Mitä EkoViikki oikeasti on?

Alueen säännöt
Viikin sivut: kaupunginosat.net/viikki
vanhaviikkilainen

Mitä EkoViikki oikeasti on?

Viesti Kirjoittaja vanhaviikkilainen » 12.10.2005, 22:51

Niin, kertokaapa nyt ken sen oikeasti tietävätten, mikä täällä Viikissä sille sen EkoViikki epiteetin oikeasti tuo!

Olen nyt seurannut tätä Viikin "ekologista kehittämistä" joidenkin vuosien ajan ja mielestäni nämä ekologiset aspektit ovat täällä lähinnä jääneet muutamien kerrostalojen parvekkeiden valokennokaiteisiin, puutarhaviljelypalstoihin sekä monien talojen katolla oleviin ns. modernisoituihin Savonius-roottoreihin. Näistäkin roottoreista on kohta liki kolmanneksesta ilmanohjain irronnut ja aiheuttanut lukuisia vaaratilanteita ja ainakin kaksi ihan todellista loukkaantumista katoilta putoavien terävien peltipalasten myötä on tapahtunut.

Niin, mistä se ekologisuus sitten oikein tulee? Siitäkö, että nyt rakennetaan esim. TakaViikin ja Lahden väylän sekä Kehä I:n rajaamalle metsäalueelle asuntoja kaikkea olemassaolevaa puustoa kaataen ja jopa historiallisia juoksuhautoja ja korsuja tuhoten, puhumattakaan siitä massiivisesta maastomuotojen tuhoamisesta ja tasaamisesta mitä täällä on tehty ja edelleenkin tehdään. Tämäkö sitä EkoViikkiä?

kotikioski

Re: Mitä EkoViikki oikeasti on?

Viesti Kirjoittaja kotikioski » 13.10.2005, 10:31

Hyvä keskustelun aloitus.
Vaihteeksi ilmestyy keskustelupalstalle rakentava keskustelun aloitus. Nämä peltitötsät ovat taas syksyllä vaarana. Ekologinen vaan ei kestävä ratkaisu tuntuu näiden ekorakentamisien ongelmaksi muodostuneen. Toivottavasti nämä ekotötsöt eivät tapa ketään tippuessaan korkean kerrostalon katolta.
Syystuulia odotteleva,

Anne oUbajja

kotikioski

Re: Ekoviikki oli kokeilu

Viesti Kirjoittaja kotikioski » 13.10.2005, 13:56

Korjaus ekoviikki rajaukseen. Ilmolanraitti on rajana ekologisen rakentamisentiimoilta eli etelään Ilmolanraitilta ja toiselta nimeltään Latokartano II alue.

vanhaviikkilainen

Re[2]: Ekoviikki oli kokeilu

Viesti Kirjoittaja vanhaviikkilainen » 15.10.2005, 23:26

Niin, kai se on sitten hyväksyttävä, että Eko-Viikki projekti oli vain lähinnä pelkkä "mainospuffi" Helsingin Kaupungin ja Taka-Viikkiä rakennuttavien gryndereiden taholta.

Varmaankin monet vielä muistavat noita taivaanrantaa maalailevia Helsingin Kaupungin Viikki-Projektin nettisivustoja noin vuodelta 2000, jotka sittemmin vähin äänin haudattiin. Ikävää vain on, että monet tekivät alueelle muuttopäätöksensä noiden "propagandasivujen" perusteella ja jälkeenpäin heräsivät tähän tuiki tavalliseen karuun lähiötodellisuuteen.

Kuitenkin vanhana Viikin asukkaana esitän edelleenkin kysymyksen, mitä ekologisuutta löydätte tästä uudesta yhä laajenevasta rakennuskannasta? Toki tämä alue, joka rajautuu Vanhan Kaupungin luonnosuojelualueeseen ja Helsingin yliopiston koetilan alueisiin arboretumeineen ja lehmien rantaniittyineen ovat sinänsä ekologisia, mutta mitä uutta ekologisuutta tämä asujaimistomme on mahtanut tähän vanhaan kokonaisuuteen tuoda???

VikWel

Re[3]: Ekoviikki oli kokeilu

Viesti Kirjoittaja VikWel » 16.10.2005, 10:42

Hei vanhaviikkiläinen,

Jouduin muutama vuosi sitten ongelman eteen ostettuani 5 kg avomaankurkkuja. Tarkoitus oli tehdä maustekurkkuja. Kerrostalossa asuvana ongelmaksi muodostui, mistä saisin mustaherukkapensaan lehtiä, jotka ovat yksi tärkein mauste näitä kurkkuja valmistettaessa. Mutta, kappas vaan, sitten muistin, että pihassammehan niitä pensaita kasvaa. Samoin kirsikoita ym. Roskahuoneessamme on VALTAVA tynnyri (varustettuna hanalla), joka kerää sadevedet esim. ulkokukkien kastelua varten. Tynnyrissä on ylimenoputki. Pihallamme on myös alue, jossa asukkaat saavat kasvattaa vaikka yrttejä.

Tiedän, että Viikki rakennetaan liian täyteen, mutta siitä huolimatta, kun kuuntelen muualla asuvien ihmisten kommentteja Viikistä, ovat ne olleet aina ihailevia. Esim. Viikissä ei paljon elementtiä näy. Tiiliverhoilu on hyvin yleistä ja kestävämpää kuin halvemmat vaihtoehdot. Ja kauniimpi. Oman asuntoni sisäilma kierrätetään. Kaikkien materiaalien elinkaaret on laskettu etukäteen.

Aluettamme markkinoidaan ekologisena, jota se varmasti onkin. Tavalla tai toisella. Täytyy vain muistaa, että meidän asukkaiden käsissä on se lopullinen ekologisuus, se riippuu siitä kuinka kohtelemme ympäristöämme, Viikissä tai muualla.

T: Viktoria

Herodotos

Eko-Viikki elää vain asukkaiden toimissa

Viesti Kirjoittaja Herodotos » 16.10.2005, 23:11

Kuten muissa puheenvuoroissa on jo todettu, "virallinen ekologisuus" on jäänyt Viikissä aika vähiin, eikä lisää liene tulossa. Se oli grynderien myyntivaltti, valitettavasti pääosin sitä.

Heittäisin tähän synkkään toteamukseen kuitenkin myös iloisemman sävyn. Viime kädessä jonkin asuinalueen "ekologisuuden" asteen määrää asukkaiden toiminta ja arkiset valinnat. Rakennusratkaisuilla tehdään tietenkin paljon, mutta yhtä paljon vaikutetaan omilla säästötoimilla, ympäristöstä piittaamisella ja jokaisen luontolämpäreen puolustamisella ylirakentamiselta. Kun nyt kuitenkin näyttää siltä, että grynderien ahneudelta säästyvät Vanhankaupunginlahden suojelualueen ja arboretumin lisäksi myös huomattavat peltoalueet ja kaistaleet metsää ja kalliotakin, kannattaa meidän lähivuosina pitää huolta siitä mikä säästyy.

Virallisen eko-Viikin reunassa eläessä tuntuu pohjoiseen katsoessa kyllä ajoittain aika ankealta. Niin täyteen kaikki on rakennettu. Keskeneräisillä alueilla ei muuten viitsisi edes käydä, mutta olen yrittänyt dokumentoida valokuviin jotain siitä luonnosta, joka nyt tuhotaan peruuttamattomasti. Että sitten joskus edes kuvista näkyy, mitä ei enää muisteta.

Heikki Poroila

Stina

Re[4]: Ekoviikki oli kokeilu

Viesti Kirjoittaja Stina » 17.10.2005, 17:32

Meillä myös on hyvin egologinen talo.Tämä maatuu omia-aikojaan.Ei tarvii haaskata purkamisee ja korjaamiseen rahaa.Aika noloa on että meidän talonkin elinkaarta seurataan pitkin eu maita ja jopa kauko idästä on käynyt insinöörejä katselemassa hienoja kierrätyspaperi seiniä.On noloa että näin paljon esillä olevalle alueelle on rakennettu näin huonoja ja rumia taloja.Ei ole ihme miksi Viikki on valittu Helsingin rumimmaksi lähiöksi.Vaikka ymparisto on kaunis ja ihana ulkoilulle..jne.Ei tämä todellakaan ole egologinen alue.Eikö egoloogisuuden pitäisi pitää sisällään myös kestävännkehityksen ajatuksen?Näissä taloissa se ei näy.Eikä myöskään julkisenliikenteen tarjonnassa.

Herodotos

Asuinalueita voi rakentaa niin monella tavalla

Viesti Kirjoittaja Herodotos » 19.10.2005, 23:04

Totta tietenkin, että rakennusfirma & maanomistaja käyttää jokaisen kaavoittajalta saamansa neliön, joten liian ahtaan rakentamisen varsinainen syyllinen on kaavoittaja eli kaupunki. Joka tapauksessa on huonoa kaupunkisuunnittelua tunkea mikä tahansa alue - eko tai ei - liian täyteen. Ahtaudessa sikiää kaikenlaista mielenkarvautta, joka heijastuu ulospäin.

Asunnonostajat ovat tietenkin pahassa raossa: normaalituloinen työssäkäyvä ihminen ei voi Helsingin seudun hinnoilla kovin pitkälle päättää, mistä asuntoa ostaa. Mutta jonnekin on päästävä asumaan, jos töitä haluaa päästä tänne tekemään. Luulisi kuitenkin, että asumisen laadullekin annetaan rakennuspolitiikassa jokin arvo. Lienen väärässä.

Heikki Poroila

vanhaviikkilainen

Re[4]: Ekoviikki oli kokeilu

Viesti Kirjoittaja vanhaviikkilainen » 20.10.2005, 00:59

Niin, minulla on kyllä lähinnä päinvastaiset kokemukset muualla asuvien tuttavieni suhteen. Eli he ihmettelevät lähinnä missä se Viikin luonto ja suuresti mainostettu ekologisuus luuraa!

Lisäksi täällä jos missä näitä elementtejä näkyy, kun etenkin kerrostalot ovat aivan vieri vieressä. Vertaa esim. vanhoihin 1960-70 luvulla rakennettuihin väljiin lähiöihin kuten naapuriimme Myllypuroon, missä on jätetty pitkät etäisyydet puistoineen talojen väliin (itse olen siellä asunut joten omakohtaista kokemusta kyllä löytyy). Eli em. alueeseen verrattuna tämä uusi Viikin lähiö on varsinainen sardiinipurtelo, ettenkö sanoisi jopa slummimainen!

Se on totta, että minkä tahansa asuinalueen lopullinen ekologisuus on sen asukkaiden ja kiinteistönomistajien (osakkaiden) käsissä. Mutta täällä Viikissä nämä vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin jääneet melkoisen pieniksi, kun varsinaista luonnontilaista ympäristöä ei juuri ole jäljellä (siis sellaista mitä kohdella hyvin). Eli ekologisuutemme ilmennee sitten siitä, miten kohtelemme tätä urbaania ympäristöämme monikansallisine asujaimistoineen.

vanhaviikkilainen

Ja maamme ensimmäinen radioastronominen observatoriokin jyrättiin!

Viesti Kirjoittaja vanhaviikkilainen » 20.10.2005, 01:36

Lainaus:

"Herodotos Eko-Viikki elää vain asukkaiden toimissa, 16 loka 2005 23:11"

"Virallisen eko-Viikin reunassa eläessä tuntuu pohjoiseen katsoessa kyllä ajoittain aika ankealta. Niin täyteen kaikki on rakennettu. Keskeneräisillä alueilla ei muuten viitsisi edes käydä, mutta olen yrittänyt dokumentoida valokuviin jotain siitä luonnosta, joka nyt tuhotaan peruuttamattomasti. Että sitten joskus edes kuvista näkyy, mitä ei enää muisteta.

Heikki Poroila"

Mukava kuulla, että en ole ainoa tämän "oudon" harrastukseni kera, siis katoavan Viikin dokumentoimisessa. Itse aloitin tämän kuvallisen dokumentoinnin toden teolla vasta siinä vaiheessa kun Viikin pelloille ilmestyivät nuo isot sakemannikoneet, jotka sitä sementtiä painoivat entiseen merenpohjaan sitä vahvistaakseen ja kun viikinojan linjausta aloittivatten muuttamaan. Toki aikaisemminkin kuvasin silloin tällöin imekauniita maalaismaisemia täällä ikiaikaisissa agraarimaisemissa.

Siinä maapohjan vahvistuksessa meni pari vuotta mutta sitten eräänä päivänä huomasin, että caterpillari oli työntämässä nurin myös sen Patteripellonraitin varrella sijainneen Suomen ensimmäisen radioastronomisen observatorion rakennuksen. Siis se vaatimaton pieni puinen vaalea rakennus siinä keskellä peltoa. Onneksi ehdin ottaa muutaman "viimehetken" kuvan.

Tämä observatorio oli siis käytössä vuosina 1952-1959 professoreiden Tuomisen ja Järnefeldtin johdossa ja asema oli mm. keskeisessä asemassa kansainvälisen geofysikaalisen vuoden 1957 tapahtumissa. Näin tämäkin vaatimaton, mutta kuitenkin merkittävä tieteidemme kulttuurimuistomerkki jyrättiin maan tasalle aivan muutama vuosi sitten. Tässä kuva observatoriosta joskus sen aktiivisien toiminnan aikana 1950 -luvulla:

http://www.astro.helsinki.fi/vaiheet/kuvat/150ak.JPG

Vastaa Viestiin