Kieltoja ja päivittelyä

Alueen säännöt
Kulosaaren sivut: kulosaarelaiset.fi
Jussi

Kieltoja ja päivittelyä

Viesti Kirjoittaja Jussi » 17.05.2010, 23:50

Muutama viikko sitten törmäsin rouvaan joka tuli ostoskeskuksen ravintolasta häätämään nuorta joka nojaili potkulautaansa ja odotteli ystäviään. Huonosti käyttäytyvä aikuinen komensi nuorta tylysti ilmoittaen \"häivy, tämä ei ole mikään leikkipaikka!\". Nuori poistui kiltisti päätään pyöritellen ja ihmetellen huutajan käytöstä. En voinut olla puuttumatta tilanteeseen ja kysyä että \"mikäli tämä ei ole leikkipaikka niin onko tämä mahdollisesti varattu ainoastaan ravintola-asiakkaiden tupakointitilaksi?\". Nyt tämäkin ongelma on onneksi ratkaistu liimaamalla kyltti \"rullalautailu ja -luistelu kielletty\" ostoskeskuksen seinään. Kyllä nyt on asia mallillaan ja voimme kaikki käydä rauhassa ostarilla ilman että nuoret häiritsevät meitä harrastuksillaan.

Jotenkin tämä yksittäinen tapaus kuvastaa hyvin asennoitumistamme moniin muihinkin asioihin: \"Svinhuvudintien huumenuoret!\", \"Moskeija ostoskeskuksessa!\", \"Uusi päiväkoti hienolle hiekkakentälle!!!\". Mitään suvaitsemattomuutta näihin kirjoituksiin ei tietenkään sisälly koska teksteissä aina mainitaan että \"asiahan on sinänsä ihan hyvä, mutta eikö paikka voisi olla joku toinen\".

Jotenkin tulee sellainen tunne että ainoastaan keski-ikäiset standardit täyttävät, keskimääräiset ja hyvin hygieniset asiat ovat kiistattomasti hyviä. Kaikki ääritapaukset kuten nuoret, lapset, huumenuoret (siis joidenkin toisten lapset), ulkomaalaiset, koirat jne. ovat ilmiöitä jotka ovat sinänsä ihan ok ja pitää hoitaa, mutta \"eikö paikkaa olisi voitu harkita vähän tarkemmin\".

Voisiko Kulosaari olla paikka jossa olisi vähemmän kieltoja, ahdasmielisyyttä ja ennakkoluuloja? Voisimmeko esimerkiksi hyväksyä sen että koska emme ole saaneet nuorillemme järjestettyä minkäänlaisia kokoontumistiloja niin antaisimme heidän viettää aikaansa edes ostarin kivipihalla vai onko todella niin että on turvallisempaa että varaamme sen kokonaan anniskelu- ja tupakointitilaksi? Voisimmeko kenties nähdä \"huumenuorissa\" omat lapsemme jotka ovat ajautuneet vaikeuksiin eikä heitä tarvitse sijoittaa \"jonnekin muualla\", esimerkiksi teollisuusalueelle? Muutama juoppokin mahtuu hyvin mukaan vaikka keski-ikäiset juopot aiheuttavatkin enemmän ongelmia kuin \"huumenuoret\" sekä omissa kodeissaan että yleisillä paikoilla. Kulosaaresta ei saa ongelmatonta siirtämällä ongelmatapaukset pois julkisilta paikoilta. Asunnot pitävät vuorokaudessa sisällään enemmän väkivalta- ja päihdeongelmia kuin julkisiin tiloihimme vuodessa eksyy.

Varmistaaksemme että seuraavissa polvissa olisi hieman vähemmän ahdistuneita, ahdasmielisiä ja syrjäytyneitä voisimme esimerkiksi aloittaa siitä että arvostamme kulosaaren hyväkäytöksisiä lapsia sekä nuoria ja mieluummin kannustamme kuin kiellämme. Olen törmännyt saarellamme huomattavasti useammin huonokäytöksiseen keski-ikäiseen kuin huonokäytöksiseen nuoreen tai päihtyneeseen syrjäytyneeseen. Ostoskeskuksellekin sopisi paremmin kyltti \"keski-ikäisten, koulutettujen ,työssäkäyvien, perheellisten ja hyvin toimeentulevien (mutta silti niin ymmärtämättömien ja ahdasmielisten) asiaton oleskelu jutustelu kielletty\" ;)

Mukavaa kevättä!

Jouko

Vs:Kieltoja ja päivittelyä

Viesti Kirjoittaja Jouko » 19.05.2010, 12:22

Hyvä Jussi! Ystävällinen, suvaitsevainen ja ymmärtävä suhtautuminen on parasta yhteisöllisyyttä. Eikä suvaitsevaisuus tietenkään ole ristiriidassa jämtin \"koko kylä kasvattaa\" -asenteen kanssa. Jos pahantekoa tai rikolliseksi epäiltävää toimintaa havaitaan, siihen pitää välittömästi puuttua.

Aikuisten käytös on tärkeä esikuva lapsille. Millainen malli onkaan kuvauksesi äyskivä täti-ihminen nuorelle?

Vastaa Viestiin