Asukastalot ja henkilökunta

Alueen säännöt
Viikin sivut: kaupunginosat.net/viikki
porro

Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja porro » 07.04.2005, 23:00

Viimepäivinä raitilla monet ovat ottaneet yhteyttä minuun asukastalojen henkilökuntakysymyksissä. Asia on herättänyt äärimmäisen suurta suuttumusta ihmisissä, ja minun mielestäni siitä pitäisi avoimemmin keskustella.

Koska kaikki eivät ehkä kuitenkaan tiedä mistä puhun, lyhyt kertaus siihen, mistä on kyse:

Viikissä on nykyään uusi asukasyhdistys Latokartanon Asukasyhdistys jossa on vain muutamia jäseniä, ymmärtääkseni 5. Tämä yhdistys on hakenut kaupungilta rahoitusta hallintaryhmältä lupaa kysymättä ja kuukauden alusta asukastaloille on palkattu näillä rahoilla työntekijä. Paikka ei ole ollut yleisessä jaossa.

Aihetta on käsitelty myös asukastalojen hallintaryhmässä. Asukastalojen hallintoryhmän pöytäkirja on esillä asukastalojen hallintaryhmän nettisivuilla osoitteessa
http://asukastalot.viikki.net/index.php ... ja20050323

Henkilökohtaisesti ihmettelen sekä Latokartanon asukasyhdistyksen että sosiaaliviraston toimintatapaa tässä asiassa suuresti. On aika surullista, että sosiaalivirasto kertoo leikkipuistojen kesäsulkemisissaan säästävänsä noin 20 000 euroa ja samaan aikaan samansuuruinen summa voidaan toisen osaston toimesta osoittaa suljetulle yhdistykselle ilman avointa työpaikkahakua. Sosiaalivirasto ei ole vastannut kysymykseeni siitä, miten päätös on tehty.

kotikioski

Re: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja kotikioski » 08.04.2005, 22:26

Leikkipuistojen rahoitus ei ole yhteydessä mihinkään sosialiviraston erityismäärärahoihin, joilla työntekijä kaikkien Viikiläisten käytettäväksi asukastaloille palkattiin. Olisiko parempi pitää talot kiinni ja jättää rahat käyttämättä, jotta toinen alue, jossa on mm. Vihreiden suuresti edustama toiminta määrärahat olisi saanut. Leikkipuiston säästöt ovat aivan eri määrärahoista, kuten luulisi aktiivipoliitikon tietävän. Ei sotketa tähän kateusvyyhtiin leikkipuistoa. Toivottavasti tämä asukastalojen aukioleminen ei häiritse tätä "suurta" yhteydenttotryhmääsi, koska suurimmalle osalle käyttäjistä taloista on iloa auki ollessa. Tervetuloa asukastalo Kuntoon tapaamaan työntekijää, joka nyt lähiviikkoina on suurelta osalta tavoitettavissa talossa ma-su 14-19

porro

Re[2]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja porro » 09.04.2005, 08:50

Anne,
Tämä tyylisi on yksi niistä syistä miksi tässä kaupungissa ihmisillä voi olla vaikeaa puhua asioista asioina. Nyt kyse on toimintatavasta jota myös pöytäkrijasta oli sensuroitu paljonkin. Toisin kuin luulet, tämä ei ole henkilökohtaista kateutta vaan kertakaikkista väsymistä siihen, miten Viikkissä asioita hoidetaan. Ihmiset eivät uskalla edes ääneen sanoa asioita koska pelkäävät saavansa sinun kirjoituksesi tyyppistä henkilökohtaisuuksiin menemistä takaisin. Minä en halua riidellä sinun kanssasi, mutta en voi sietää tätä tapaa toimia. Siinä on vissi ero.

En ole "aktiivipoliitikko" vaan harrastan politiikkaa. Tästä syystä tiedän hyvin, että sosiaaliviraston kaikki osastot on alistettu melkoisille säästöpaineille ja joka osaston päätöksiä on tarkkailtu hyvin kriittisesti. Kun kyseessä on iso raha ja määritelty "asukas"projektille ilman asukashyväksyntää, herää hälyytyskellot soimaan. On mielestäni huolestuttavaa ja ihmeellistä, ettei sosiaalivirasto halua vastata siihen, miten tämä päätös on syntynyt ja kuka sen on tehnyt. Koska en edelleenkään ole saanut vastausta siihen, miten päätös on tehty en voi tehdä muuta kuin lähteä hakemaan sitä sosiaaliviraston johtoportaasta. Minusta on tärkeää Viikille saada tietää mm. seuraavat asiat

- Milloin hakemus on lähetetty ja päätetty. Hallintaryhmälle tämä tuli uutisena jo päätöksen jälkeen. Kuitenkin kadulla ihmiset kertovat tienneensä asiasta jo ennen kokousta. Onko hallintaryhmää johdettu asiassa tahallaan harhaan?

- Kuka on määritellyt talon työntekijän toimenkuvan ja mikä se kirjaimellisesti on ja vastaako se sitä yleistä tarvetta vahtimestari-siivoojasta josta hallintaryhmän kanssa on helmikuun kokouksessa puhuttu? Kuka on määritellyt henkilön palkan ja vastaako se yleistä palkkatasoa vastaavissa töissä?

- Miksi hallintaryhmälle ei ole kerrottu siitä, että tälläistä rahaa haetaan? Miksi sosiaalivirasto ei ole kysynyt hallintaryhmän kantaa työntekijään? Onko sosiaaliviraston annettu ymmärtää että asia on sovittu?

- Miksi työpaikka ei ole ollut avoimessa haussa?

- Pitäisikö Latokartanon Asukasyhdistyksen jäsenten jäävätä itsensä hallintaryhmän kokouksissa niiltä osin kun tätä asiaa käsitellään? Pitäisikö työlle asettaa ulkopuolinen tarkastelija koska pöytäkirjasta ymmärsin että nyt sama henkilö sekä suorittaa työn että valvoo sitä?

- Nyt tämmöisillä keinoilla hankitulle toiminnajohtajalle on kokouspöytäkirjan mukaan oltu hakemassa jo jatkoa työpaikkaan siten, että ensi vuonna joutuisimme vastikkeissamme maksamaan palkan.

Ja sitten asukastalotoiminnan asioihin:
Asukastalojen tehtävä ei ole toimia työntekijän tapaamispisteenä vaan tarjota paikka harrastaa. Mitä toimintaa esim. asukastalo Kunnossa on? Nettisivujen mukaan talossa ei ole vielä mitään toimintaa.

kotikioski

Re[3]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja kotikioski » 09.04.2005, 22:14

Kaikissa asukastaloissa on toimintaa, jonka varmasti tietäisit, kun tutustuisit talojen toimintaan. Nettisivut eivät ole ainoa tiedoituskanava.
Työntekijän toimenkuva käsiteltiin hallintaryhmän kokouksessa.
Palkkataso on alle vastaavan työn palkkatason.
Miehesi kirjaama vahvimestari/siivooja oli alunperinkin väärä nimike tarvittavalle työntekijälle asukastaloihin. Tämäkin korjaantui seuraavassa kokouksessa, kuten varmaankin tiedät.
Tämä määräaikainen (7 kk) työ vaati jo talojen toimintaan tutustuneen henkilön, jottei suurin osa palkkaukseen kuuluvasta ajasta kulu työhön perehdyttämiseen vapaaehtoiselta tekijältä hallintaryhmän puheenjohtajalta. Asukasyhdistys on täysin sääntöjen mukaan toimiva yhdistys, jolle on jo marraskuussa hallintaryhmä pöytäkirjassaan myöntänyt henkilöstöpalkkaukseen lainaksi 1000 ?, jota sittemmin ei tarvittu. Tämä kertoo yhdistyksen hyväksymisestä hallintaryhmässä.
Hallintaryhmä on oma elin, eikä tässä voi kukaan vaatia näiden yhtiöiden edustajien jääväämistä. Hallintaryhmän puheenjohtaja ei ole sama kuin palkattu työntekijä, joten valvova elin on eri. Tiedoksi sinullekin, että nykyisellään työntekijä tekee vapaaehtoisesti 7 päivän työviikkoja ja reilusti ilmaista ylityötä, joten älä toki epäröi käydä kysymässä faktoja ennenkiun heität loskaa näissä asioissa.

porro

Re[4]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja porro » 09.04.2005, 23:46

Edelleen jätit vastaamatta, mitä toimintaa liikuntatalossa on? Miksi toiminnasta ei tiedoteta asukastalojen nettisivuilla ja miten asukkaiden on tarkoitus saada toiminta tietoonsa?

Mainitsemasi väärän tiedon sisältämä pöytäkirja on hallintaryhmän kokouksen hyväksymä.

Pöytäkirja jossa mainitset hallintaryhmän siunanneet toiminnanjohtajan palkkaamisen EI saamani tiedon mukaan koskenut tätä työsuhdetta vaan toisen työllistettävän palkkakuluja. En tiedä miksi haluat tästä asiasta julkisesti väittää jotain muuta, mutta hallintaryhmän edustajat (3 kpl) ovat minulle kertoneet ettei hallintaryhmällä ollut mitään tietoa siitä, että tälläistä rahaa edes haetaan ja että hallintaryhmän oli vielä edellisellä viikolla kokouksesta annettu ymmärtää rahaa pyrittävän hakemaan Latokartanon pysäköinti Oy:ltä kirjeitse.

Ihmettelen myös sitä, ettei jääviyskysymyksiä ole mietitty enempää. Hallintaryhmän ja asukasyhdistyksen puheenjohtajana toimii sama henkilö, samoin sinä itse olet sekä asukasyhdistyksessä, hallintaryhmässä että nyt myös työntekijänä. Pöytäkirjan mukaan toiminnanjohtaja raportoi tekemisistään taloudenhoitajalle, olen ymmärtänyt että toimit itse kummassakin roolissa? Vai onko pöytäkirja tältäkin osin virheellinen?

Valtaosaan kysymyksiäni en saanut vastauksia. Jatkan tiedustelujani sosiaalivirastolta joka varmaan osannee selittää useita asiaan liittyviä kysymyksiä. Nimenomaan olen lähtenyt ajatuksesta että faktat tästä asiasta pitää selvittää pohjiaan myöten - myös niiltä osin miltä se sensuroitiin hallintaryhmän kokouksen pöytäkirjasta.

kotikioski

Re[5]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja kotikioski » 10.04.2005, 09:59

Toiminnanohjaaja raportoi VARAUSTALOUDESTA taloudenhoitajalle, joka kirjaa talousselvitykseen tiedot. Kaikki rahaliikenne on tarkastamista varten nähtävissä kokouksessa asioista kiinnostuneille.

Muutoin toki aina on esimies kaikille työntekijöille ja tässä tapauksessa esimies on luonnollisesti hallintaryhmän puheenjohtaja. Esimies ei koskaa voi olla ryhmä.

Liikuntatalo on avoimessa käytössä kaikille asukkaille. Kuten hallintaryhmä päätti, ei huhtikuulle anneta vakiovuoroja vaan asukkaat voivat varata tilaa omiin harrastuksiinsa. Varauksia on useita joka päivä ja päivystysajalla voivat alueen nuoret tulla toimimaan ilman oman aikuisen valvontaa toiminnanohjaajan valvonnassa. Tämä käytäntö tuo taloja suoraan asukkaiden käyttöön.

Syksyn toiminnan suunittelu on alkanut ja yhteistyökumppaneita kaikille käyttäjäryhmille vastaanotetaan ja etsitään, mikäli jokin ryhmä ei itsestään muotoudu. Tätä työtä toiminnanohjaaja mm. tekee.

Lisäksi toiminanohjaaja toimii esimiehenä työllistetylle ja paikkaa erilaisissa tarpeissa asukastalo Kaaressa. Myös Kaaren toimintaa suunnitellaan tulevan syksyn varalle ja toivonkin kaikkien, joilla on asiasta mielipiteitä ottavan yhteyttä. Siksi laitoinkin tavoitettavuustietoni Kunnossa tänne palstalle tiedoksi.

Viime aikoina on paljon aikaa kulunut hankintojen tekemiseen uudeen asukastaloon, joten myös tämä on tietääksieni osa työtä. Itsestään ei mitään taloissa tapahdu vaan kaikki pienetkin asiat on jonkin hoidettava. Onneksi hallintaryhmään kuuluu myös näitä tekeviä, josta puheenjohtajan lisäksi voi mainita mm. Jorma Havian, joka ymmärtää vapaaehtoistyön merkityksen asukastalotoiminnassa. Toivoisin hallintaryhmän olevan enemmän käyttäjäpainoitteinen. Käyttäjät tuntevat talon tarpeet ja osaavat suhtautua asioihin oikeilla pohjatiedoilla.

Hallintaryhmän pöytäkirja ei ole keskustelupöytäkirja, johon kaikki yksittäiset lauseet merkitään. Ryhmä käsittää joka kokouksessa toistakymmentä osanottajaa. Näissä on toki kaikilla mielipiteitä, mutta yhteinen päätös kirjataan.

porro

Re[6]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja porro » 10.04.2005, 12:13

Hallintaryhmän puheenjohtaja ei kai voi olla työntekijän esimies koska hallintaryhmä ei ole palkannut ketään. Tässä tapauksessa sama ihminen on myös palkkauksen suorittavassa yhdistyksessä puheenjohtaja.

Pidän aika kurjana sitä, että nykyinen työllistetty on ohitettu työpaikan hakuprosessissa tyystin.

Mitä taas tulee hallintoryhmän rooliin: hallintaryhmään jokaisella talolla on mahdollisuus tuoda oma edustajansa päättämään asioista. Tätä mahdollisuutta ei ole riittävällä tavalla tiedostettu tai käytetty taloyhtiöissä koska hallintaryhmän listasta selkeästi puuttuu paljon asuntoyhtiöitä. Talojen asukkaat joutuvat kuitenkin vastikkeissaan maksamaan asukastalojen toiminnasta.

Olen ymmärtänyt, että huhtikuussa Latokartanon Pysäköinti OY:n kokouksessa valitaan myös asukkaiden edustajia Latokartanon Pysäköinti Oy:n hallitukseen. Tähän kokoukseen jokainen yhtiö voi ensin keskuudestaan asettaa edustajan. Edustajan pitää sitten ottaa yhteyttä omaan isännöitsijään ja hankkia tältä kutsu yhtiökokoukseen. Yhtiökokouksessa voidaan äänestää siitä, kuka aluettamme edustaa hallituksessa. Mikäli asukkaat eivät kokoukseen mene, on selvää ettei asukkailla ole mahdollisuutta vaikuttaa asukastalojen toimintaan.

Hallintaryhmän jäsenille on postituslista jonne asukkaat voivat myös lähettää sähköpostia. Postituslistan osoite on
hallintaryhma@lists.claymountain.com
Taloyhtiöiden edustajat löytävät asukastalojen nettisivuilta osoitteesta
http://asukastalot.viikki.net/?page_nam ... manJasenet
Sieltä voi käydä tarkastamassa onko omalla talolla edustajaa hallintoryhmässä.

Lotta

Re[2]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja Lotta » 10.04.2005, 16:06

Minustakin on täysin perusteltua vaatia, että julkisin varoin kustannetut työpaikat laitetaan avoimeen hakuun, jolloin kaikilla kiinnostuneilla on tasapuoliset mahdollisuudet pyrkiä tehtävään. Päätöksen siitä, kuka on tehtävään kaikkein pätevin ja sopivin, tulisi myös olla mahdollisimman objektiivisen tahon tekemä (tässä tapauksessa hallintaryhmä). Mikäli kyse on suojatyöpaikasta, niin sitten jossain määrin ymmärrän käytetyn menettelytavan, muussa tapauksessa en.

Olisi äärimmäisen epäoikeudenmukaista, jos leikkipuisto laitettaisiin säästösyistä kiinni ja samaan aikaan käytettäisiin suurinpiirtein sama summa rahaa yhden ihmisen palkkaamiseen ilman asianmukaista prosessia.

mos

Re[4]: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja mos » 10.04.2005, 22:30

Anne Oubajja alias kotikioski ei ole oikea henkilö kommentoimaan hallintaryhmän suhdetta millään tavoin Latokartanon asukasyhdistykseen. Anne kun on yksi niistä viidestä henkilöstä, jotka kyseisen yhdistyksen muodostavat.

Lisäksi ainoa henkilö, jolla tällä hetkellä on oikeus kirjoittaa yksinään hallintaryhmän nimi ja esittää lausuntoja hallintaryhmän nimissä on Timo Halme, joka on "kiitettävän" oma-aloitteisesti onkin tätä oikeuttaan käyttänyt. Tästä oma-aloitteisuudesta on poikinut Annenkin työpaikka, jonka jatkuvuus ja oikeutus luonnollisesti Annea huolettaa. Ketäpä ei näinä päivinä huolettaisi?

On valitettavaa, että Anne on toimensa tällä tavoin saanut, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että Latokartanon asukasyhdistys ei mielestäni ole toiminut asiassa hyväksyttävällä tavalla. Ja tästä syystä todennäköisesti toimintani hallintaryhmässä päättty seuraavassa hallintaryhmän kokouksessa. Jos joku on samaa mieltä kanssani on tervetullut lähettämään minulle sähköpostia ja allekirjoittamaan ohjelmajulistukseni. Julistus on luettavissa verkossa osoitteessa : http://www.claymountain.com/~mos/kapinaliike.html
ja allekirjoitustiedot voi lähettää minulle sähköpostitse.

Kapinallisin terveisin

"ilkeä opportunisti",
Mauri Sahlberg,
vielä hetken hallintaryhmän sihteeri

Stina

Re: Asukastalot ja henkilökunta

Viesti Kirjoittaja Stina » 16.04.2005, 13:00

Miksi se on niin kamalaa jos ja kun asukastaloilla on toimiva asiansa osaava työntekijä?Vaikka hänelle maksettaisiinkin palkkaa se ei ole teiltä pois.Päin vastoin kun talot eivät seiso tyhjillään.Vuokrarahoista menee osa taloihin samoin kun vastikkeista joten on enemmän kuin hyvä että taloilla on toimintaa.Asukastalo Kunto on ollut vasta muutamanviikon käytössä,joten varmaankaan ei voi vaatia että kaikki asiat,ilmoitukset ym.ollisi valmiina.Toimintaa taloon ei ole voinut järjestää ennen kun talo on luovutettu ja hankittu sisustus ym.mutita tarvikkeita.Jos ystävät viitsisi poistua sieltä koneen äärestä ja mennä tutustumaan taloihin ehkä selkenis mitä niissä tapahtuu.Tiedän että,jos talojen toiminnasta vastaisi Viikki Seura ,niissä ei tapahtuisi mitään.Kaikki olisi suunnittelu asteella.Nyt sielä on jo useita vuoroja käytössä.En ymmärrä tätä Viikkiläisten kateutta.Pitäisi olla tyytyväinen kun nyt Viikki Seura voi keskittyä jo haalimiinsa tehtäviin.Jospa nekin tulisi tehtyä.Keskittykää Vadelmakallion juhlaan ym..Jos vaikka niistä tulisi valmista,ilman tämän Latokartanon asukasyhdistyksen panosta.

Vastaa Viestiin