Positiivista

Alueen säännöt
Viikin sivut: kaupunginosat.net/viikki
Miika

Re: Mielenkiintoinen kuva...

Viesti Kirjoittaja Miika » 02.01.2007, 17:12

Itse mökki on purettu vasta nuppukujan päädyn paritalotonttien alta. Antennia en muista minäkään vaikka ensimmäisen kerran Ilmolan peltolohkolla olen käynyt n 20 vuotta sitten.

vanhaviikkilainen

Re[2]: Mielenkiintoinen kuva...

Viesti Kirjoittaja vanhaviikkilainen » 05.01.2007, 23:41

Mainittu radioastronominen antenni tai oikeammin sen jäänteet olivat vielä pystyssä joskus 1990 luvun puolivälin jälkeen. Siis ainoastaan puinen masto, muutamia johtimia ym. ruostunutta sälää. Siitä löytynee meikäläiseltä valokuviakin.

Onneksi osuin paikalle silloin kun mökki jyrättiin, eli samoihin aikoihin kun pelloilla möyrysivätten ne isot sakemannien betoniruiskutuskoneet entistä merenpohjaa kiinteäyttämässä ja Viikinojan linjausta "palauteltiin" entiseen mutkauomaansa. Nimittäin mökin raunioista löytyi joitakin professori Jaakko Tuomisen muistiinpanoja, jotka sittemmin palautin Helsingin yliopiston Tähtitorninmäen Observatoriolle.

Tuo Viikin radioastronominen observatorio oli siis toiminnassa vain noin vuodesta 1953 vuoteen 1959. Mutta tämä aurinkomme koronan sekä tiettyjen "kuunpeittämien radiotähtien" tutkimuksiin keskittynyt observatorio oli kuitenkin se vähäpätöinen alku maamme kunniakkaalle radioastronomialle, joka nykyisin jatkuu kansainvälisestikin hyvällä menestyksellä Kirkkonummen Metsähovin ja Piikkiön Tuorlan observatorioissa.

Eli, kyllä edes sen vähäpätöisen mökin ulkoseinähuusseineen olisi voinut säilyttää, ei siihen olisi "tärveltynyt" kuin noin 10 neliömetriä arvomaata!" Itselläni on vielä jotenkuten muistissa ajat kun pikkupoikina "vaklasimme" ihmeellistä "desanttitouhua" tämän hökkelin liepeiltä joskus 1950 luvun puolivälissä. Siis, olivathan ne kummalliset antennit, hökkelissä yötä myöten kajastava valo sekä sen edustalle välistä ajavat mustat autot meille navetan pojille aivan ihmeellistä ja epäilyksiä herättävää touhua!

Vastaa Viestiin