Keskustelua D Zieglerin Kolme aitaa -teoksesta

Alueen säännöt
Konalan sivut: kaupunginosat.net/konala
äiti

Keskustelua D Zieglerin Kolme aitaa -teoksesta

Viesti Kirjoittaja äiti » 13.10.2010, 14:19

Kenen ehdoilla tuore taidetos Hilatien puistoon on rakennettu? Ei ainakaan lähistön lapsiperheiden, sillä massiivinen kiviaita on sijoitettu keskelle kumparetta, joka on perinteisesti ollut talvisin lasten pulkkamäki. Aita ainakin hankaloittaa mäen laskua, ellei suorastaan estä sitä. Mitään iloa siitä ei ole, vaan se saattaa olla jopa vaarallinen.

Paikallinen

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Paikallinen » 16.10.2010, 23:38

Nyt selvisi, mitä Hilapellon puistossa on viime aikoina myllätty! Massiiviset kaivannot tehtiin siis aitoja varten. Vaikea tosin mieltää taideteokseksi kauas toisistaan ripoteltuja rakennelmia. Pulkkamäessä olevaa en olekaan vielä huomannut. Valkoinen väri kahdessa muussa maastouttaa tehokkaasti teokset talvella hangen keskellä, mutta muulloin se pistää ikävästi silmään. Toivottavasti asukkaat keksivät oudoissa paikoissa oleville aidoille hyötykäyttöä!

(Luulin, että Hilapellolle ollaan tekemässä uutta ojaa, jotta kävelytien sateella tukkivat tulvat saadaan estetyiksi. Nyt kun on aita, niin voisiko alle tehdä kunnollisen ojan?)

Denise Ziegler

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Denise Ziegler » 22.10.2010, 14:11

Hei konalalainen äiti

Aloitin Hilapellon puiston teoksen suunnittelun noin kaksi vuotta sitten. Taideteosta suunnitellessa pyrin ottamaan huomioon sen, missä käytössä Hilapellon puisto on. Itse asun Oulunkylässä, josta pyöräilin eri vuodenaikoina katsomaan tulevan taideteoksen pystytyspaikkoja.

Kumpareen huipun ja teoksen suunnan (kumpareen harjaa myöten) valitsin nimenomaan myös talvisia pulkkamäen käyttäjiä ajatellen. Mietin, että ketjuaita voisi olla sellainen uusi \"syy\" kiivetä takaisin mäen huipulle. \"Kumpi on ensin aidan luona?\".

Aidan ympärille jää oikein hyvin tilaa mäenlaskulle. En näe miten se voisi estää pulkkailua. Joskus, kun pulkkamäki on jäässä, ajopeli ei millään meinaa pysyä paikoillaan sen aikaa, kun lapsi kiipeää pulkkaan. Tähän pulmaan aita tuo uusia mahdollisuuksia: lapsi voi esimerkiksi ottaa tukea aidasta.

Aidan tolpan luokse voi myös laskea esimerkiksi repun hetkeksi tai siihen voi laittaa ylimääräiset pulkat nojaamaan.

Ketjuaita on tehty kestäväksi. Tarkoitus on, ja toivon niin, että konalalaiset löytävät sille myös muita käyttömahdollisuuksia kuin vain sen katselemiseen. Yksi asia vielä: toivon, että teokseni ruokkii nimenomaan lasten uteliaisuutta ja heidän mielikuvitusta. Miksi mäen päällä on ketjuaita? Miksi se on sellainen vanhanaikainen? Mihin se liittyy ja mitä paikan päällä kenties joskus tapahtui? Ehkä lapset keksivät tähän vastauksia.

Oikein hyvää talvea Konalaan ja hyviä pulkkailukeliä Hilapellon puistoon toivottaa

Denise Ziegler
kuvataiteilija

PS: Eivät kaikki ole lapsiperheitä vastaan.

Denise Ziegler

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Denise Ziegler » 22.10.2010, 14:13

Hei paikallinen

Kiitos palautteesta. On ymmärrettävää, että Kolme aitaa-teoksen perustuksen yhteydessä tehdyt montut säikäyttivät asukkaita. On myös ymmärrettävää että jokin uusi askarruttaa. Paikat aitojen ympärillä on siistitty siirtonurmella, mutta varmasti kestää vielä vähän aikaa, kunnes konalalaiset tottuvat puiston hieman muuttuneeseen ilmeeseen.

Teosten suunnitteluvaiheessa olin yhteydessä Helsingin kaupungin aluesuunnittelijoihin. Konalan viheraluesuunnitelma 2003-2013 -julkaisussa puisto kuvataan näin: \"(...) Hilapelon puisto on Konalan keskeisin puisto ja monella tavalla merkittävin. Se on tärkeä läpikulkupaikka koululaisille koulumatkoilla. Myös muu läpikulku on vilkasta. Pääkulkuväylä pohjois-eteläsuuntaan on viivasuora, mikä tekee siitä yksitoikkoisen. (...)\" (Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2003:2/ Viherosasto). Viherosasto on saanut tietojaan muun muassa asukkaita haastattelemalla.

Tartuin edellä mainittuun yksitoikkoisuuteen ja siitä lähti idea suunnitella kolmiosaista teosta. Valitsin kolmen aidan sijoituspaikan siten, että puiston halki kävelevä voi nähdä ne yksi toisensa jälkeen. Tarkoitus on nimenomaan, että teoksen osat paljastuvat vähitellen (kirjoitat ettet ole vielä huomannut kolmatta aitaa).

Kirjoitat myös: \"Toivottavasti asukkaat keksivät oudoissa paikoissa oleville aidoille hyötykäyttöä!\" Siitä minäkin toivon.

Terveisin

Denise Ziegler
kuvataiteilija

Paikallinen

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Paikallinen » 23.10.2010, 17:00

Hei!
Luonto ihan itsessään, vaikka yksitoikoisena on parasta mistä täällä Hesassa saa vielä nauttia. Luonto, eläimet ja tämä vihreä puisto on asia, jota kaipaavat sekä kiireiset aikuiset että kasvavat lapset. Todennäköisesti puisto itsessään on muisto alueen vanhuksille menneestä ajasta.

Helsingin taidemuseo

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Helsingin taidemuseo » 26.10.2010, 14:12

Kiitos palautteestanne (Konalalainen äiti ja Paikallinen)

Äskettäin julkistettu taiteilija Denise Zieglerin taideteos Kolme aitaa on Helsingin taidemuseon tilaama ja pystyttämä. Teoksen taustalla on taidemuseon käynnistämä ns. ?alueellinen taideprojekti?, jonka tavoitteena oli tuoda taidetta myös Helsingin keskustan ulkopuolelle, helsinkiläisten asuinalueille. Projektissa kukin taiteilija sai oman alueensa, jonne pyysimme heitä ideoimaan teoksen heidän itse valitsemaansa paikkaan. Teokset ovat siis varta vasten paikkaansa suunniteltuja.

Denise Ziegler suunnitteli kauniiseen ja monipuoliseen Hilapellon puistoon teoksen, joka nimenomaan ei olisi kenellekään haitaksi, jäsentäisi puistoa, tekisi siitä vielä hauskemman ja kiinnostavamman sekä antaisi alueen asukkaille mahdollisuuden miettiä taiteen olemusta yleensä. Taidemuseon mielestä hän on tässä onnistunut. Toivomme, että ajan kuluessa ja silmän tottuessa uusiin elementteihin, pulkanlasku ja muut toimet tässä puistossa sujuisivat entistä paremmin ja viihtyisämmin.

Teoksen toteuttamista pohjustettiin tekemällä pedagoginen aita-aiheinen projekti yhdessä Hilapellon ala-asteen oppilaiden kanssa. Koulun oppilaat osallistuivat myös teoksen julkistamistilaisuuteen 11.10.2010 ja pitivät keväällä 2010 koulun tiloissa oman näyttelyn teemasta ?Aita?.

Tämänkin teoksen toteuttamisesta, kuten kaikista taidemuseon julkisen taiteen hankinnoista, päätti taidemuseon johtokunta.


Ystävällisin terveisin,

Elina Leskelä, kokoelmaintendentti
Helsingin taidemuseo

Paikallinen

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Paikallinen » 26.10.2010, 19:09

En pääse siitä mihinkään, että aita ilman funktiota (rajaaminen, rajoittaminen, tukeminen...) on surullinen näky. Hieno rakennelma oikeassa paikassa näyttää eksyneeltä väärässä paikassa.

Nyt löytyi pulkkamäen aita. Se on komea graniitteineen ja ketjuineen. Olen tainnut nähdä samanlaisen muistomerkin ympärillä. Sen sijaan valkoiset \"taivaalta tipahtaneet\" eivät istu ympäristöönsä. Jos ne olisivat tien reunassa, niillä voisi olla tehtävä tai ne voisivat sijautua sulavammin ympäristöönsä. Jos niissä olisi vaikka kukkalaatikot, ne voisivat olla jonkinlaisia kaunistuksia. Tai lyhdyt pimeässä syysyössä.

Makuasioitahan nämä ovat. Ehkä joku osaa vaikuttua niiden kauneudesta.

(PS Joku sieppasi nimimerkkini käyttöönsä. Minä olen 16.10. kirjoittanut Paikallinen. Vai otinko minä tietämättäni jonkun aiemman nikin? Jos niin, niin pahoittelen! )

Joke

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Joke » 18.11.2010, 14:03

Kertokaapa nyt vielä ne jotka asioista tietää, mitä nämä tekeleet puistoon maksoivat ?
Oltaisiinko tultu toimeen ilman noita ?
Kuka oikeesti haluaa nähdä näitä \"taideteoksia\" päivittäin takapihallaan ?
Kenen aloitteesta tälläisiä hankkeita käynnistetään ?

Konalan taideteoksesta vielä

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja Konalan taideteoksesta vielä » 18.11.2010, 17:52

Helsingin taidemuseolle
-- onko kysyttty noiden aitojen mielekkyyttä asukkaialta ?
-- kuka oikeesti on näitä halunnut puistoon, joka on aivan viihtyisä jo nytkin
-- millä tavalla nämä nyt jäsentävät puistoa ? Ei ymmärrä ?
-- luulen, että meitä ymmärtämättömiä on muitakin, eli harmittaa nuo tekeleet
-- puisto ei ole millään tavalla muuttunut hauskemmaksi, jos sitä oikeasti haettu ?

Mitähän tarkoittaa PEDAGOGINEN AITA_AIHE_PROJKETI ?

JA VIELÄ KYSYMYS, MITÄ MAKSOI, USKALTAAKO JOKU SANOA OIKEAN HINNAN ?

PROTESTI

Vs:Taideteos pilasi pulkkamäen

Viesti Kirjoittaja PROTESTI » 03.12.2010, 23:53

Ku lapset rupee hyppii niiden ketjujen yli ja roikkumaan niissä, ne taittaa niskansa ja Helsingin pelastuslaitos saa töitä - mun mielestä niistä on vain haittaa eikä ne näytäkkään kovin hienoilta, turhia tolppia keskellä mäkeä.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Konala”