Viljelypalstojen vesihuolto

Alueen säännöt
Viikin sivut: kaupunginosat.net/viikki
Herodotos

Viljelypalstojen vesihuolto

Viesti Kirjoittaja Herodotos » 15.06.2005, 23:16

Viikin viljelypalstoilla on yhden vesipisteen rikkoutumisen takia jouduttu laittamaan vedentulo päähanasta kiinni. Vettä harakoille ja muutamien viljelijöiden kiusaksi päästänyt reikä voidaan kyllä korjata, mutta lähiviljelijöiden toivomuksesta se tehdään vasta sadonkorjuun jälkeen.

Tämän kesän ajan täytyy toimia seuraavasti:

1. Käsipumppukaivoihin kertyvää vettä voi käyttää vapaasti, se ei ole sidoksissa tähän asiaan. Nyt on jo kuitenkin huomattu, että ne saadaan hyvin nopeasti tyhjiksi.

2. Veden ottaminen hanapisteistä ei ole kiellettyä, mutta se vaatii vaivannäköä. Kuka tahansa palstalainen saa käydä laittamassa vedentulon päälle, kunhan vastuullisesti käy myös sulkemassa päähanan. Missään tapauksessa hanaa ei saa jättää auki esimerkiksi yön ajaksi. Hukkaan vuotava vesi maksaa ja haittaa joitakin viljelijöitä.

3. Päähana sijaitsee maan tasalla olevan metallisen kaivonkannen alla olevassa noin 2,5 metrin syvyisessä kaivossa, joka sijaitsee Ilmolanraitin vasemmalla puolella ladolta katsottuna ja heti ladolta lähdettyä.

4. Kaivonkansi aukeaa kangella, joka on jätetty ojaan siihen viereen. Varoitus! Kannen siirtäminen vaatii voimia, sillä kansi täytyy käynnin ajaksi poistaa kokonaan.

5. Päähanat sijaitsevat kaivon pohjalla, sinne täytyy laskeutua tikkaita pitkin. Matka ei ole pitkä, mutta sitäkin likaisempi (ruostetta lähtee joka paikasta, siisteillä vaatteilla ei kannata yrittää). Joku saattaa kokea myös ahtaan paikan kammoa.

6. Hanojen vääntäminen sujuu parhaiten jaloilla, käsivoimia on ahtaassa paikassa hankala käyttää. Hanat ovat kiinni, kun ne sojottavat 90 astetta pääputkesta poispäin. Kun vettä halutaan pisteisiin, hanat käännetään pääputken suuntaisiksi, molemmat. Kun vedenotto lopetetaan, hanat täytyy siis molemmat palauttaa 90 asteen kulmaan.

7. Koska kaivoon voi pudota lapsi, eläin, hajamielinen aikuinen, on hommaa syytä hoitaa muutaman aikuisen voimin. Vaivaa on sen verran paljon, että kannattaa ilmoittaa huutamalla kaikille palstoilla sillä hetkellä oleville, että nyt sitä vettä tulee sen ja sen ajan verran.

8. Päähanaa saavat siis käydä avaamassa/sulkemassa kaikki palstaviljelijät, kunhan noudattavat näitä ohjeita. Viikki-Seura vastaa palstojen hoidosta ja maksaa vesilaskut (viljelijöiden maksamista palstavuokrista), mutta ei pysty järjestämään mitään säännöllistä hanankääntöä. Toivotaan että homma alkaa toimia talkoohengessä. Jos vettä tulee taivaalta tähän malliin, hanaa tuskin tarvitsee jatkuvasti olla vääntämässäkään.

Jos joku tarvitsee lisätietoja tästä asiasta, minut saa kiinni sähköpostitse poroila@kaapeli.fi.

Heikki Poroila
Viikki-Seuran sihteeri

kotikioski

Re: Viljelypalstojen vesihuolto

Viesti Kirjoittaja kotikioski » 18.06.2005, 20:29

Veden kääntäminen on useimmille viljelijöille mahdotonta. Kaikki eivät todella pysty kaivoon menemään. Viikki Seura on velvollinen korjaamaan tämän mahdollisen vuodon lähiviljelijöistä huolimatta. Viljelijöitä on toista sataa eikä parin mielipidettä tällaisessa asiassa tarvitse noudattaa. Eihän kaupungissakaan yhden tontinomistajan mielipidettä kysytä, mikäli putkirikko tulee. Se korjataan välittömästi.

Vesimittarin mukaan tämän vuotinen kulutus on ollut kahdensadan kuution suuruusluokkaa, joten jos ajatellaan veden kulutusta aiempina vuosina ei vuoto voi olla suuri. Vesi maksaa ilman jätevesikuluja alle euron kuutiolta ja hukkavedenosuus tästä liki kahden kuukauden käytöstä on korkeintaan kymmeniä kuutioita. Veden aukioleminen ei siis ole tuhannen euron rahan ojaan valuminen, kuten asiasta sain tietoa ensikyselemältä. Toki pienikin vuoto, jos sellainen on, usein kasvaa vuotokohdastaan, kuten letkuttajat asian hyvin ovat todenneet.
Mistä rikko johtuu on syytä selvittää. Jos kaupunki on syksyllä veloittamansa putkistojen tyhjennyksen huonosti tehnyt, on se velvollinen korvauksetta korjaamaan rikon.

Viljelijät tarvitsevat nyt vettä. Tämä alkukesä on veden käyttöä ja viljelyksiä on tarkoitus pystyä hoitamaan esteettä

Lisäksi kaikessa tiedoituksessa on syytä ottaa huomioon, että vain pieni osa seuraa nettisivujanne.

Talkoohenkeä Viikki Seuran toimijoilta vedensaantiin tai korjausta välittömästi odottava viljelijä.

Useat viljelijät odottavat vedensaantia ja kummastelevat katkosta mahdollisesti syksyyn saakka.

Veden kääntäjä,
Anne Oubajja

jtoiv

Re: Viljelypalstojen vesihuolto

Viesti Kirjoittaja jtoiv » 19.06.2005, 14:29

Tässähän ei ole mitään tolkkua -viljelijät tarvitsevat vettä ja sitä ei välttämättä pumppukaivoissa riitä.
Jos vian korjaaminen vaatii joidenkin palstojen myllerrystä, eikö heille voitaisi vaikka myöntää vapaavuosi vuokrasta tai muuta hyvitystä?
Nyt pistetään kaikki kärsimään ilmeisesti muutaman kustannuksella?
Kellään ei liene kristallipalloa, joka kertoisi tulvan kesän sään.

Vaikka ohjeet vesien päällelaitosta olivat selkeät, on aikalailla hassua olettaa että viljelijät vääntäytyvät maan alle kääntämään jaloillaan (!) sulkuja.

Olisi myös kohtuullista että asiasta olisi ilmoitus palstan ilmoitustaululla, sitä en tänään sunnuntaina ainakaan löytänyt ja tietoa sai vain kuulopuheista.
Jospa nyt tämä asia hoidettaisiin kuntoon heti eikä vasta syksyn tullen.

J. Toivanen

Herodotos

Viljelypalstojen vesihuolto, osa 2

Viesti Kirjoittaja Herodotos » 20.06.2005, 18:11

Valitettavasti vuotavaa vesipistettä ei voida nyt kesän aikana ryhtyä korjaamaan tuhoamatta samalla noin 6-12 viljelypalstaa. Kuopasta tulee iso ja syvä, ja se kaivetaan koneella, joka ei suinkaan lennä sievästi keskelle palstoja. Korjaus voidaan kohtuudella tehdä vasta syksyllä sadonkorjuun jälkeen.

Sen sijaan Viikki-Seuran toimelias sihteeri on sopinut asiaa kaupungin puolelta hoitavan Matti Hiltusen kanssa, että päähana yritetään muuttaa tilapäisesti maan pinnalta hoidettavaksi (idea oli Hiltusen). Jos se onnistuu, ei veden päälle ja kiinni vääntämisen pitäisi olla ylivoimaista kenellekään vettä tarvitsevalle. Asia selvinnee vielä ennen juhannusta.

Pumppukaivoista pitäisi myös riittää vettä kohtuulliseen kasteluun, sillä näihin kaivoihin tulee sadeveden lisäksi myös pohjavettä. Vettä ei kuitenkaan riitä mihinkään laajamittaiseen kasteluun saati veden varastointiottoon. Jälkimmäinen tulee aina hoitaa vesipisteiden runsaan veden avulla.

Mitä tulee vaatimuksiin siitä, ettei muutamien viljelijöiden näkemyksistä tulisi piitata enemmistön edun niin vaatiessa, totean lyhyesti seuraavaa. Palstaviljely on jokaiselle henkilökohtaisesti tärkeä asia. Ei ole reilua pilata kenenkään viljelijän kesää vain sen takia, että muut eivät vaivaudu käymään päähanalla (kaikkienhan siellä ei tarvise käydä, riittää kun esimerkiksi illalla yksi aukaisee ja toinen sulkee - tai toisin päin - ja muut hyödyntävät). Kun vettä kuitenkin on saatavana - ja toivon mukaan kohta päähanaa helpommin vääntämällä - toivon viljelijöiden keskinäisen solidaarisuuden tunteen voittavan kaunaiset tunteet.

Olen laittanut asiaa koskevan tiedotteen kolmelle näkyvälle paikalle: ilmoitustaululle, ladon seinälle ja vessan oveen. Sieltä toivottavasti tiedon saavat nekin, jotka eivät lue näitä palstoja.

Heikki Poroila
Viikki-Seuran sihteeri ja tilapäinen palsta-asioiden hoitaja

jtoiv

Re: Viljelypalstojen vesihuolto, osa 2

Viesti Kirjoittaja jtoiv » 21.06.2005, 12:12

Kiitän lisävalaisusta ja toimenpiteistä. Mikäli hanat saadaan käytetettäväksi maan pinnalta, ratkaisu on varmaan toimiva ja sen kanssa tullaan toimeen.

Valitan, ettei päähäni mahdu oikein ymmärrystä tilanteeseen, jossa 6-12 palstan etu ajaa 124-130 edelle. Kutsukaa te, herra Poroila, nyt sitä vaikka kaunaisiksi tunteiksi. Itse ajattelin edustavani tässä lähinnä demokratiaa ja yhteistä hyvää.

Aihetta enempään,

Jarmo Toivanen

Herodotos

Viljelypalstojen vesihuolto, osa 3

Viesti Kirjoittaja Herodotos » 22.06.2005, 22:27

Nyt pitäisi hananväännön onnistua kaivoon laskeutumatta. Hienoa palvelua kaupungin puolelta tässä asiassa, vaikka muuten oltaisiin mitä mieltä.

Mitä tulee demokratiaan viljelypalstoilla, lähden - itsekin viljelijänä - siitä ajatuksesta, ettei yhdenkään viljelijän iloa ruveta pilaamaan ellei ole aivan pakko. Esimerkiksi kasvitautien kanssa voi tulla tilanteita, joissa on pakko toimia jyrkästi (viime vuonna jouduimme tuhoamaan perunoiden varret, jottei rutto leviäisi tolkuttomasti). Tässä tapauksessa kysymys oli kuitenkin aivan muusta eli mukavuudesta ja vaivannäöstä.

Minä en voi uskoa, ettei ihmisillä, jotka käyttävät vapaa-aikaansa palstalla huhkien, olisi riittävästi pontta käydä kerran pari päivässä vääntämässä vesihanan pääkatkaisijasta, oli se sitten parin metrin syvyydessä tai maan tasalla. Se on kuitenkin aika pieni vaiva verrattuna siihen suruun, jota oman palstan tuhoutuminen olisi merkinnyt kymmenille kanssaviljelijöille.

Demokratia ei minun mielestäni saa olla vähemmistöä sortavaa enemmistön mielivaltaa. Ei edes viljelypalstoilla.

Riittänee minunkin puoleltani

Heikki Poroila

vanhaviikkilainen

Re[2]: Viljelypalstojen vesihuolto, osa 2

Viesti Kirjoittaja vanhaviikkilainen » 22.06.2005, 22:40

Mielestäni Viikki-Seuran ja Poroilan info ongelmasta ja sen ratkaisusta on alun alkaenkin ollut asianmukaista. Kyllä tänä päivänä täytyy lähteä siitä, että informaatio etenkin jokun yhteisön sisällä (Viikki-Seura) on voitava jakaa ihan netin kautta ilman tolppiin niitattavia lippusia ja lappusia tai muuta postiluukusta tiputettavaa spämmiä.

Olen myös Poroilan kanssa täysin samaa mieltä siitä, että olisi kovin kohtuutonta viedä palstat noin 10% viljelijöistä kasvukauden aikana suoritetun putkiremontin myötä. Tämä, etenkin koska veden saanti ei edes alkuperäisten ohjeiden mukaisesti kummoisia ponnistuksia olisi viljelijöiltä vaatinut. Ei siinä sentään mitään Sariolan Tivolin käärmenaisen kaltaisia taitoja olisi vaadittu - ainoastaan normaalia liikuntakykyä, jota oletettavasti tarvitaan yleensäkin palstalleen pääsemiseksi.

Vastaa Viestiin