Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Alueen säännöt
Kurkimäen sivut: kaupunginosat.net/kurkimaki
Helka Nurmi-Niemi

Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Helka Nurmi-Niemi » 23.03.2006, 13:55

Nyt kun Kulttuuri- ja kirjatolautakunta on tehnyt päätöksensä, on meidän asukkaiden aika alkaa miettiä millaista toimintaa me haluamme saada korttelitalolle.
Viimeisessä kokouksessa Kulttuuriasiainkeskuksen edustaja toivoi nimenomaan että virittäisimme keskustelun kotisivuilla, niin että asukkaiden mielipide saadaan kuuluville.

Sisko

Re: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Sisko » 23.03.2006, 22:28

Kyllä ne on ihan oikeilla jäljillä - kursseja, harrastustoimintaa.
Taidetta ja jumppaa sekä oleilua, ja kahvia ja lehtiä.

Harri

Re[2]: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Harri » 04.04.2006, 23:53

Voisi jo tässä vaiheessa yksilöidä tarkemmin toiveitaan; mitä kursseja, mitä harrastustoimintaa, mitä taidetta (kuvataiteita, multimediaa, ym.), mitä jumppaa ja minkäikäisille. Pyrimme ottamaan mahdollisuuksien mukaan toiveet huomioon tulevaa toimintaa suunniteltaessa.

Ari Tolvanen

Re: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Ari Tolvanen » 31.05.2006, 08:56

Tervehdys kurkimäkeläiset!

Tässä hieman väliaikatietoja korttelitalon syksystä.

Alkujaan tarkoituksenamme oli käynnistää toiminta vasta 2007 alussa mutta silloin olisi tullut ikävä tauko syksyksi. Siksi päätimme kulttuuriasiainkeskuksessa aikaistaa aikataulua, vaikka budjetissa tähän ei olekaan varauduttu. Otamme ensin käyttöön vain salin ja muut harrastustilat vuodenvaihteessa.

Perusideana on suunnittelussa ollut harrastuspainotteisuus.
Asukasedustajien tapaamisissa on toivottu, että toiminta olisi monipuolista ja suuntautuisi kaikille ikäryhmille. Salitilavarauksia on tällä hetkellä vahvistettu Itä-Helsingin musiikkiopistolle, Tanssiopisto Sambicille ja teatteri Ilmiölle. Halukkaita tulijoita on kyllä muitakin joskin toivottuja aikoja täytyy hieman vielä rukata.

Pienimuotoista ohjelmaakin on tarkoitus järjestää lähinnä viikonloppuisin. Mitä se voisi olla? Mihin on tarvetta? Elokuvia, lastenkulttuuria... Tähän kaipaisimme ehdotuksia.

terveisin

Ari Tolvanen, suunnittelija
kulttuuriasiainkeskus
ari.tolvanen@hel.fi

Ananas

Re[2]: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Ananas » 08.08.2006, 10:13

Kiireissäni heitän lyhyesti näin äkkiä mieleen tulevat.

Muuttaessani tänne sanoi vuokraemäntä, että elokuvia oli aiemmin esitetty korttelitalolla, ja minust se kuulosti varsin mukavalta. Notta semmottiis minä toivon.

Ja jonkinmoista (etnistä?) tanssia johon ei tarvitse paria ja joka sopisi huonokuntoisellekin.

Valokuvankehittämiskurssi pimiöineen olis jo ihan luxusta ja vaatisi enemmän välineitä, mutta olispas kiva jos olis ajateltavissa.

Rafael Lehtinen

Re: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Rafael Lehtinen » 04.09.2006, 09:29

Tyhjä korttelitalo Kurkimäessä

Kurkimäen korttelitalo on ollut tyhjillään jo vuosia. Onneksemme ovien pitäisi vihdoin aueta nyt syksyllä. Mutta kuinka ollakaan, kaikki toiminta onkin pantu maksulliseksi. Miksi?

Kulttuuriasiankeskus vuokraa tiloja hintaan 11 euroa per tunti. Ikävä kyllä vain harvoilla yhdistyksillä on mahdollista järjestää toimintaa, josta peritään osallistumismaksua. Näin alueen omilla asukkailla ja järjestöillä ei ole vieläkään mahdollisuuksia osallistua talon toimintaan. Enemmistö talon käyttäjistä tulee olemaan alueen ulkopuolelta.

Vapaa kansalaistoiminta ja liiketoiminta sopivat huonosti yhteen. Ehkä korttelitalo saadaan jossain vaiheessa toimimaan näinkin, mutta henkisesti se tulee olemaan edelleen tyhjä. Talo tulee olemaan pelkkä markkinapaikka ilman siteitä asukkaiden sydämiin.

Millä perustellaan tilojen maksullisuutta? Sisäisillä vuokrillako? Mitä järkeä on siinä, että Helsingin kaupunki perii itseltään korkeita vuokria. Tällä keinolla kiinteistövirasto tuottaa voittoa 240 miljoonaa euroa vuodessa, mutta leijonanosan tästä maksavat koulut, terveyskeskukset, sairaalat, päiväkodit, vanhainkodit ja näköjään myös asukastilat.

Miksi vapaa kansalaistoiminta halutaan estää? Kuka pelkää aktiivisia kansalaisia?

Rafael Lehtinen
Kivikko

Ari Tolvanen, kulttuuriasiainkeskus

Re[2]: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja Ari Tolvanen, kulttuuriasiainkeskus » 20.09.2006, 15:59

Olisi tietysti hienoa jos kaikki palvelut olisivat ilmaisia. Se olisi kuitenkin harhaa. Verorahoillahan kunnalliset palvelut suurelta osin katetaan. Ilmaisia lounaita kun ei ole oikeasti missään. Edes televisiossa. Valitsemamme valtuutetut lopulta päättävät minkälaisella verojen ja käyttömaksujen suhteella kunnalliset palvelut katetaan.

Korttelitalon suuresta salista peritään vuokraa 11 ? / tunnilta + alv. Salia käytetään lähinnä harrastustoimintaan ja juhliin. Onko se paljon vai vähän lienee suhteellista. Itse maksan omasta sulkisvuorostani Merihaassa 16 ? /tunnilta. Bändikämppämme Puotilassa maksaa 300 ? /kk. Maksu tosin jaetaan soittajien kesken. Harrastaminen yleensä maksaa käyttäjälle halusi tai ei.

Kulttuuriasiainkeskus tulee maksamaan tiloista itsekin vuokraa. On vaikea kuvitella tilannetta, jolloin talon ulosvuokrauksesta saatava tulo vastaisi tiloista maksettavaa vuokraa. Kulke on aina nettomaksaja kuten Suomi EU:ssa nykyään. Jos talo halutaan pitää alueellisesta käytössä, on hyväksyttävä että harrastuksista pitää jonkun verran maksaa.

Vapaa kanslaistoiminta ei useinkaan kaipaa juhlasaleja. Pienemmistä tiloista kuten takkatuvasta vuokra on 6 ? / tunnilta+ alv. Silloin kun vapaa ja avoin kansalaistoiminta tähtäävät Kurkimäen kehittämiseen sekä alueellisten yhteistyöverkostojen rakentamiseen, niin nämäkään hinnat eivät varmasti tule esteeksi. On kuitenkin selvää, että esimerkiksi taloyhtiöiden kokouksista velotaan tuo 6 ?. Vai pitäisikö sekin kustantaa yhteisillä verorahoilla?

Tällä hetkellä talon käyttäjät tulevat lähes kokonaan lähialueelta. Markkinapaikasta muistuttaa lähinnä aulan Coca Cola -automaatti. Jos olisimme markkinamiehiä niin kaupunki olisi voinut vuokrata talon harrastustilat sirkusammattilaisille. Olivat näet kiinostuneita salitilosita.

Talossa on sellaistakin tilaa, jonka kulttuuriasiainkeskus on valmis antamaan järjestöjen avoimeen kulttuurikäyttöön veloituksetta. Esimerkiksi puutyö / opetustila voisi olla sellainen. Jonkun paikallisen järjestön tai järjestöjen yhteenliittymän pitäisi silloin myös ottaa vastuu tilasta. Onko niitä aktiivisia kanslaisia oikeasti?

Entä talon aula? Tarkoitus olisi työstää siitäkin viihtyisä aktiivisten kansalaisten (ilmainen) kohtaamispaikka, jossa voisi vaikka juoda kahvia, surfailla netissä tai lukea kirjoja. Aktiiviset kanslaiset toivotamme avosylin mukaan kehittämään tätäkin tilaa.

Kulttuuriasiainkeskuksen resurssit eivät ole suuren suuret. Toivoisimme, että "vapaa kansalaistoiminta" ei rajoittuisi vain vaatimusten esittämiseen, vaan että sillä olisi aktiivinen rooli talon käyttöönotossa. Kumppanuudella ja resurssien yhdistämisellä pääsee pitemmälle kuin vastakkainasettelulla. Kunhan vain kaikkien osapuolten intressit otetaan huomioon. Silloin ei tilojen hinnoittelukaan tule toiminnan esteeksi.

Tervetuoa suunnittelemaan talon käyttöä ja tulevaisuutta torstaina 5.10. klo 17. 30 - 21 ensimmäiseen Avoimeen Torstaihin. Ohjelmassa mm. Stadin Juhlaorkesteri, Teatteri Ilmiö, Sambic - avoin sambatunti ym. Vapaa pääsy!

:(

Re[3]: Kurkimäen korttelitalon tuleva toiminta

Viesti Kirjoittaja :( » 26.09.2006, 16:52

jeh - koskas olet ollut viimeksi työttömänä

Vastaa Viestiin