

Toivotan kaikki halukkaat kulosaarelaiset mukaan Turvallisuus-työryhmän toimintaan - yhdessä saamme varmasti enemmän positiivisia tuloksia aikaan!

Sähköpostiosoitteeni on t.ervio@kolumbus.fi, ottakaa yhteyttä niin kerron lisää mahdollisuudesta toimia koko saaren edun puolesta.

Julius

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Julius » 20.11.2009, 13:02

Kiitoksia kattavista vastauksistanne.

Kirjoitusten perusteella oletin, että asuntolaan on sijoitettu todellakin juuri huumenuoria. Ilmeisesti näin ei ole, joten asia selvä.

Olen itse kokenut kovien huumeiden käyttäjän perheessäni ja siksi tiedän mitä helvettiä ja varkauksien ja tuhotöiden kierrettä se on.

Ihmettelen silti, että ei ole mahdollista selvittää ketkä tämän päätöksen takana on ja millä perusteella päätös on tehty. Suomenlinna olisi vielä pienempi yhteisö Helsingissä, kannattaisiko sinne siirtää myös vaikka parisuhdeväkivallasta tuomitut sopeutumaan yhteiskuntaan...Kulosaarelaiset ry:n kannanottoon olen pettynyt tältä osin:

\"Olemme nyt kertoneet kantanamme, ettei huumetaustaisten nuorten sijoittaminen neljän koulun ja metroaseman läheisyyteen ollut onnistunut ratkaisu.\"

Mielestäni ei ole onnistunutta, että lapset koulumatkallaan näkevät näitä asunnottomia nuoria kaljatölkit kädessään. Siitä hyvää mallia?

Mielestäni ei ole onnistunutta, että Svinhufvudinkujan työmaalta varastetaan kolmivaihejatkojohtoja (kymmenien kilojen painoisia) ja naureskellaan vain mennessä.

Ehdottaisin, että seuraavalla \"kierroksella\" tuon sosiaalisen rakennuksin tilat annetaan kissojen katastrofiyhdistyksen käyttöön.

Taru

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Taru » 20.11.2009, 13:35

Hei Julius,
olen samaa mieltä kanssasi, toivoisin lapsilleni kannustavaa ja myönteistä elämisen mallia kodin ulkopuolellakin. Valitettavasti oluen juonti julkisilla paikoilla jossain määrin sallitaan - pyrin itse kompensoimaan tätä keskustelemalla lasteni kanssa asiasta ja tuomaan esille \'yleisesti hyväksyttyjä\' toimintamalleja, joihin em. ei kuulu.

On kyllä erittäin hämmästyttävää, että päätös \'vanhojen\' asukkaiden siirrosta ja uusien sijoituksesta tehtiin ilman että kulosaarelaisia informoitiin, saati sitten että oltaisiin kuultu mitenkään. Tuli sellainen tunne että tässä on toimittu selän takana mahdollisimman nopeasti, jotta kukaan ei ehdi reagoida.

Asiaan puututtiin heti kun siitä kuulimme, syynä vanhojen asukkaiden ja saarelaisten pitkään jatkunut yhteiselo ilman ongelmia sekä asukkaiden halu jäädä asuntolaan Kulosaaressa, josta oli muodostunut heille vuosien saatossa koti.

Kulosaarelaisia oli jopa \'barrikaadeilla\' asuntolan ulkopuolella ja lopputulos oli että halukkaat vanhoista asukkaista olisivat saaneet jäädä, mutta uusia olisi sijoitettu kuitenkin. Ymmärtäähän tuon, että halusivat sitten yhdessä siirtyä toisiin tiloihin kun kaikki eivät voineet jäädä.

Jos voisin valita niin moni asia olisi toteutettu toisin...mutta niin kauan kun en voi, niin pyrin rakentavalla tavalla ylläpitämään keskustelua siihen suuntaan, jossa päätökset tehdään - toivon että äänemme kuuluu ja se otetaan huomioon seuraavan kerran päätöksiä tehtäessä ja tiloja jaettaessa, vaikka sitten niille kissoille ;-)

Heikki Kukkonen

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Heikki Kukkonen » 20.11.2009, 17:48

Hyvät huolestuneet kirjoittajat

Svinhufvudinkujan tukikoti on osa Helsingin sosiaalitoimen palvelujärjestelmää. On jälleen kerran harmistuneena muistutettava siitä tosiasiasta, ettei maamme kunnissa, eikä varsinkaan kotikaupungissamme ole minkäänlaista paikallista itsehallintoa, ts. paikallista päätöksentekokanavaa yhtään missään lähintä asuinympäristöä koskevassa asiassa. Tähän liittyen on hyvin harvoilla Helsingin hallinnonaloilla tapana edes kertoa päätöksistään jälkikäteenkään sen kaupunginosan asukkaille, jota päätös koskee. Mielipiteen kysyminen kaupunginosalta ennakkoon ei sekään kuulu minkään muun hallinnonalan toimintatapoihin kuin kaupunkisuunnittelun. Siellä siihen on lakisääteinen pakko. Mielipiteistä välittämiseen ei sielläkään ole velvoitetta.
Näistä syistä tukikodin asukaskunnan muutokset tulivat tietoon Kulosaaressa vasta kun niitä oltiin jo toteuttamassa. Niihin on reagoitu monella tavalla, erityisesti keskustellen ja neuvotellen tukikodin varsin pätevän ja keskusteluvalmiin henkilökunnan kanssa. Myös aluetyötä tekevien sosiaalitoimen henkilöiden ja aluepoliisin kanssa on oltu yhteydessä. Asia ei suinkaan ole johtopäätösten osalta vielä loppuun käsitelty, vaan jatkamme tosiasioihin perustuvan ja maltillisen keskustelun polulla, vakaan käsityksemme mukaan kohti nykyistä parempaa toimintamallia.
Siksi reagoin HS:n ja Hbl:n äskeisiin yleisönosastokirjoituksiin tavalla, joka on näillä sivuillakin näkyvissä. Väite, että kaupunginosayhdistyksemme kieltäisi ongelmien olemassaolon, katselisi maailmaa värillisten lasien läpi tai haluaisi lakaista koko ongelmakimpun maton alle on täysin perätön ja sensaatiohakuinen. Uskon, että hysteriaa tavoittelevien mielipiteiden takana seisova joukko ei sittenkään ole kovin suuri. Joka tapauksessa toivon, että kaikki omin silmin havaitut huumekaupat sivuilmiöineen annetaan heti poliisin tai muiden asiasta huolehtimaan velvollisten viranomaisten tietoon.
Seuramme tulee kokoamaan asiasta tietopaketin, kunhan saa kiireellisimmän kirjasto-alakoulu-päiväkoti -asiakimpun omalta osaltaan vähän selvemmille vesille. Seurassamme toimii työryhmä, jonka erityishuolena on saaremme turvallisuus. Se on ollut tässä asiassa koko ajan, resurssiensa sallimassa määrässä, aktiivinen ja ottaa mielellään mukaan toimintaansa jokaisen, joka haluaa uhrata aikaansa tähän ja muihinkin saaremme turvallisuuskysymyksiin.

Heikki Kukkonen
Kulosaarelaiset ry - Brändöborna rf:n puheenjohtaja

Jouko Koppinen

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Jouko Koppinen » 24.11.2009, 14:45

Tämän päivän Hesarissa oli artikkeli Helsingin turvallisuudesta tai pikemminkin siitä, miten turvallisena helsinkiläinen ympäristö koetaan. Lasten liikkumisen vapautta tutkinut erikoistutkija Marketta Kyttä kertoo, että helsinkiläisten lasten leikkiympäristö on kaventunut kolmen sukupolven aikana. Syynä on pikemminkin aikuisten tuntema pelko kuin todellinen uhka. Kaupunki on turvallisempi kuin ennen, mutta koettu turvattomuus lisääntyy, vaikkei siihen ole perusteita. Kytän mukaan tästä syntyy kierre: \"Mitä useampi vallilalainen jättää käyttämättä Vallilan katutilaa, sitä vaarallisempi siitä paikasta oikeasti tulee.\"

Aikuiset pelkäävät kidnappaajia, huumeiden välittäjiä, pedofiilejä ja murhaajia. Todellisuudessa nämä ovat erittäin marginaalisia ilmiöitä. Rikokset vähenevät ? eivät lisäänny. Valitettavasti tiedotusvälineiden uutisointi keskittyy entistä enemmän rikoksiin ja väkivaltaan. Hurmetta tihkuvat lööpit huomataan ja muistetaan. Pelkoon taipuvaiset vanhemmat muodostavat kuvan ympäristöstä tämän suodattimen läpi.

Turvallisuuden kokemisesta väitellyt tutkija puhui aineesta Kulosaaren ala-asteella pari vuotta sitten. Lieneekö ollut samainen Marketta Kyttä? Tutkija oli kysellyt lasten ja nuorten tuntemuksia neljässä maassa: Suomessa, Valko-Venäjällä, Saksassa ja Britanniassa. Tulokset vahvistivat sen, jonka ulkomailla asuneet suomalaiset tietävät: Suomessa tunnetaan selvästi vähemmän aiheetonta pelkoa kuin muualla. Nuoret uskaltavat liikkua omin päin, käyttää julkisia kulkuvälineitä ja mennä ulos pimeällä. Tulokset olivat johdonmukaisia maaseudulla, pienessä kaupungissa ja suuressa kaupungissa.

Häviäjä kaikkien pelkomuuttujien suhteen oli selvästi Iso-Britannia. Hysteeriset vanhemmat ovat siellä lämmittäneet oikean pikku helvetin. Kun Chesterin koulun oppilaat ja opettajat tulivat leirikouluvaihdossa Kulosaareen pari vuotta sitten, he olivat ällistyneet vapauksista, joita voimme antaa lapsille. Koululaiset saivat jopa ottaa kyydin autossa, jonka kuljettajan rikosrekisteriä ei tiedetty. Ihastuneet opettajat kysyivät, tajusimmeko että asumme paratiisissa. Totta kai tajusimme. Toistaiseksi.

Pelottomuus on ylpeyden aihe, jota ei saa tuhota. Pelottelulla tehdään haittaa niille samoille nuorille, joita halutaan suojella. Heidän vapauksiaan siinä rajoitetaan. Kun vähemmän ihmisiä liikkuu ulkosalla, ympäristö saattaa oikeasti ? ei pelkästään pelkääjän yliherkässä mielessä ? tulla vaarallisemmaksi.

Mikä on Helsingin Sanomien moraali? Se uutisoi samaan aikaan faktoihin perustuvan uutisen pelon lietsonnan haitoista ja yleisön kirjeitä, jotka tihkuvat uhkakuvia.

Lähiödemokratiaa

Vs:Svinhufvudinkujan \"huumenuoret\"?

Viesti Kirjoittaja Lähiödemokratiaa » 30.11.2009, 11:47

Heikki Kukkonen: \"On jälleen kerran harmistuneena muistutettava siitä tosiasiasta, ettei maamme kunnissa, eikä varsinkaan kotikaupungissamme ole minkäänlaista paikallista itsehallintoa, ts. paikallista päätöksentekokanavaa yhtään missään lähintä asuinympäristöä koskevassa asiassa\".

Kukkosen harmistuminen asiasta on hyvinkin ymmärrettävää. Tosiasiahan on, että pelkästään jo yksi pääkaupungin kaupunginosista voi olla asukasluvultaan huomattavasti suurempi kuin jopa keskikokoinen, kaupungin johtajat, hallituksen, valtuuston jne. omaava maakunnan kaupunki.

Suurempiin pääkaupungin kaupunginosiin ja ehkä pienempien liittymiin pitäisikin mielestäni perustaa kuntavaalien yhteydessä valitut kaupunginosavaltuustot, joiden paikkaluvuksi määritettäisiin enimmillään puheenjohta 1 + 6 edustajaa eli eniten vaalissa kannatusta saanutta.

Ehdolle voisivat asettua niin puolueisiin sitoutuneet kuin myös sitoutumattomat kaupunginosassaan kirjoilla olevat ehdokkaat.

Kaupunginosavaltuustot voisivat kokoontua esim. 4 kertaa vuodessa tai aina tarpeesta ja voisivat esittää kaupungin valtuustolle, kaupungin hallitukselle tai jopa suoraan kaupungin ylimmälle johdolle harkintansa mukaan kaupunginosaansa koskevia tärkeitä, ajankohtaisia ehdotuksia.

Luulisi, että lähiödemokratia toteutuisi ja pitkään rempallaan olleiden asioiden hoito sekä kuntoon saattaminen nopeutuisi näiden uusina silminä ja korvina toimivien kaupunginosavaltuustojen kautta.

Vastaa Viestiin